Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gorka šala

Od 1. travnja računi za vodu bit će veći za sva kućanstva u županiji

voda
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
21.01.2011.
u 17:20

Voda će, zbog novog Zakona o vodama, poskupjeti u Karlovcu, Ogulinu i Dugoj Resi. Koliko, bit će poznato do kraja siječnja

Računi vezani uz potrošnju vode svim će građanima županije ove godine poskupjeti, koliko, ovisi o tome na koji je način tvrtka koja isporučuje vodu poslovala.

 Lanjsko poskupljenje

Naime, Vlada je novim Zakonom o vodama te uredbama o najnižoj osnovnoj cijeni vodnih usluga i onoj o ekonomičnom poslovanju isporučitelja vodnih usluga, propisala metodologiju izračuna cijene vode. Novi bi računi za vodu od 1. travnja ove godine trebali biti puno veći za one koji do sada nisu plaćali fiksni iznos naknade, nego samo potrošene kubike vode.

 Iako je karlovačka tvrtka Vodovod i kanalizacija početkom lanjskog kolovoza počela korisnicima naplaćivati vodu skuplju 16,6 posto, od gradonačelnika su tražili da im odobri novo poskupljenje, i to 8,48 posto.

 – Izračunali smo troškove u ovoj godini, plan poslovanja uskladili s uredbama i došli do novog izračuna cijene vode. Poskupljenje od 8,48 posto za vodu te 12,30 posto za odvodnju trebali smo naplaćivati od početka godine. Budući da gradonačelnik do sada poskupljenje nije odobrio, s naplatom ćemo početi onog mjeseca kada dobijemo odobrenje – kazao je Ivan Mrzljak, direktor Vodovoda i kanalizacije Karlovac.

Zakon nalaže i uvođenje fiksnog dijela cijene, odnosno naknadu, onima koji ga do sada nisu naplaćivali. Karlovčanima je ona dio računa već dvije godine, jer svatko tko je priključen na vodovodni sustav plaća mjesečnu naknadu za održavanje sustava u iznosu od 14,19 kuna bez PDV-a. Iznos naknade u Karlovcu se neće mijenjati, ali hoće u Ozlju i Dugoj Resi. Na ozaljskom području naknadu naplaćuju u iznosu od 7,52 kune bez PDV-a.

 – Naknada se plaća za održavanje vodovodnog sustava, ali i za odvodnju i pročistač, a po Zakonu te djelatnosti, pa i cijene, moramo odvojiti. Zato će iznos naknade biti uvećan, a do kraja siječnja znat ćemo koliko. Cijena vode neće se mijenjati – kazao je Zlatko Gojmerac, direktor Komunalnog Ozalj.

 Slunjanima već skuplje

 Računi za vodu već su povećani stanovnicima Slunja. Osnovna cijena od 5,10 kuna po kubiku bez PDV-a ostala je ista, ali je od 1. siječnja odlukom Gradskog vijeća uveden paušal. Domaćinstva ga plaćaju 10 kuna mjesečno. Do početka travnja ogulinski Vodovod i kanalizacija završit će novi cjenik svojih usluga.

 – Pripremamo nove cijene za kubik vode, a moramo uvesti i fiksni dio, odnosno naknadu za održavanje sustava. Koliko će ukupno poskupljenje biti znat ćemo do kraja siječnja. Prijedlog novih cijena uputit ćemo Gradu i državnoj regulatornoj agenciji, koja odobrava i kontrolira nove cjenike – kazao je Zdravko Paušić, direktor ogulinske tvrtke.

Tamošnji Vodovod ima 7265 priključaka za domaćinstva, koja kubik vode plaćaju 6,58 kuna bez PDV-a na ogulinskom području, a 7,58 u Josipdolu. Korisnici Komunalnog Duga Resa, koji su do sada kubik pitke vode plaćali 5,68 kuna, uskoro će plaćati skuplju vodu, ali i naknadu koju od lani plaćaju 10 kuna mjesečno. Gradonačelnik će, po procjeni tvrtke, odlučiti koliko će se računi povećati.

Novi zakon

Po novom Zakonu o vodama i financiranju vodnog gospodarstva, poduzeća koja se bave distribucijom vode više se neće moći baviti i drugim djelatnostima, poput sakupljanja otpada, uređenja zelenih površina, građevinskih djelatnosti. Vlada je dala konačan rok za odvajanje poduzeća - početak 2013. Slunj je posao razdvajanja započeo još lani. Tvrtku Komunalac žele osamostaliti da se bavi samo poslovima vodovoda, a nova će tvrtka preuzeti ostale poslove. Isti postupak razdvajanja komunalnih poduzeća očekuje gradove Dugu Resu, koja će to napraviti sljedeće, te Ozalj, koji će novu tvrtku osnovati ove godine. 

Ključne riječi

Komentara 3

ME
metak123
23:45 21.01.2011.

Bolje da nas odmah sve zatučete tupim krajom sjekire, nego kaj nas ubijate i izgladnjujete malo po malo.

DU
Deleted user
08:25 24.01.2011.

Zaposlite još tri-četri glasnogovornika, pet direktora i pojačajte nadzorne odbore. Feudalizam je bio mačji kašalj, desetina crkvi i desetina feudalcu, nas derete sa 23% PDVa i najmanje 15% na plaću i 15% doprinosa pa vi izračunajte kada se bolje živjelo. Živio Franjo Tahi i grfovi Celjski...

GL
GlogovKolac
07:35 01.03.2011.

Zašto na računima za vodu stanovnicima okolnih sela dolazi i naplata za izgradnju kanalizacije? Niti je imaju niti je vjerojatno da će je imati u neko dogledno vrijeme. No na računima stoji da se mora platiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije