Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
online edukacija

Obogaćenje okoliša za mačke - kako spriječiti i riješiti probleme u ponašanju

24.08.2022.
u 12:45

Biti odgovorni vlasnik/skrbnik mačke znači omogućiti mački da bude mačka. Obogaćenje okoliša način je na koji svojim mačkama možemo pokazati koliko ih volimo!

Mačke su inteligentna emocionalna bića kojima treba omogućiti odgovarajuće sadržaje za zabavu. Sada, kada mačke držimo zatvorene u našim domovima, trebamo im pružiti priliku da koriste svoja osjetila i kognitivne sposobnosti – to je jedan od osnovnih uvjeta za dobru kvalitetu života.

Na žalost, često im se ne pruža prilika za ponašanja koja su tipična za njihovu vrstu, npr. da koriste svoju fantastičnu vještinu lova i osjet njuha. Zbog toga nastaju razni problemi u ponašanju mačaka. Jedan od čestih pokazatelja frustracije, stresa i tjeskobe mačaka je kada prestanu koristiti svoj zahod, glasno se glasaju (naravno, ako veterinar utvrdi da je mačka fizički zdrava) i agresivno ponašanje.

 

Biti odgovorni vlasnik/skrbnik mačke znači omogućiti mački da bude mačka. Obogaćenje okoliša način je na koji svojim mačkama možemo pokazati koliko ih volimo! Život životinja pod ljudskom skrbi uglavnom je sigurniji od života u divljini, ali zato mu može nedostajati izazova i poticaja Obogaćivanje okoliša ili ponašanja promjene su koje unosimo u okoliš životinje kako bismo povećali razinu fizičkih i društvenih poticaja u kontroliranom (zatvorenom) okruženju. To je stimulacija mozga njegovim fizičkim i društvenim okruženjem, postupak kojim unosimo izmjene u okoliš životinje koja je pod ljudskom skrbi zato da bi je potaknuli na veću tjelesnu aktivnost i ispoljavanje normalnog ponašanja za vrstu kojoj pripada.

Sve o obogaćenju okoliša, zašto je potrebno, kako se njime rješavaju problemi u ponašanju mačaka, kako obogatiti okoliš starijim mačkama, obogaćenje kao preduvjet za razvoj mačić teme su online webinara dr. sc. Irene Petak, savjetnice za ponašanje životinja. Prijaviti se možete na mail, a više informacija pronaći ćete na https://www.facebook.com/dr.sc.irena.petak, a webinar je u ponedjeljak 29. kolovoza.


 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije