Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izlaz?

Obrana Osječanina uhićenog u Paragvaju s drogom uložila žalbu

mule
Zoran Marinović
20.10.2011.
u 12:00

Novaković na prvom ispitivanju nije imao tumača i zato tražimo slobodu, kaže E. G. Stanley

Kao slobodan čovjek na hrvatsko bi tlo uskoro mogao kročiti Osječanin Mirko Novaković (21), uhićen u siječnju u Paragvaju dok je s prijateljem Domagojem Toblerom (21) u želucu švercao kokain. Tako barem vjeruje njegov odvjetnik Edgar Gonzalez Stanley.

Tobler bio ozlijeđen

– Tužitelj je u njegovu slučaju počinio veliku pogrešku. Prvo je ispitivanje provedeno bez tumača pa su mu prekršena ljudska prava. Mirko je morao znati što se događa na tom ročištu – objašnjava paragvajski odvjetnik koji se proslavio braneći neke od najvećih južnoameričkih trgovaca drogom.

Uložio je žalbu i iščekuje odluku.

– Nije stoga potrebno govoriti o tome je li kriv ili nije. Uđemo li u raspravu, završit ćemo od prve jer je cjelokupni postupak pogrešno postavljen – optimističan je. No, ističe kako će mu trebati vremena da ga oslobodi.

Novaković je i dalje u istražnom zatvoru u glavnom paragvajskom gradu Asuncionu. U znatno je boljem položaju, nastavlja Stanley, od svojeg prijatelja.

Tobler bi, ocjenjuje on, iza paragvajskih rešetaka mogao ostati “jako dugo”. Navodno je bio i ozlijeđen jer je, priča se po Osijeku, bio upleten u nekakav sukob između zatvorenika. Tobler je još proljetos premješten u zloglasni gradski zatvor Tacumbu, gdje nasilje, pa čak i ubojstva nisu rijetkost. – Čuo sam da je bio ozlijeđen, ali ne znam detalje – kaže Stanley. Isti je odvjetnik u početku branio i Toblera. Pokrenulo je to mnoga nagađanja zbog njegove reputacije, no tvrdio je da je angažiran jer je jedan od rijetkih odvjetnika u Paragvaju koji govori engleski jezik.

Obitelj se s Domagojem čuje tri, četiri puta mjesečno. Teško žive, a telefonski su razgovori skupi. Poslali su mu još u početku jedan paket s osnovnim potrepštinama, no on je do njegovih ruku putovao čak četiri mjeseca. Nadaju se samo da je živ i priželjkuju njegov povratak. Čim vide novinare, na oči im navru suze i zatvaraju se u kuću, ne želeći izmijeniti ni riječi.

Nama je to film

Njima je to, kažu susjedi, još uvijek poput filma. Što je natjeralo mladiće da progutaju kapsule s ukupno 1,2 kilograma čistog kokaina, i danas se pitaju obje obitelji. Pravi je misterij i tko ih je poslao u daleki Paragvaj, u jedno od najvećih svjetskih čvorišta na putu droge. Novca za taj pothvat sami nisu imali.

– Strah nas je hodati ulicom, ići u školu. Uvijek se osvrćemo da nam netko ne bi nešto loše učinio. Razočarani smo u sve, nadamo se samo da ćemo Mirka uskoro vidjeti – priča nam Mirkova sestra teškim glasom. Razgovaraju s njim telefonom tri puta tjedno.

– Sam je u ćeliji i za sada je dobro, barem tako kaže. Sudac i odvjetnik jamče mu da ga neće premjestiti u gradski zatvor – kaže. Nakon više odgoda, suđenje je, kako im je rekao, zakazano za studeni. Kakva ga sudbina čeka, boje se i pomisliti. Mirkova majka Jasminka otvorila je i žiroračun za pomoć sinu, no uplaćeno je tek nekoliko stotina kuna. Donatori su nepoznati.

Za hrvatske “mule”, kako se nazivaju osobe koje na ovakav način krijumčare drogu, paragvajski su istražitelji znali čim su ušli u njihovu zemlju. Imali su dojavu i samo su čekali da s “robom” krenu natrag. Dečki su tada ispričali kako su znali što čine, ali nisu mogli odbiti. Budu li osuđeni, prijeti im do 25 godina zatvora.

Komentara 7

Avatar gmail
gmail
12:56 20.10.2011.

Znači po naslovu bi se zaključila da je obrana uz drogu uručila i žalbu. Zar na novinarstvu ne treba znanje jezika?

MI
mate.im
13:10 20.10.2011.

brižna mama otvorila žiro-račun, i ništa mije uplaćeno, baš čudno. Vidi se kako ga je odgojila. Pitam se da je uspio u poslu, bi li on koju kunu od droge dao za neko bolesno dijete?

Avatar kukumare
kukumare
12:47 20.10.2011.

Trebalo bi ih žaliti?? Pih! Dva dilera na ulici manje..Nekoliko mladih života vjerojatno zauvijek spašeno...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije