Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ostojić zadovoljan

'Objedinjenjem javne nabave uštedjeli smo 300 milijuna kuna'

rajko ostojic (1)
Robert Anić/PIXSELL
Autor
Sonja Hoffman
18.01.2013.
u 13:59

Tijekom prve godine mandata, kaže, ispunio je gotovo sva obećanja poput Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, te objedinjenjem javne nabave ostvario uštedu od 300 milijuna kuna, istaknuo je Ostojić

Nakon što je kako tvrdi za 30 do 50 posto smanjio liste čekanja na pretrage i preglede ministar zdravlja Rajko Ostojić pohvalio se u petak na konferenciji za medije svim rezultatima koje je ostvario tijekom 2012. godine. 

– Uvedeno je novih 175 lijekova na liste od čega 20 novih na osnovnu listu, te je ne samo za kliničke nego i županijske bolnice nabavljena nužna oprema – rekao je.

Tijekom prve godine mandata, kaže, ispunio je gotovo sva obećanja poput Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, te objedinjenjem javne nabave ostvario uštedu od 300 milijuna kuna. Jedino što nije ostvario zbog katastrofalnog stanja s dugovima od preko 6 milijardi kuna je smanjenje davanja za zdravstvo i vraćanje duga umirovljenicima, no i to će, nada se, kroz koju godinu doći na red.

– Kako bi dodatno uveli red u sustav u veljači će krenuti izrada master plana bolnica, no predhodno se očekuje da se županije očituju koja će upravljačka prava svojih bolnica prepustiti državi prema zakonu o sanaciji – pojasnio je Ostojić i dodao da je već poznat sastav preko 60 posto sanacijskih vijeća u kojima će uz ekonomiste i pravnike biti i neki ravnatelji samih županijskih bolnica gubitaša.

– Stare uprave bolnica u prvoj su polovici 2012. godine nagomilale 550 milijuna kuna duga, no nove su ih u posljednjih šest mjeseci lani prestale gomilati – tvrdi Ostojić i dodaje da je sada plaćanje KB - a u okviru 150, a županijskih bolnica unutar 360 dana. Prošlog je tjedna, poručuje, otpočeo i pregovore sa sindikatima o granskom kolektivnom ugovoru prema kojem bi u ovoj godini u sustavu trebalo osigurati dodatnih 800 milijuna kuna.

– Nadam se da će sindikati shvatiti da kako i na zapadu plaće mogu rasti samo ako raste i BDP – poručio je.

>>Svaki treći dan jedna žena umre od raka vrata maternice

Komentara 8

IM
Immanuell
14:13 18.01.2013.

Baš pravi kapitalizam, bitno je da je uštedio, ne shvaćam je li uštedio na lijekovima ili je mimo spomenute nabave novih lijekova uštedio tih 300 milijuna. Novi lijekovi su vjerojatno jeftiniji, samim time još vjerojatnije nedjelotvorniji, ali - uštedio je. Sinoć sam kćerkicu odveo u bolnicu jer pored svih napora, oblozi, sirupi za sniženje temperature, čepići za rektalnu uporabu, nakon tri dana gadne borbe supruga i ja nismo uspjeli sniziti djetetu trajnije temperaturu, već je krenula prema 41C. Na infuziji je i prima isti sirup koji smo joj i mi davali. Prostor gdje leži valjda je isti zadnjih 40 godina. Osoblje se pati s nedostatnim prostorom, opremom, nezadovoljstvo izbija onako, ispod oka gledano, iako se svi trude biti ljubazni.

AU
autoritet
14:15 18.01.2013.

Ostvario je obećanja, je li ovaj skroz skrenuo? Zar čovjek može biti toliko slijep da bude zadovoljan stanjem u hrvatskom zdravstvu? Zar Ostojića nije stid što ostavlja zdravstvo u rasulu i juri za još bolje plaćenom foteljom ZG gradonačelnika?

OB
-obrisani-
15:43 18.01.2013.

"Tijekom prve godine mandata, kaže, ispunio je gotovo sva obećanja poput Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, te objedinjenjem javne nabave ostvario uštedu od 300 milijuna kuna, istaknuo je Ostojić" - Recimo da si ispunio, a sad kaži što je dobro u tom????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije