Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ULAZAK U EU

Od 1. srpnja obvezno energetsko certificiranje stanova na prodaju

stanovi,bauštela,šljakeri,građevina
Ivo Čagalj/PIXSELL
19.06.2013.
u 15:45

Od tog pravila izuzeti su samo stanovi površine do najviše 50 metara kvadratnih

Iako se energetsko certificiranje zgrada u Hrvatskoj provodi od 2010. godine i sva novogradnja izgrađena od tada do danas - ukupno 4208 stambenih i 2862 nestambena zgrade - ima energetski certifikat, ulazak u Europsku uniju donosi još neke obveze. Od 1. srpnja svi građani koji će na tržištu prodavati stanove morat će prije prodaje obaviti energetsko certificiranje tih objekata. Od tog pravila izuzeti su samo stanovi površine do najviše 50 metara kvadratnih.

U Ministarstvu graditeljstva su izračunali da će za građane trošak energetskog certificiranja stajati između 1.500 i 2.700 kuna, dok će primjerice cijena za hotel površine 10 tisuća metara četvornih biti oko 9.500 kuna. Iz te se procijene lako da izračunati kako je najisplativije da se građani koji žive u višestambenim objektima dogovore i zajedno pozovu jednu od 528 tvrtki ili fizičkih osoba koje imaju dozvolu za obavljanje usluge energetskog certificiranja jer je cijena “na veliko” očito puno povoljnija nego da svaki stanar posebno poziva “majstora” za certificiranje.

Novost je i da će građani koji iznajmljuju stanove veće od 50 metara četvornih najkasnije do 1. siječnja 2016. godine morati obaviti njihovo energetsko certificiranje jer bez certifikata stanove neće moći nuditi na tržištu.

>> Pročitajte treba li vam certifikat o energetskoj učinkovitosti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije