Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZDRAVSTVO Zabočkoj bolnici nedostaje još 40 milijuna kuna za opremanje, a ravnatelj kaže:

Od Ministarstva u 2009. nećemo dobiti ništa

18.11.2008.
u 16:07

Bliži se godina dana otkako je Opća bolnica Zabok preseljenjem dobila suvremenu zgradu, a njome i niz problema, od kojih je najveći novac za nabavu opreme. Iako velik dio bolnice ima opremu, u drugom dijelu nema ničeg, a ni novca kojima bi se taj nedostatak mogao pokriti. Prema početnom izračunu Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, bolnici je za opremu trebalo 102 milijuna kuna, a kako je 60 milijuna pribavljeno, opreme za 40 milijuna kuna nedostaje.

Nedostatak novca
– Prema zadnjem razgovoru koji smo u ministarstvu imali prije dva tjedna, mi za 2009. godinu nećemo dobiti ništa. Obrazloženje ovog zaključka nismo dobili, a nedostatak novca teško ćemo moći pokriti – rekao je dr. Ivica Balagović, ravnatelj bolnice. Nedostatak opreme predstavlja problem – kako zaposlenicima i rukovodstvu bolnice, tako i pacijentima koji zbog lista čekanja odustaju od usluga najsuvremenije bolnice u regiji. Nedostatkom novca do kraja 2009. godine zasigurno neće biti opremom popunjen aneks, ali i dio glavne zgrade, kao i jedna od operacijskih dvorana koja je u potpunosti prazna.

– Imamo dovoljno ljudi koji se bave operacijom različitih struka, ali ne možemo aktivirati sve četiri opće dvorane jer nemamo opremu. Jedna je u potpunosti prazna, druge dvije su s opremom iz stare bolnice, a jedna je kompletno opremljena – dodao je Balagović. Ipak, do izlaska iz ovih bi problema moglo doći.

– Doista ne znam kako bi mogli doći do novca, osim ako ne prijeđemo na iznajmljivanje praznog prostora partnerima, pa bi se dio pokrio na taj način. Već se sada pregovara u tom smjeru, a prošlog su tjedna na sastanku bili i partneri iz Austrije – dodao je Balagović.

Veliki troškovi
Iako još suradnja nije dogovorena, radilo bi se o prostoru koji bi imao medicinsku svrhu, a što će se još potvrditi na sljedećim sastancima. No, tu problemima nije kraj. Kako i s opremom, tako je i loše stanje s troškovima koji su samim preseljenjem uvelike porasli. Bez obzira što se ukupni dug smanjio, bolnica i dalje posluje s gubitcima, koji svaki mjesec iznose i do dva milijuna kuna. – Ne znači da će ti troškovi ostati i za budućnost. Limit nam je odredilo ministarstvo, a mislimo da bi ga trebalo promijeniti, zbog čega i očekujemo posjetu ministra – zaključio je ravnatelj.


Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije