Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POČASNA STRAŽA

Nakon 17 godina tradicija se vratila na Markov trg

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/10
27.05.2017.
u 16:43

Nakon sedamnaestogodišnje stanke tradicija se vraća na Trg sv. Marka gdje će se točno u podne izvoditi svake subote i blagdanima u razdoblju od 27. svibnja do 1. listopada.

Nakon 17 godina obnovljena je ceremonija Velike smjene straže koju su pripadnici Počasno-zaštitne bojne Oružanih snaga Republike Hrvatske izveli u subotu na Trgu sv. Marka pred Banskim dvorima, u sklopu programa obilježavanja Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske, Dana Hrvatske kopnene vojske te 26. obljetnice utemeljenja Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Uz mnoštvo ljudi na Markovu trgu te u nazočnosti izaslanice predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice OS RH Natalije Hmeline, predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, načelnika Glavnog stožera OS RH generala zbora Mirka Šundova te drugih visokih vojnih i civilnih uzvanika obnovljen je ceremonijal velike smjene straže. Pucanj topa s kule Lotrščak označio je početak ceremonije Velike smjene straže. Ona je prvi puta  izvedena 30. svibnja 1991. i redovno se izvodila sve do 1. listopada  2000. kada su je tadašnje vlasti ukinule. 

Nakon sedamnaestogodišnje stanke tradicija se vraća na Trg sv. Marka gdje će se točno u podne izvoditi svake subote i blagdanima u razdoblju od 27. svibnja do 1. listopada. Uz glazbenu pratnju, smjene straže kreću iz prostora Banskih dvora i Kuševićeve ulice, a zatim nastavljaju Ćirilo-Metodskom ulicom.U ceremoniji koja traje petnaestak minuta sudjeluju tri časnika u crno-bijelim povijesnim odorama te 26 vojnika i dočasnika u crveno-crnim povijesnim odorama. Počasna postrojba odjevena je u svečane povijesne odore koje su zamišljene kao originalna kreacija po uzoru na svečanu magnatsku nošnju hrvatskih velikaša i virilista Hrvatskog sabora iz doba Banske Hrvatske, te odore hrvatskog nacionalnog i kulturnog pokreta iz 19. stoljeća. 
Crvena boja odore za vojnike i dočasnike predstavlja tradicionalnu hrvatsku boju koju su hrvatske postrojbe nosile još u vrijeme pružanja otpora turskim osvajačima. Ceremonija Velike smjene straže prikazuje dnevnu smjenu stražarske posade koja se događala u vrijeme neposredno prije II. svjetskog rata, u doba Banovine Hrvatske. Odluku o ustrojavanju Počasne straže, kako je prozvana u vremenu stvaranja, donio je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. Zamišljena je kao počasna postrojba koja bi izvršavala protokolarne radnje za potrebe državnog vrha mlade, novonastale hrvatske države. 

1/39

Prvo predstavljanje počasne postrojbe koju su prozvali Počasnom predsjedničkom gardom bilo je 28. svibnja 1991. u okviru postrojavanja postrojbi Zbora narodne garde na stadionu NK „Zagreb” u Kranjčevićevoj ulici, a 30. svibnja 1991. izvedena je prva ceremonija Velika smjena straže na Markovom trgu zagrebačkog Gornjeg grada. Postrojba koja sada izvodi ovu ceremoniju je Počasno-zaštitna bojna, pristožerna postrojba Glavnog stožera OS RH zadužena za izvršavanje protokolarnih i ceremonijalnih zadaća za potrebe državnog i vojnog vrha - Predsjednice Republike Hrvatske, Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva obrane Republike Hrvatske, te zadaća zaštite i osiguranja vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH. Počasno-zaštitna bojna nastala je iz dijela 1. hrvatskog gardijskog zbora, a smještena je u vojarni "Tuškanac" u Zagrebu.

Zapovjednik Počasno zaštitne bojne brigadir Elvis Burčul istaknuo je nakon smjene straže kako se ponovnim uvođenjem ove povijesne ceremonije vraćamo tradiciji. Naglasio je kako je riječ o najelitnijim i posebno izabranim pripadnicima OS RH, s posebno određenim karakteristikama koji su morali proći zahtjevne treninge i psihofizičke pripreme kako bi bili dio ove posebne postrojbe, koja obavlja ovako specifične zadaće.Pripadnici Počasno zaštitne bojne su i pred velikim brojem gledatelja na Trgu bana Jelačića održali vojno-akrobatsku vježbu kojom su prikazali niz ceremonijalnih radnji što su kombinacija počasnih i vježbovnih postupaka. Na predstavljanju prikazane su vojničke radnje i postupci, demonstrirana je psihofizička spremnost, vojnički izgled i držanje, te ujednačenost u postupcima pripadnika oružanih snaga RH.Vojno  akrobatska vježba za 2017. godinu sastoji se od 8 međusobno povezanih cjelina, a prvi put je vježba provedena 2006. godine na međunarodnoj smotri počasnih postrojbi u Miškolcu u Mađarskoj. 
Vježbu izvode pripadnici Počasne satnije koji su izuzetno psihofizički pripremljeni, imaju visok stupanj koordinacije pokreta, brzinu, snagu i osjećaj za ritam. Visoki su od 183 do 187 cm i uzornog su vojničkog izgleda i držanja. Zapovjednik vojno akrobatske skupine izdaje zapovjedi glasom i dogovorenim signalima sabljom. Postupci se provode na dva načina, ujednačeno ili periodičnim slijedom. Osim vizualnog, vojno akrobatska vježba pruža i akustični doživljaj koji se postiže ujednačenim udarcima rukom po naoružanju ili naoružanjem u podlogu.

Komentara 14

ER
EroK
22:24 27.05.2017.

Dobro nam došla Počasno-zaštitna Gardo! Neka pati kome smeta, ovo je najljepša smjena straže, cijeloga svijeta!

NE
neutrin0
18:22 27.05.2017.

A gledajte, vi koji to nazivate prenemaganjem, cirkusiranjem itd... Očito da niste bili izvan granica Jugoslavije. Da ste bili bar u Pragu, već bi znali da je to odlična atrakcija za turiste. A da poznajete malo bolje povijest Austro-Ugarske znali bi da to nije nikakvo prenemaganje. Ako nekome to smeta zbog ideologije, onda bar dana može birati... uvijek se može zapaliti za Kumrovec.

IB
ibiza
23:56 27.05.2017.

smeta onima koji su je maknuli

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije