Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Crna lista

Od 33.000 tvrtki dužnika, samo 89 pokušalo dati plaću bez doprinosa

'16.02.2012., Zagreb - U Banskim dvorima danas je odrzana redovita sjednica Vlade RH. Zoran Milanovic, Slavko Linic, Radimir Cacic.   Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
'Patrik Macek/PIXSELL'
09.05.2012.
u 21:00

Porezna uprava postupa jednako prema svakome tko se nađe na listi, kažu iz Porezne uprave

U veljači i ožujku 2012. godine čak 46.000 tvrtki, u kojima je otprilike 200.000 zaposlenih, nije platilo doprinose za svoje radnike. Do 1. svibnja i početka primjene Vladine uredbe o doprinosima, otprilike 14.000 tvrtki sa 105.000 zaposlenih ušlo je u proces nagodbe, platili su dug ili su naknadno dostavili propisane obrasce, kažu u Ministarstvu financija.

Stari dugovi na čekanju

Još je na crnoj dužničkoj listi otprilike 33.000 tvrtki, a do utorka, 8. svibnja, samo je 89 poduzeća s te liste pokušalo isplatiti plaću pa su dobili zabranu isplate dok ne plate 738.000 kuna duga za doprinose. Nema informacije koliko je radnika zaposleno u tih 89 tvrtki, a tek će se vidjeti kako će se postaviti ostalih 33.000 vlasnika tvrtki s dužničke liste, kod kojih je zaposleno stotinjak tisuća radnika.

U Ministarstvu financija kažu da će za tekuće porezne obveze poduzeti sve mjere kako bi se naplatila državna potraživanja, uključujući i blokade računa poduzetnika. Kad je riječ o starim dugovima, teškim 52 milijarde kuna, Ministarstvo financija zasad neće provoditi rigorozne akcije dok se ne donese novi zakon o financijskom poslovanju, koji bi već u lipnju trebao biti u saborskoj proceduri. Dakle, pitanje je tjedna kad će se stvoriti zakonska podloga za nagodbe, stečajeve, naplatu dugova iz imovine vlasnika i slične mjere koje će biti predviđene tim zakonom. Ministarstvo financija primilo je dosad nekoliko tisuća zahtjeva tvrtki i fizičkih osoba za reprogramom ili otpisom duga teškog četiri milijarde kuna, što je, priznaju, bitno manje nego što su očekivali. Nakon što su početkom veljače utvrdili da država godinama nije naplatila 52 milijarde kuna duga, u Vladi su se nadali  da će se pozdraviti samo od polovice duga, a za drugu polovicu očekivali su nagodbu.

Vlasnicima očito nije stalo da usklade svoje obveze. Zasad se nećemo rigorozno postavljati dok do ljeta ne vidimo što se može učiniti sa zaposlenima u tim tvrtkama, kaže sugovornik iz ministarstva.

Državna se blagajna i dalje puni bolje od plana, u prva četiri mjeseca sjelo je u proračun 35,5 milijardi kuna (1,8 milijardi ili 5,5 posto više nego lani), a porezni su prihodi čak 7,1% ili 1,3 milijarde kuna veći od plana.

Za sve isto

U padu su samo prihodi od trošarina za sedam posto, stagnira naplata doprinosa, a PDV donosi 7,5 posto više nego lani. Rashodi za zaposlene veći su otprilike dva posto, a kako su trebali biti niži, to se tumači kašnjenjem pojedinih ministarstava sa sistematizacijama. Kad je riječ o provjerama nerazmjera između imovine i prihoda, u Poreznoj upravi tvrde da je sustav programiran tako da dnevno izbacuje imena ljudi kod kojih je uočen nerazmjer.

– Porezna uprava postupa isto prema svakome tko se nađe na listi – kažu iz Porezne uprave koja je u prošla dva mjeseca donijela deset rješenja o naplati osam milijuna kuna poreznog duga, a pred izdavanjem je 38 rješenja zbog nerazmjerne imovine i prihoda od 62 milijuna kuna. Za razdoblje od 2009. do 2011. pokrenuta je provjera 2000 osoba.

Komentara 35

OB
-obrisani-
21:09 09.05.2012.

Koja ekipa, ali jos bolja novost...................cudo....!!

OB
-obrisani-
21:10 09.05.2012.

Dali je Gacic platio place svim svojim radnicima u CONINGU.....idemo na provjeru?

OB
-obrisani-
21:17 09.05.2012.

Jedan crn, drugi celav, ovaj balav, sve neka cudnovata ekipa, dali Vi to primjecujete... Boze mili tko upravlja drzavom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije