Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zimsko računanje vremena

Od danas se mijenjaju razdoblja dnevnih tarifa: U ovom periodu će struja biti jeftinija

O?itanje brojila elektri?ne energije
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/3
30.10.2022.
u 07:45

Povratkom na zimsko računanje vremena mijenjaju se i razdoblja dnevnih tarifa za obračun, pa će se sada utrošena električna energija prema višoj tarifi obračunavati u razdoblju od 7 do 21 sat, a prema nižoj tarifi u razdoblju od 21 do 7 sati.

Zimsko računanje vremena počelo je u noći sa subote 29. listopada na nedjelju 30. listopada, kada su se kazaljke pomaknule za jedan sat unatrag.

Ljetno računanje vremena završava 30. listopada u 3 sata ujutro, kada će se pomicanjem za jedan sat unatrag vrijeme računati kao 2 sata. 

Zimsko računanje vremena počinje zadnjeg vikenda u listopada, a završava se posljednjeg vikenda u ožujku, kada pomicanjem kazaljki za jedan sat unaprijed ponovno počinje ljetno računanje vremena.

Povratkom na zimsko računanje vremena mijenjaju se i razdoblja dnevnih tarifa za obračun, pa će se sada utrošena električna energija prema višoj tarifi obračunavati u razdoblju od 7 do 21 sat, a prema nižoj tarifi u razdoblju od 21 do 7 sati.

Podsjetimo kako je Vlada u rujnu donijela Uredbu o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije kojom se, zbog poremećaja na domaćem tržištu energije, uređuju posebne mjere za trgovinu električnom energijom, način i uvjeti formiranja cijena za određene kategorije kupaca električne energije i toplinske energije, nadzor nad primjenom cijena određenih ovom Uredbom, te posebni uvjeti obavljanja energetskih djelatnosti. Posebne mjere su privremene i propisuju se za razdoblje od 1. listopada 2022. do 31. ožujka 2023. godine.

Tarifne stavke za opskrbu kupaca kategorije kućanstvo u sustavu javne usluge – bez naknade za korištenje mreže; za potrošnju do visine 2.500 kWh sukladno Uredbi o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije:

Foto: HEP Elektra

Tarifne stavke za kupce kategorije kućanstvo (jedinstveni račun - energija i naknada za korištenje mreže):

Foto: HEP Elektra

Tarifne stavke za opskrbu kupaca kategorije kućanstvo u sustavu javne usluge – bez naknade za korištenje mreže:

Foto: HEP Elektra

Tarifne stavke za opskrbu kupaca kategorije kućanstvo u sustavu javne usluge – (jedinstveni račun - energija i naknada za korištenje  mreže):

Foto: HEP Elektra

Komentara 6

KO
Kolibri
10:16 30.10.2022.

Kao da je i niza tarifa jeftina! Aha je, mozes mislit.

SS
sokac sa drave
10:18 30.10.2022.

Tako oni tumace demokraciju.Prije nekoliko godina su EU parlamentu odlucili da se vrijeme netreba vise pomicati.Onda kazu jos jednu godinu cemo po starom radi papirologije,oda zasutjeli,pa nakon toga tajac i promjena ide dalje a nama poruka sta cete vi nama slijepci,usljvci govoriti sta bi trebalo.Zivjela demokracija.

YE
Yeah
10:27 30.10.2022.

Nije u redu da 14h bude skupa, a 10h "jeftina" struja. Od 7-19 bi bilo ok ili 8-20h jedna tarifa, ostalo druga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije