Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAST BROJA UMRLIH

Objavljene satelitske snimke koje pokazuju kaos u Kini zbog Covida: 'U 6 godina rada nikada nije bilo ovako'

View of a funeral home as COVID-19 outbreak continues in Shanghai
Foto: STAFF/REUTERS
1/4
10.01.2023.
u 22:51

Satelitske snimke zabilježile su redove, pa čak i novoizgrađena parkirališta pred krematorijima u Kini. Bez obzira na sugerirani rast broja zaraženih, kineske vlasti tvrde kako je manje od 40 osoba umrlo uslijed Covida od početka prošle godine te da je broj hospitaliziranih u padu.

Usprkos tvrdnjama kineskih vlasti kako je pandemija pod kontrolom, poslijednje fotografije satelita sugeriraju u potpunosti drugačiju sliku. Naime, pogrebna poduzeća u Chengduu, gradu sa više od 16 milijuna stanovnika, omogućavaju rodbini preminulih svega dvije minute kako bi se oprostili od preminulih, a u Shanghaiju se termini za kremaciju prodaju za 300 američkih dolara. Sve ovo događa se u jeku obustave mjera "nultog covida", što može ozbiljno baciti sumnju na tvrdnje vlasti o manje od 40 umrlih u proteklih mjesec dana i tvrdnje tamošnjih medija o padu broja hospitalizacija.

Fotografije koje je Maxar Technologies proslijedio Washington Postu prikazuju očit rast kako u kapacitetima, tako i aktivnosti rada pogrebnih poduzeća u usporedbi s krajem prošle godine u nekolicini velikih gradova od sjevera do juga zemlje. Također prenose izjave zaposlenih, koji tvrde da telefoni neprestano zvone, zamrzivači su konstantno puni, a istovremeno radi čak osam mjesta za kremaciju. Obitelji preminulih navodno su morale čekati cijele noći kako bi zakazale termine.

- Ovdje radim šest godina i nikad nije bilo ovako prometno - ispričao je to recepcionar u pogrebnom poduzeću u Chongqingu u jugozapadnoj Kini. 

Osim toga, navodno se pogrebnim poduzećima obujam posla toliko povećao da su neke čak i prestale pružati usluge pogreba, a sada nude samo usluge kremiranja i ''skladištenja tijela''.

Ovakva situacija bitno jer različita od uobičajene, kada se preminule pobrine poduzeće koje kontaktiraju obitelji te koje, po registraciji osobe, organizira termin kremacije.

Mišljenje je međunarodnih stručnjaka da su brojke preminulih bliže 5.000 na dan, a neki predviđaju da će zbog Covida u Kini ove godine preminuti i do milijun osoba. Službeni podaci iz Kine navode kako je Covid od početka pandemije odnio 5200 života.

- Dobra strana je što se bave omikronom, a ne originalnom ili delta varijantom. Loša stvar je što zbog nultog covida kod većine Kineza njihov imunološki sustav nije pripremljen - smatra tako profesor patologije i imunologije na Sveučilištu Washington Mai He. 

>> VIDEO: Otkriveni problemi u tri popularne aplikacije, ako imate neku od njih možda je bolje da ju obrišete

Komentara 2

CR
crnioraozx
23:13 10.01.2023.

Cjepivo je opasno.

DS
dstulic
23:51 10.01.2023.

Rješavaju ih se boosterima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije