Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRVOPROLIĆE I 20 GODINA KASNIJE NE GUBI NA AKTUALNOSTI

Obljetnica masakra na trgu Tiananmen

04.06.2009.
u 13:25

Na današnji dan prije točno 20 godina na trgu Tiananmen počinjen je okrutni zločin protiv civila, pretežno studenata koji su se zalagali za demokratizaciju društva. Kineska je vlada naredila da se prosvjed na najvećem trgu na svijetu prekine što je vojska brutalnim postupanjem i učinila. Kineska je vlada tada objavila da je u sukobima između demonstranata i vojske ubijena 241 osoba, no organizacije za ljudska prava i danas tvrde da je brojka izmanipulirana te da postoji više tisuća žrtava.

Tajna služba kišobranima blokira snimatelje na Tiananmenu, pa tako i BBC-jevog novinara:

Najnovije nesuglasice između kineske i američke vlade izazvala je jučerašnja izjava Hillary Clinton, koja zahtijeva da se dokumente o krvavom obračunu s demonstrantima javno objavi, što NR Kina odbija već punih 20 godina.

- To su neutemeljena prozivanja kineske vlade - rekao je o izjavama američke državne tajnice Qin Gang, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova.
- Veoma smo nezadovoljni - dodao je.
Hillary Clinton je naglasila da bi se Kina objavljivanjem imena ubijenih i nestalih osoba sama mogla izliječiti od rana prošlosti. No, kineska vlada i ove će godine, kao i prethodnih, igrnorirati sva sjećanja na prosvjede na trgu Tiananmen.

Bivši demonstranti u egzilu molili su ljude da u znak sjećanja na dan masakra nose bijelu odjeću, no po trenutaènim saznanjima to nitko nije učinio.

Uoči obilježavanja događaja službeni je Peking povećao stupanj pripravnosti. Stotine policajaca i pripadnici sigurnosnih službi boravili su, kako tvrde svjedoci, na glavnom trgu i oko njega. Stranim je medijima zabranjen prilaz Tiananmenu, a gradske četvrti u kojima žive bivši disidenti pod posebnim su nadzorom državnih službi. Korištenje određenih internetskih stranica do daljnjega nije moguće, a mediji koji se nalaze pod državnom kontrolom masakar na trgu Tiananmen nisu ni spomenuli.

Tenkovski legitimitet

Uoči okrugle obljetnice Tienanmena na zapadu su iz tiska izišli memoari bivšeg šefa KP Kine Zhao Ziyanga koji je do posljednjeg trenutka bio protiv nasilja nad studentima. Nakon smrti njegova prodemokratskog prethodnika Hu Yaobanga 15. travnja, 100.000 studenata okupilo se na Tienanmenu. Ni 20 godina od pokolja Kinezi ne znaju istinu o Tienanmenu...

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije