Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koronavirus u Hrvatskoj

Bjelovar je žarište, Stožer će predložiti nove mjere. U Varaždinskoj županiji 238 novih slučajeva

U NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ uvedena „drive in“dijagnostika koronavirusa
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/10
09.11.2020.
u 13:25

Gordan Lauc kaže da su današnje brojke posljedica događanja otprije dva ili tri tjedna

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1529 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 14.942. Među njima je 1451 pacijent na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 142 pacijenta. Preminulo je 38 osoba.

14:17 – Na području Krapinsko-zagorske županije u posljednja 24 sata potvrđeno je 88 novih slučajeva zaraze koronavirusom, rečeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare županijskog Stožera civilne zaštite u Zaboku. Načelnik stožera Anđelko Ferek Jambrek rekao je da su na području županije pozitivne 1094 osobe, a 909 ih je u samoizolaciji.

Zasad je virus ušao u šest domova za starije i nemoćne osobe, u kojima su pozitivna 63 korisnika. Među zaposlenicima domova nema pozitivnih“, dodao je Ferek Jambrek. Ravnatelj zabočke Opće bolnice i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina rekao je da u protekla 24 sata nije umrla nijedna osoba zaražena koronavirusom, dok je u petak i subotu umrlo devet. Riječ je o bolesnicima starije životne dobi, s popratnim bolestima. U bolnici je 61 pozitivni pacijent, a tri su na respiratoru. Kapacitet bolnice za prijam COVID pozitivnih pacijenata povećan je na 65 postelja. Pozitivna su 22 djelatnika, a sedam ih je u samoizolaciji.

Ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju u Stubičkim Toplicama Davor Gredičak izvijestio je da su pripremili odjel za oboljele od COVID-19 s 32 postelje. „Ima posebni ulaz i odvojen je od ostalog dijela bolnice. Spremni smo za prijam lakših pacijenata, onih koji ne trebaju kisik. Danas se planira preseljenje tri takva“, rekao je Gredičak.

Ravnatelj bolnice u Stubičkim Toplicama dodao je da bolnica radi normalno s 210 pacijenata koji dolaze na ambulantno liječenje te 160 pacijenata stacionarno. Krapinsko-zagorski župan izjavio je da sa stanjem u županiji ne mogu biti zadovoljni, ali ono još nije alarmantno. „U slučaju kad bi naše brojke otišle na razinu Međimurja ili Varaždina, imali bismo ozbiljnih problema. Morali bismo ići u drugu reorganizaciju sustava koji je sada na snazi i u Općoj bolnici Zabok i u Specijalnoj bolnici Stubičke Toplice da bismo osigurali dovoljan broj kreveta“, rekao je Kolar. Nacionalnom stožeru predloženo je da se za područje Krapinsko-zagorske županije pooštre mjere te da se na okupljanjima smanji broj osoba s 50 na 30, a na privatnim okupljanjima s 20 na 15.

13:24 – Tijekom 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 238 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Na bolničkom liječenju nalazi se ukupno 127 osoba s težom kliničkom slikom, od kojih je 75 osoba na različitim odjelima u Varaždinu, 16 ih je u jedinici intenzivnog liječenja na respiratoru, 35 u Klenovniku, a od danas prvi pacijenti smješteni su na lokaciji Novi Marof. Preminule su dvije osobe pozitivne na COVID-19, obje starije životne dobi, a bolovale su i od drugih teških popratnih bolesti. Sedmodnevni broj novih slučajeva na 100.000 stanovnika i dalje raste te je dostigao brojku 920. Ukupan broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji sad je 1936.

12:52 – Bjelovarski stožer održava konferenciju za medije. "Bjelovar je najveće žarište. Moramo donijeti posebne mjere, sada ćemo se sastati i donijet prijedlog za Grad Bjelovar. Moramo to dogovoriti sa Stožerom Grada Bjelovara. Fokus je na Gradu Bjelovaru i nadamo se da ćemo i tamo zaustaviti zarazu. Previše je građana koji se ne drže mjera, posebno mladih", kazali su iz Stožera.

Snimila (Ivona Ćuk)

12:30 – Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije zabilježeno je 86 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, a dvije su osobe preminule.

Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina) s dijelom uključenih podataka i od prethodnog dana: grad Slavonski Brod (45), grad Nova Gradiška (8), općine Dragalić, Gornji Bogićevci, Sibinj, Sikirevci i Velika Kopanica (po 3), općine Davor, Garčin, Gornja Vrba, Okučani, Oriovac, Podcrkavlje, Rešetari, Slavonski Šamac, Staro Petrovo Selo i Vrpolje (po 2), općine Bebrina, Bukovlje, Cernik, Donji Andrijevci, Nova Kapela i Oprisavci (po 1) te jedna pozitivna osoba s prebivalištem u drugoj županiji.

Video: Krunoslav Capak: "Svi koji ispadnu negativni na antigenskom testu idu na PCR. Ne dajemo lažnu sliku o zaraženima."

Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 2283. Istodobno, u zadnja 24 sata oporavilo se 76 osoba tako da broj aktivnih slučajeva u Brodsko-posavskoj županiji sada iznosi 657 (10 više nego prethodni dan).

U slavonskobrodskoj bolnici preminule su dvije osobe (jedna muška osoba 1931. godište i jedna ženska osoba 1933. godište). Ukupan broj preminulih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 20. Hospitalizirana je ukupno 61 osoba (jedna osoba više nego prethodni dan), od kojih u slavonskobrodskoj bolnici 45 osoba, a u novogradiškoj bolnici 16 osoba. Šest hospitaliziranih osoba je na respiratoru (jedna osoba više nego prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutačno se na području Brodsko-posavske županije nalaze ukupno 1344 osobe (246 osoba manje nego prethodni dan).

Tijekom proteklog tjedna inspektori civilne zaštite izvršili su 139 nadzora nad poštovanjem epidemioloških mjera u gospodarskim subjektima i na javnim okupljanjima. Kod 33 gospodarskih subjekata evidentirano je kršenje epidemioloških mjera i to u caffe-barovima (11), u trgovinama (10), u noćnim klubovima (9) i u ostalim gospodarskim subjektima (3) te su izrečena upozorenja.

Video: Ministar Božinović o prosvjedu u Zagrebu: "Ove stvari od jučer su izvan pameti! Neka normalan svijet vidi s čime smo sve okruženi!"

12:10 – Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 156 obrađenih testova danas je 48 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 26, Hvara 1, Kaštela 4,Omiša 2, Sinja 1, Solina 2, Vrgorca 2, Dugog Rata 4, Klisa 1, Muća 1, Podstrane 1, Prološca 1, Šestanovca 1, Tučepi 1 osoba.

Od ukupnog broja novooboljelih osoba 22 osobe su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1726 osoba se nalazi u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 115 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split, dok se 12 osoba nalazi na respiratoru. Prema izvješću KBC-a Split, u protekla 24 sata preminule su četiri osobe; dvije muške osobe u dobi od 84 i 70 godina te dvije ženske osobe u dobi od 79 i 81 godine.

Osobe su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na COVID infekciju.

Video: Krunoslav Capak: "Brojka novozaraženih stagnira, ali to nas ne treba ohrabriti da se ne pridržavamo mjera."

11:55 – U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđena je zaraza koronavirusom kod 124 osobe, pa je u županiji sada 1395 zaraženih, doznaje se iz županijskog Stožera civilne zaštite. Ravnatelj županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Mićović rekao je na konferenciji za novinare da su ozdravile 162 osobe i  da je tijekom noći umrla jedna osoba. Istaknuo je da je udjel hospitaliziranih povećan na oko pet posto, a udjel starijih osoba u ukupnom broju zaraženih je oko 14 posto.

Mićović je na novinarski upit o razlici u broju umrlih, budući da su iz riječke bolnice u ponedjeljak izvijestili o pet umrlih u posljednja 24 sata, odgovorio da ipak treba pogledati jesu li to osobe koje su se liječile od drugih bolesti i nisu imale komplikacije od COVID-19 ili je riječ o osobama koje su imale te komplikacije.

"Mislim da je riječ o točnoj brojci, pet umrlih, ali ipak moramo malo ući u strukturu umiranja, bez obzira na to je li riječ o osobama pozitivnima na COVID-19," rekao je Mićović.

11:50 – Novih 316 slučajeva zaraze koronavirusom zabilježeno je u protekla 24 sata u Zagrebu, a među njima je četvero štićenika i zaposlenika domova za starije, izvijestio je u ponedjeljak zagrebački Stožer civilne zaštite. "Među novodijagnosticiranima, 135 osoba su kontakti otprije pozitivnih osoba, a kod 120 osoba negativna je epidemiološka slika", kazala je na konferenciji za medije zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Sandra Šikić.

Među novozaraženima je i četvero štićenika, odnosno djelatnika domova za starije te 17 djece školske dobi, a kod ostalih radi se o izloženosti na radnom mjestu, vjerskim događanjima i uvozu zaraze iz drugih zemalja. U odnosu na protekli dan oporavilo se 567 osoba, a 802 osobe su u samoizolaciji. 

Mandić (PUZ): Organizatori prosvjeda snosit će sankcije

Jučer se u Zagrebu u organizaciji inicijative "Dosta je bilo" održao prosvjed protiv Nacionalnog stožera civilne zaštite i epidemioloških mjera. Na novinarsko pitanje je li policija zabilježila nepravilnosti, Stipo Mandić iz Policijske uprave zagrebačke odgovorio je da je prosvjed bio uredno prijavljen. Ipak, prema policijskoj procjeni, na prosvjedu je bilo oko 500 osoba, što je više nego što je trenutačno dozvoljeno. 

"Trenutačno je bila procjena da se skup ne zabrani jer takvo je javno okupljanje ustavna kategorija. Mi ga kao takvog ne možemo zabraniti, ali će organizator skupa snositi sankcije", kazao je Mandić.

Pojasnio je kako nije u nadležnosti policije da, s obzirom na broj sudionika, najavljeno okupljanje zabrani ili dopusti, ali će Državni inspektorat i inspekcija Stožera civilne zaštite do kraja dana podnijeti izvješća o događaju pa vjeruje da će "sankcije biti odgovarajuće".

11:24 - Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata uzeto je 268 uzorka, a evidentirano je 14 osoba pozitivnih na virus COVID-19. Broj aktivnih slučajeva pao je na 1049.  U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 56 pacijenta pozitivnih na virus COVID-19, a šest je na respiratoru. Dvije su osobe preminule.

11:15 - U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije osam osoba je oboljelo od COVID-19 infekcije; pet osoba s područja Šibenika te po jedna osoba s područja Drniša, Vodica i Tisnog. 21 osoba se liječi na odjelu infektologije šibenske bolnice, od kojih je jedna na respiratoru. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji. Trenutno je 158 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. U posljednja 24 sata uzorkovano je 12 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutačno je 620 osoba.

11:00 - Na području Zadarske županije 47  je novozaraženih osoba koronavirusom. Novooboljele osobe izolaciju provode na području Grada Zadra (12), Benkovca(2), Biograda (3), Obrovca (20), Bibinja (1), Jasenica(1),  Novigrad (1), Kali(1), Pašmana (1), Poličnika(2), Sv.Filipa i Jakova(1), Škabrnje(1) i Vrsi (1). Budući da je koronavirus utvrđen kod jedne štićenice Doma za starije u Karinu, tijekom jučerašnjeg dana testirani su svi djelatnici i štićenici. Nalaz je pokazao da je još 16 korisnika te  4 djelatnice pozitivno na koronavirus i  su  svi  asimptomatski.   Svi zaraženi štićenici izolaciju provode u domu. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je262 uzorka uzoraka, a aktivni nadzor provodi se nad  1053 osobe. U Općoj bolnici u Zadru hospitalizirano je 28 bolesnika od kojih je 5 na respiratoru, dok  je u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na moru smješteno 8 bolesnika. U Općoj  bolnici u Zadru na COVID odjelu preminule su dvije osobe, 95- godišnja  žena i 75-godišnji muškarac, oboje s  kroničnim bolestima.

10:55 -  U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je 39 novih slučajeva zaraze koronavirusom, jedna osoba je umrla, a 53 osobe su izliječene, izvijestio je u ponedjeljak županijski stožer civilne zaštite.

10:29 - U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji zabilježeno je 5 novih slučajeva  zaraze virusom SARS-CoV-2  (testiranja izvršena u OB Karlovac, u Drive Inu nije bilo testiranja). Četiri osobe su s područja grada Karlovca i jedna iz Slunja.  U Karlovačkoj županiji  ukupno su  do sada  oboljele 1624 osobe. U samoizolaciji se nalazi 517 osoba. U OB Karlovac se na bolničkom liječenju nalazi 47 pacijenata, 2 na respiratoru, 3 novoprimljena. U samoizolaiciji se nalazi 50 zdravstvenih i 9 nezdravstvenih djelatnika.
U OB Ogulin na COVID odjelu leži 19 pozitivnih pacijenata. Preminula je ženska osoba u dobi od 80 godina sa značajnim komorbiditetom. Od bolničkih djelatnika, njih 36 je u samoizolaciji.

10:25 - U Zagrebačkoj županiji u protekla je 24 sata oboljelo 87 osoba a ozdravilo 39 osoba, pa je trenutno aktivno 2486 slučaja, objavio je u ponedjeljak Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije. Primjerice, u Velikoj Gorici zabilježeno je 18 novozaraženih, u Samoboru 15, Dugo Selu 13 te Vrbovcu i Svetom Ivanu Zelini po 9.

Samoizolacija je određena učenicima dvaju razreda osnovnih škola i dvaju razreda srednjih škola.

Na području Zagrebačke županije od početka pandemije do danas evidentirana je 4591 osoba kojoj je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječeno je 2077 osoba, a 28 osoba je umrlo.

9:56 - U Zagrebu je u posljednja 24 sata evidentirano 316 novih slučajeva zaraze koronavirusom, potvrdio je za portal HRT-a ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Andrija Štampar" Zvonimir Šostar.

9:47 - Na području Koprivničko-križevačke županije nema novih slučajeva koronavirusa, jer jučer nisu provođena testiranja. Trenutno je aktivno 274 slučajeva, 35 osoba je ozdravilo, a na bolničkom liječenju nalazi se 21 osoba. Od početka pojave koronavirusa na području županije zabilježeno je ukupno 976 slučajeva bolesti COVID-19.

9:46 -  S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 12 je novooboljelih osoba od COVID-19, te je jedna osoba preminula. 9 oboljelih osoba je s područja Gospića te 3 s područja Novalje.  U Domu za starije i nemoćne osobe Ličko-senjske županije preminula je jedna osoba starije životne dobi (95 godina) koja je uz potvrđeni virus imala i niz kroničnih bolesti.

Ukupno su oboljele 674 osobe od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 126 aktivnih slučaja, 521 osoba je izliječena te 27 osoba preminulo.

9:37 - U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 205 slučajeva zaraze koronavirusom (COVID-19), 186 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 19 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalaze 672 osobe, a ukupno je testirano 13865 osoba. Pristigli su pozitivni nalazi za 14 osoba, a koje su testirane 6. studenoga (petak). Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

9:20 - U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan je sto dvadeset i jedna novooboljela osoba od zarazne bolesti COVID-19, priopćio je županijski stožer civilne zaštite iz kojeg ističu kako zbog tehničkih problema nisu u mogućnosti danas objaviti razvrstavanje oboljelih po gradovima i općinama.

9:16 - Tijekom protekla 24 sata potvrđeno je 64 novozaraženih osoba s područja Istarske županije. Za 54 osobe radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Kod 5 osoba epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima (Zagreb (1), Rijeka (3), Varaždin(1)). U epidemiološkoj obradi nalazi se 5 osoba. Izliječeno je 51 osoba. Trenutno je 468 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalaze se 289 osoba.

9:09 - U posljednja 24 sata na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je 90 novih slučajeva zaraze koronavirusom. 76 novozaraženih osoba s područja su grada Bjelovara, 5 novozaraženih osoba s područja su grada Garešnice, 3 novozaražene osobe s područja su grada Grubišnog Polja, 2 novozaražene osobe s područja su općine Rovišće, a po 1 novozaražena osoba s područja je grada Čazme i općina Veliki Grđevac, Berek i Štefanje. Od novooboljelih osoba s područja grada Bjelovara 13 njih vezano je uz jedan privatni dom za stare i nemoćne. U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije nalazi se 745 osoba. U protekla 24 sata jedna osoba preminula je s koronavirusom čime dolazimo do ukupno 28 preminulih osoba povezanih s COVIDOM 19 na području Bjelovarsko-bilogorske županije od početka pandemije.

8:15 - Je li vrijeme za strože mjere, što nas s obzirom na trenutačne podatke očekuje idućih tjedana, može li se zdravstveni sustav nositi s pritiscima ako nastavi rasti broj teže oboljelih, bile su neke od tema emisije "U mreži Prvog" HRT-a. "Moje mišljenje jest da su neke opcije poput dodatnih ograničenja okupljanja, privatnih druženja. U nekim zemljama ne možete otići više od 500 metara od mjesta stanovanja. To su neke od mjera koje imaju druge zemlje. Za sada je sigurno da postojeće mjere treba produljiti. Moram reći da mi se čini da se postojećih mjera ne pridržavamo u potpunosti. Također, ljudi se okupljaju vani, imate aktivnosti poput berbe maslina i Martinja, koje su po meni aktivnosti koje ne treba podržati. Što manje ljudi sretnemo, to ćemo imati manje mogućnosti zaraziti sebe ili druge", ističe pomoćnica ravnatelja HZJZ-a Marija Bubaš.

Krešimir Luetić ističe da ako se nastave ovakve brojke, da se za mjesec dana neće kvalitetno moći liječiti niti Covid bolesnici, ali niti svi drugi. " Prije tjedan dana smo uputili zahtjevi Vladi za uvođenje strogih epidemioloških mjera. Prije 34 dana u odnosu na danas imali smo pet puta pacijenata u bolnicama i šest puta manje pacijenata na respiratorima. Uvođenjem novih mjera cijelom društvu treba poslati poruku da stanje nije dobro", dodao je.

"Trebalo bi zabraniti okupljanja, ograničiti na deset ljudi. Treba ograničiti druženje na dvije obitelji. Treba uvesti obvezu, a ne preporuku za rad od kuće za sva tijela javne uprave i privatne poslodavce. Tamo gdje to nije moguće, treba uvesti rad u timovima. Online nastava za sveučilišta, treba razmisliti i o online nastavi za srednje škole u nekom kraćem periodu. Sve bi to poslalo poruku građanima da se situacija zakomplicirala, odnosno da je vrlo ozbiljna", dodaje Luetić.

Video: Plenković nakon sjednice Znanstvenog savjeta: Strože mjere moguće, policijski sat i zatvaranje sigurno ne

Gordan Lauc kaže da su današnje brojke posljedica događanja od prije dva ili tri tjedna. "Ono što je dobro u ovoj situaciji jest da rast stao. Ne vidimo već tjedan dana neki rast, a u Zagrebu imamo pad. U Varaždinu je doduše vrlo veliki rast. Nažalost, kakvi su sada trendovi imat ćemo ovakav ili možda i malo veći broj umrlih na dan. Nažalost puno ljudi će umrijeti", kazao je Lauc. Lauc dodaje da je jako puno ljudi u Hrvatskoj zaraženo, od 5 do 10% populacije.

"Ako odete na okupljanje od primjerice 15 ljudi, jedan od njih zaražen. Ako ćete s njima biti više sati u zatvorenom prostoru, više će se ljudi zaraziti. U zimskom periodu ovaj virus je strašno zarazan. Imamo situaciju da jedan zaraženi na večeri s 12 ljudi zarazi sve njih, pa onda netko od njih ode na drugu večeru i zarazi primjerice 8 ljudi itd. Svatko od nas mora shvatiti da je virusa jako puno i da je on opasan, sa svojim ponašanjem možemo spriječiti mjere da vam primjerice netko zabrani da odete prošetati gradom", kaže.

Ključne riječi

Komentara 25

DU
Duslikr
10:26 09.11.2020.

Berba maslina opasna? Opasno je to što govorite

Avatar Merlinka1
Merlinka1
09:17 09.11.2020.

Zar taj čovjek nema pametnijeg posla nego dizat živac svima..... nek ide radit u Bolnicu DUbrava.. budi koristan gospodine Lauc

KO
KomentiramRijetkoAliOštro
15:45 09.11.2020.

Je li to netko politički odlučio da brojka novih testiranih pozitivno ne prijeđe 3.000 pa je provedeno skoro upola manje testova ovaj put?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije