Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odmah u rodilištu

Od 1. ožujka sve bebe u Hrvatskoj ići će na posebne genetske testove

Slavonski Brod: Prazni dje?ji kreveti?i u rodilištu Op?e bolnice Dr. Josip Ben?evi?
Ivica Galovic/PIXSELL
11.02.2023.
u 22:31

Na Rebru su se do sada radili probiri na još osam rijetkih genetskih bolesti. Svaki dan prikupi se 200 do 250 uzoraka, a rezultat je poznat za nekoliko sati

Od 1. ožujka sve bebe testirat će se na spinalnu mišićnu atrofiju. Probir će se raditi odmah u rodilištu, jer riječ je o rijetkoj bolesti za koju je presudno rano liječenje. "Nalazimo se u prostoriji koja je posebno posvećena probiru za spinalnu, tu se nalazi sva potrebna oprema, tu su dva PCR uređaja. I to kreće od 1. ožujka!", rekla je Dunja Rogić, predstojnica Kliničkog Zavoda za laboratorijsku dijagnostiku, KBC Zagreb za Dnevnik.hr.

Na Rebru su se do sada radili probiri na još osam rijetkih genetskih bolesti. Svaki dan prikupi se 200 do 250 uzoraka, a rezultat je poznat za nekoliko sati. "Kod pacijenata koji su bolesni taj gen nije funkcionalan i vidimo da je krivulja gotovo pa ravna/ A kod zdrave osobe vidimo da je krivulja jako visoka", kaže Daria Šimić, molekularni biolog, KBC Zagreb. Što se lijek kasnije primi, ova teška bolest ostavlja više traga.

Komentara 4

BF
bf23
16:08 12.02.2023.

zabrinjavajuc broj tupavih teoreticara zavjera na HR portalima....

DU
Deleted user
07:11 12.02.2023.

Konačno nešto pametno. Prevencija i rana intervencija su često ključ uspjeha u medicini čak i ako su slučajevi vrlo teški. Svaka čast.

OP
Ocvali pupoljak
00:48 12.02.2023.

jesu pitali roditelje? Gdje završava genetski materijal? To nije radio ni dr. Mengele. Brissel postaje gorji od Berlina .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije