Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera Podravka

Obrana: Zatražit ćemo da se ispita i Ivo Sanader

\'22.09.2010., Zupanijski sud, Zrinjevac, Zagreb - Bivsi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Damir Polancec dolazi na Zupanijski sud s odvjetnikom Antom Nobilom. Polanceca je USKOK u aferi Re
Goran Stanzl/PIXSELL
11.01.2011.
u 07:45

Osmorki na čelu s Damirom Polančecom, bivšim potpredsjednikom Vlade, na teret se stavljaju malverzacije u Podravki "teške" 401 milijun kuna

O pravomoćnosti optužnice u predmetu "Manager" optužno vijeće zagrebačkoga Županijskog suda odlučivat će u srijedu te 17. siječnja. U tom se slučaju, podsjetimo, Damiru Polančecu, bivšem potpredsjedniku Vlade i ministru gospodarstva, na teret stavlja da je s Markova trga dirigirao sedmeročlanom zločinačkom mrežom, prema navodima USKOK-a, radi preuzimanja većinskog paketa dionica Podravke vlastitim novcem koprivničke prehrambene tvrtke.

Negirali udruživanje

Zbog malverzacija "teških" 401 milijun kuna u optužnici na tristotinjak stranica našli su se tako i Darko Marinac, bivši predsjednik uprave Podravke, Milan Horvat, vlasnik varaždinske Fime, Zdravko Šestak, također bivši predsjednik Podravkine uprave, Saša Romac i Josip Pavlović, bivši članovi uprave, Srđan Mladinić, vlasnik propalog splitskog SMS-a, te zagrebački odvjetnik Zoran Marković.

Odvjetnici osmorke već najavljuju da će vijeću predočiti neke od svojih prijašnjih podnesaka u kojima su, kažu, upozoravali na neosnovanost i manjkavost USKOK-ove optužnice. Podsjetimo, tvrdili su da se njihovi klijenti nisu organizirali i povezali u zločinačku mrežu radi počinjenja kaznenih djela, a iako još nije ni zakazan početak suđenja osmorki, najavili su da će zatražiti da se tijekom glavne rasprave ispita i bivši premijer Ivo Sanader.

U žalbi na USKOK-ovu optužnicu, podignutu 9. rujna prošle godine, Milenko Umićević, odvjetnik Srđana Mladinića, tako je naveo da je tužiteljstvo kršilo prava njegova klijenta. Svoju je tvrdnju obrazložio člankom Ustava prema kojem osumnjičenik i u fazi istrage ima pravo ispitivati svjedoke optužbe, a pozvao se i na konvencije za zaštitu ljudskih prava te naveo da je Europski sud za ljudska prava vrlo jasan u vezi s time te smatra da osumnjičenik ima pravo ispitivati svjedoke optužbe u svakoj fazi postupka, pa tako i istrage.

Iako se po kuloarima već šuškalo da bi se upravo Srđan Mladinić, zbog situacije u kojoj se našao, jer je zbog propasti svoje tvrtke u teškoj materijalnoj situaciji te teško da može platiti i put iz Splita u Zagreb, mogao na kraju ipak priznati krivnju te se nagoditi s USKOK-om, potvrde o mogućem takvom scenariju još nema.

Pavlović i Romac zbrinuti

Da zbog gubitka posla te financiranja obrane teško spaja kraj sa krajem, ljetos, kad je počela i odvjetnička istraga u ovom predmetu, priznao je i Zdravko Šestak, predočivši uplatnice za fotokopiranje spisa za koje je trebalo platiti oko 90.000 kuna. Šestak je tada rekao da i nema vremena za drugi posao jer je redovno u USKOK-u radi proučavanja spisa od 30 tisuća stranica te pripremanja vlastite obrane. Za razliku od njega, Josip Pavlović ljetos se zaposlio u Adriji, zadarskoj tvornici za preradu ribe, a Saša Romac otvorio vlastitu tvrtku za savjetovanje.

Komentara 13

GR
gresham
13:09 11.01.2011.

a da USKOK pozegece malo ovog komunistu sa crnim pjasom, pa da im objasni od kud je stekao to sve kaj ima hehehehehehehe

NI
Nikahr80
08:56 11.01.2011.

Najbolje bi bilo da se oni svi zaposle u podravci nakon zavšetka suđenja, ko Mravak nazad u HEP, ali naravno ne na neka šljakerska mjesta, samo upravni odbor i takve ozbiljnije funkcije gdje će i dalje moći donositi bitne odluke za čije posljedivce oni nisu nikada odgovorni.

GR
grozni59
08:17 11.01.2011.

Zašto je Polančec pušten iz pritvora?Da ne utječe na svjedoke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije