Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko se boji vuka još?
Povratak na članak

Objavljeno prvo istraživanje o utjecaju vukova u Hrvatskoj: Može li nam taj brend donijeti novac kao Yellowstoneu?

Ovo je prvo istraživanje socioekonomskog i kulturnog utjecaja vukova u Hrvatskoj. Isplaćeno 9,162 milijuna kuna zbog šteta. Jednom čovjeku ušao je u štalu, ali nije ubio ni jednu ovcu. Čekao je jutro da ga puste van

Komentari 14

Avatar NenadNikolic
NenadNikolic
06:54 28.04.2021.

Romantični prikaz vukova. Vuk je krvoločna životinja koja bez obzira na potrebe za hranom je u stanju poklati sve do zadnje ovce u toru. Ako ih je pedeset poklat će svih pedeset iako je za prirodne prehrambene dovolna jedna. Imaa taj koljački nagon koji se ne može nikada zanemariti. Da, lijep je i inteligentan. Ali taj ekosustav više ne postoji. Turisti, pogotovo oni koji ne poštuju prirodu što se vidi u tonama smeća koje ostavljaju za sobom, predstavljaju dodatnu opasnost. Samo jedan nekontrolirani incident kada će vuk napasti nekog turističkog psa ili dijete bit će u svim novinama i na televizijama u roku tri sata. Puno ljepši je događaj recimo livanjskih konja. Ili gamsija po planinama. Iz daljine. Ili čak i blizine. Dobro je uređena šteta koju vukovi čine stočarima. I to je sve. Vuk nije pas, a i psi su različiti i nekih se treba čuvati i nisu svi uvijek pouzdani. Stoga oprezno s romantičarskim idejama koje nisu više primjenljive u realnom svijetu.

VL
KR
kremenko
05:36 28.04.2021.

Yellowstone je nenaseljeni prostor od nevjerovatnih 10 000 km2 a Hrvatska je naseljeni prostor od 56 000 km2 .

VL
HO
homophob
02:19 28.04.2021.

Bilo je razdoblje od 50 godina kada NIJE bilo vukova i "eko sistem" je sasvim fino funkcionirao jednako u sjevernoj Americi i u centralnoj Europi. Potom su anarhisti nastanili vukove i nered je u punom toku: napadaju blago, napadaju ljude, unistavaju zivotinje koje su na granici istrebljenja. Bas divno za balansirani "eko-sistem" a kada nestanu ugrozene vrste onda ce se za to kriviti ljude.

VL
VI
vidum
09:53 28.04.2021.

Tko se boji vuka još?. Samo oni rijetki koji imaju nešto u glavi.

VL
EH
enigmus-hr
23:10 27.04.2021.

Plus širenje bjesnoće. Baš mi trebaju.

VL
GO
goran2hr
11:13 28.04.2021.

Daleko bitnije za nas je da imamo svoje meso, mlijeko i sir, ljude koji od uzgoja mogu živjeti u tim krajevima, nego "tragove u snijegu". Vuka ne treba istrijebiti, ali niti dozvoliti da ih ima previše. Za početak, dozvoliti stočarima da napune puške krupnom solju, pa da vukovi nauče kako se trebaju držati šume, a ne ići u torove s ovcama.

VL
FE
fefellerunt
20:49 28.04.2021.

Svim ovim zaljubljenicima vukova , predlažem neka si kupe stado od 100 i nešto ovaca i provedu godinu u zagori, lici , pa i Kordunu, kao pastiri, pa neka mi onda pametuju kako se od vuka "može zaraditi" i da su poskoci jako dobri gmazovi jer ne napadaju a godišnje ulove nekoliko miševa . Lako je tuđim po gloginjama mlatiti. Nisu vukove bezveze naši djedovi i pradjedovi skoro istrebili. Nisam za potpuno istrebljenje ali sam protiv njihovog širenja . Činjenica je da lovaca imamo sve manje ,a divljači sve više koja radi štetu ljudima koji od toga žive, između ostaloga zahvaljujući širejnu "zelenih" ideja , ideja koji su stvorili asfaltinci i betonci koji eventualno subotom odu u prirodu.

VL
Avatar Ležeći Policajac
Ležeći Policajac
23:49 28.04.2021.

Ma ne može taj Yellowstone ni prići takvoj svjetskoj atrakciji kao što su hrvatski vukovi.

VL
MO
modrulj
01:53 28.04.2021.

Vuk ima ogromno značenje u ekosustavima. Životinja nije kriva šta se lovcima dopušta da mu uništavaju hranu (divljač), pa od gladi napada ovce. Također, stočari neka izvole nabaviti pse čuvare i ograde stada. Uništava mu se i stanište građenjem bespotrebnihh i prekobrojnih cesta. Neviđena je sramota da se u 21 stoljeću ubija ova predivna životinja i kod nas nažalost vrlo ugrožena vrsta.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.