Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
veleposlanik izraela

'Očekivali smo razumijevanje. Pa nisu valjda teroristi nevine žrtve?'

Yosef Amrani
Petar Glebov/PIXSELL
22.11.2012.
u 18:00

Izjava hrvatskog MVP-a u kojem se koristi formulacija ‘dvije strane’ nije mi jasna. Ne znam koje su to strane!

– Nemojte ni pokušati zamisliti kako je biti u našoj situaciji, samo shvatite našu stvarnost, i to samo nekoliko dana nakon sjećanja na Vukovar. Naše vrtiće i škole gađaju svaki dan – poručuje izraelski veleposlanik u Hrvatskoj Yosef Amrani. Gaza je baza s terorističkom infrastrukturom koju podržava Iran za napade na Izrael, kaže te dodaje kako Izrael uživa podršku međunarodne zajednice u naporima da iskorijeni terorizam.

Britanski ministar vanjskih poslova William Haague ipak vas je kritizirao?

– Potvrdio je da je Hamas provocirao i preporučio da se ne pokrene kopnena akcija jer bi bila riskantna za regiju. Izrael čini sve da je izbjegne jer bi uključivala i civilne žrtve. Zato s UN-om, SAD-om i Egiptom tražimo rješenje za prekid vatre, ali prekid koji bi osigurao trajni mir, a ne dao prostora i vremena Hamasu da se pripremi za novi krug.

Što bi bio okidač za kopnenu akciju?

– Situacija je vrlo osjetljiva. Propadnu li napori da se postigne prekid vatre i ako Hamas nastavi s napadima na izraelske civile, Izrael će morati učiniti sve da iskorijeni terorizam. Ponavljam, mi to ne želimo i zato tražimo diplomatsko rješenje. Opcija je kopnenog napada na stolu, nije isključena.

Jeste li dobili podršku Hrvatske? MVP vam je uputio izjavu?

– Pročitali smo je i moram reći da smo od Hrvatske očekivali razumijevanje i solidarnost.

A niste je dobili?

– Ne, ne bih tako rekao. Očekivali smo više razumijevanja i solidarnosti budući da vam je povijest još svježa u sjećanju te budući da Hrvatsku smatramo prijateljskom zemljom. Ne tražimo podršku, oslanjamo se na sebe, ali očekujemo jasno razumijevanje.

Što je sporno u izjavi da Hrvatska pozdravlja korake obiju strana za pronalaženje mirnog rješenja u skladu s međunarodnim pravom?

– Formulacija “obje strane”. Ne znam koje su to obje strane. Također i “razina suosjećanja prema svim žrtvama”. Ali teroristi, jesu li oni nevine žrtve? To nisam razumio i, iskreno, nisam shvatio poziv da se slijede međunarodna načela i pravo. Ono vam daje pravo da se branite. Izjava je nejasna i općenita. No možda sam je samo ja tako shvatio.

Često se čuje kritika o nesrazmjeru razaranja i broja žrtava s izraelske i palestinske strane. Više je stradalih Palestinaca.

– Žao mi je, ali nećemo se ispričavati što smo razvili obrambeni sustav koji je zaustavio 370 od 750 Hamasovih raketa. I da, jedan od zaslužnih za njegov razvoj je dijete hrvatskih roditelja. Ne ispričavamo se ni što imamo bolje obavještajne podatke pa znamo odakle gađaju. Oprostite, ne želim se ispričavati za samoobranu. Ne ciljamo civile, izbjegavamo operaciju, a opet – Izrael je napadnut.

Je li ovo uvod u napad na Iran?

– Ne planiramo napad, Iran je posebno pitanje kojim se treba pozabaviti međunarodna zajednica.

Noam Chomsky kaže da Izrael od Palestinaca stvara teroriste.

Divim se Chomskom kao akademiku, ali nisam siguran da je stručnjak za ljudski um i postanak terorista. Kaže da nemaju drugog načina nego biti teroristi, što je apsurdno. To je kao kad biste postojanjem Židova opravdavali Hitlera.

>>Primirje u pojasu Gaze - Izrael pristao na prekid vatre

Komentara 40

NA
new age
18:16 22.11.2012.

cuvaj te nam grob isusov

OB
-obrisani-
18:04 22.11.2012.

Pa nisu valjda teroristi nevine žrtve?' ************ u posljednjem bastionu komunizma u Europi -jesu.

NA
new age
18:15 22.11.2012.

prijatelji izraelci nedaj te se mi hrvati smo uz vas. ako trebate vojnika tu smo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije