Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOTIVI Četiri se mjeseca spekuliralo o ubojstvu Ivane Hodak

Od pljačke, preko mafije i zabune do - osvete

06.02.2009.
u 16:04

Tko je i zašto prije četiri mjeseca u središtu gradu s dva hica ubio Ivanu Hodak, mladu odvjetničku vježbenicu i kćer poznatoga zagrebačkog odvjetnika Zvonimira Hodaka, više nije nepoznanica.

Uhićenjem osobe koja se sumnjiči za njezino ubojstvo razriješene su i nedoumice je li bila riječ o klasičnoj mafijaškoj likvidaciji, što se moglo čuti istog dana i od najviših državnih dužnosnika, ili pak o loše izvedenom, osobno motiviranom ubojstvu.

Šokantan rasplet
Na koncu, prevagnulo je ovo drugo, a otkriće tko se sumnjiči za ubojstvo Ivane Hodak pomalo je šokantno i nevjerojatno, pogotovo u svjetlu svih terorija koje je policija istraživala. Prva teza koja se pojavila odmah nakon ubojstva bila je da je I. Hodak ubijena zbog umirovljenoga generala Vladimira Zagorca, njegovih poslova u Hrvatskoj i Austriji, te činjenice da Zagorca zastupa njezin otac.

Njezino je ubojstvo, prema toj tezi, trebala je biti poruka obojici jer je samo nekoliko dana prije Austrija izručila Zagorca Hrvatskoj zbog slučaja dragulji. Danima prije toga Hodak je izjavljivao da je Zagorčev život u Hrvatskoj ugrožen.

U kontekstu te priče kao mogući motivi spominjali su se i Zagorčevi propali poslovi s Ivorom Vucelićem, Ivaninim bivšim dečkom, te Sretenom Jocićem. Mediji su pisali da su poslovi te trojice propali zbog Ivanine ljubavne veze s odvjetnikom Ljubom Pavasovićem Viskovićem, pa je u tom kontekstu poseban naglasak stavljen na Jocića zvanog Joca Amsterdam.

On se medijski spominjao kao mogući naručitelj ne samo njezine likvidacije, nego i likvidacije Ive Pukanića i Nikole Franjića. Pokriće toj tezi činjenica je da je među osumnjičenicima za Pukanićevo ubojstvo i Slobodan Đurović, Jocićeva desna ruka. Nakon uhićenja osumnjičenika u slučaju Pukanić, pojavile su se i spekulacije da su ta tri ubojstva povezana, odnosno da imaju ne samo istog naručitelja nego i istog počinitelja.

Najčešće se spominjalo ime Amira Mafalanija. Sam Zvonimir Hodak, pak, kao najvećeg krivca za smrt svoje kćeri prozivao je Hrvoja Petrača, koji služi kaznu zbog otmice Zagorčeva sina.

Kolateralne žrtve
Dok je Hodak javno prozivao Petrača, mediji su spekulirali da su Ivana Hodak te Ivo Pukanić i Nikola Franjić koleteralne žrtve obračuna dvojice bivših prijatelja – Petrača i Zagorca. Jedna od teza, koja se pojavila odmah nakon ubojstva, bila je da je Ivana Hodak ubijena u pljački jer je prije ubojstva podigla novac s bankomata.

Posljednja u nizu teorija o njezinoj smrti pojavila se prije neki dan, kada je objavljeno da je moguće da je ubijena zabunom, te da je prava meta bila poduzetnica Sanja Duggan, koja živi u istoj zgradi.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije