Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VLADA POKUŠAVA IZBJEĆI BANKROT DRŽAVE

Od jeseni plaće i mirovine niže od 5 do 10 posto

07.07.2009.
u 20:58

Jadranka Kosor dobila je zeleno svjetlo za 2 milijarde kuna preraspodjele i jednu milijardu kuna ušteda, dok bi dublje rezove prebacila na jesen jer zahtijevaju niz zakonskih izmjena i dosta političke kombinatorike.

Drugi rebalans proračuna trebao bi biti gotov do ove subote, a i nakon današnjeg upozorenja guvernera Rohatinskog da su minusi u državi tri puta veći nego što se mislilo, te da se ne radi samo o 15 milijardi kuna manjka, poslijepodne su sa Markova trga stizale vijesti da Vlada ostaje pri početnim planovima. Pad BDP-a od 5 posto, koliko je najnovija projekcija HNB-a, sunovraća proračunske prihode prema 100 milijardi kuna, a ne 116 planiranih u ožujku.

Poslati poruku
To je veliki manjak, pa naši izvori iz HDZ-a kažu da će od jeseni ići na rezanje plaća i mirovina 5 do 10 posto, s tim što bi smanjenja bili pošteđeni samo ljudi sa najmanjim mirovinama. Prve su J. Kosor u pomoć priskočile braniteljske udruge, koje se žele odužiti, ali čini se da će branitelji biti pošteđeni većih smanjenja već u srpnju. Odmah bi se, prema našim izvorima iz vrha HDZ-a, smanjile samo dužnosničke mirovine i to za 10 posto, dok bi se smanjenje ostalih mirovina prebacilo na jesen..


Dužnosnici bi time izgubili oko 900 kuna mirovine, a političari bi javnosti poslali poruku da će štednja početi od vrha. Prva milijarda kuna ušteda postigla bi se na drastičnom rezanju materijalnih troškova - koji su planirani na 8,5 milijardi kuna u ovoj godini, potpunom ukidanju reprezentacije, kartica i slično. Za sve više od toga pripremit će se izmjene zakona i pokušati dobiti suglasnost socijalnih i političkih partnera.

Niski plafon duga
Guvernerovo upozorenje ide za tim da rebalans mora biti oštar jer je čista iluzija da se Vlada do kraja godine može zadužiti za 5 do 6 milijardi eura kako bi pokrila planirane troškove i vratila stare dugove. Bankarski krugovi vjeruju da uz koliko-toliko pristojne uvjete (kamatu ne veću od 6,5 do 7 posto), J. Kosor može na stranim tržištima računati na pola do jedne milijarde eura zajma, dok joj kod kuće mirovinski fondovi mogu uskočiti sa 2,2 milijarde kuna pozajmice.

Premijerka spremna za rebalans
Prvi dan premijerke Jadranke Kosor u Banskim dvorima počeo je idilično. U maniri udarnika, stigla je u Vladu prije svih, oko 8.15, i u 10 sati odradila primopredaju s Ivom Sanaderom. Doduše, za javnost se ceremonija svela na prigodno fotografiranje u Plavom salonu, bez jedne jedine riječi. I bez novinara.

Navodno na zahtjev Ive Sanadera, kojega je, priča se, to jutro do neba naljutio jedan politički tjednik. Iza čvrsto zatvorenih vrata zatim je okupila ministre i državne tajnike da bi u 12.30 otišla na višesatnu sjednicu Predsjedništva HDZ-a. Na odlasku je tada već građanin Sanader kazao kako nema namjeru savjetovati premijerki što s rebalansom jer “ona zna sve što treba napraviti”..



- Radila je sa mnom, bila mi prva suradnica i imam apsolutno povjerenje. Ona će biti - sjajna premijerka - kazao je odlazeći na Predsjedništvo HDZ-a, prvi put u ulozi počasnog predsjednika.

- U 17 sati u Banskim je dvorima okupila koalicijske partnere. Kako je bilo unutra teško je reći, no okupljenim je novinarima bilo vrlo znakovito da je u trenutku kada je premijerka Kosor izišla pred novinare na Markovu trgu zatutnjao grom praćen prolomom oblaka. Nekako u isto vrijeme doznalo se za mogućnost jesenskog rezanja mirovina od pet do deset i plaća za još nepoznat postotak.

– Podržat ćemo korekcije svih mirovina koje nisu proistekle iz rada, odnosno uplata u sustav mirovinskog osiguranja. Diranje u radničke mirovine za nas je potpuno neprihvatljivo i znat ćemo odgovoriti na to svim sredstvima, ako se dogodi. Zasad nas iz Vlade uvjeravaju da su mirovine posljednje u što bi se diralo - komentirao je jučer najave rezanja mirovina predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja.

– Kako se može čuti, diranje u mirovine moglo bi rezultirati prosvjedima umirovljenika, nakon što Hrelja, naravno, iziđe iz vladajuće koalicije.

– Dvosatni sastanak koalicijskih partnera, pohvalila se premijerka Jadranka Kosor, završio je apsolutnom potporom rebalansu proračuna svih partnera. Detalje, međutim, na sastanku nisu iznosili.

– Neslužbeno se može čuti da je šefu državnih financija Ivanu Šukeru prihvatljiv proračunski deficit od 3,5 do najviše četiri posto BDP-a, odnosno oko 11 milijardi kuna. Kao što se i pretpostavljalo, “ljetni” rebalans proračuna bit će “superlight”, dok bi najesen trebala uslijediti ozbiljnija kresanja rashoda. Pošteđene neće biti ni plaće i mirovine. Odgodi pravog rezanja troškova na sastanku su se žestoko usprotivili predsjednik HSS-a Josip Friščić te predstavnici srpske nacionalne manjine koji smatraju da s rezovima nema smisla čekati do jeseni, već bi sve što se može trebalo učiniti odmah.

Jadranka Kosor u tu se priču nije uplitala, dopustila je, tobože, da svatko u raspravi kaže što misli. Međutim, za rezanje plaća i mirovina treba mijenjati zakone, što tehnički nije moguće napraviti do subote, kada će Vlada Saboru uputiti rebalans. To je dobar izgovor za premijerku Jadranku Kosor koja, objektivno gledano, nije uspjela ni raspakirati stvari u kabinetu predsjednice Vlade.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije