Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TROŠKOVI ŽIVOTA

Objavljena lista najskupljih i najjeftinijih država za život: Evo gdje se nalazi Hrvatska

Foto: PIXSELL
1/5
04.05.2022.
u 09:28

Hrvatska je jedna od najskupljih država ovog dijela Europe

Poznati portal ''Numbeo'' ažurirao je svoju godišnju listu najskupljih i najjeftinijih država za život na svjetskoj razini.

Kako su došli do liste? Računali su troškove stanovanja, odijevanja, hrane, prijevoza, odijevanja, interneta, režija, namirnica...

Hrvatska je jedna od najskupljih država ovog dijela Europe. Nalazimo se na 59. mjestu po skupoći, a Srbija je na 94 mjestu. Kosovo je na 134. mjestu, a Bosna i Hercegovina je na 96 mjestu. 

Kad je riječ o troškovima života, onda treba i spomenuti prosječna primanja. Tako je u Hrvatskoj prosječna mjesečna isplaćena neto plaća u pravnim osobama u Gradu Zagrebu za siječanj ove godine iznosila 8528 kuna, što je porast od 5,5 posto u odnosu na siječanj 2021., podaci su Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Zagreba.

U odnosu na prosječnu mjesečnu plaću za siječanj na razini Hrvatske, koja je iznosila 7378 kuna, prosječna zagrebačka neto plaća isplaćena za isti mjesec bila je veća za 1150 kuna.

Prema podacima Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada, najviša prosječna mjesečna neto plaća u pravnim osobama za siječanj isplaćena je u djelatnosti vađenja sirove nafte i prirodnog plina, u iznosu od 13.681 kunu.

Nasuprot tomu, najniža je isplaćena u proizvodnji kože i srodnih proizvoda, u iznosu od 4877 kuna.

Prosječna mjesečna bruto plaća u pravnim osobama u Gradu Zagrebu za siječanj ove godine iznosila je 11.887 kuna, što je porast za 6,4 posto u odnosu na siječanj 2021. godine.

Evo cijele liste, kreće se od najskupljih prema najjeftinijim državama...

Komentara 44

Avatar Avi
Avi
10:55 04.05.2022.

Hrvatska je skupa samo ako se uspoređuje sa totalno zaostalim zemljama bivše Jugoslavije koje uopće nisu u EU, a inače se nalazimo u zlatnoj sredini isto kao na primjer Češka i Slovačka, dok smo drastično jeftiniji od Irske, Njemačke, Nizozemske,, Italije, Slovenije, itd. Sve u svemu život u Hrvatskoj uopće nije toliko loš kako to mediji godinama prikazuju.

Avatar MADO
MADO
11:39 04.05.2022.

Isti portal je prošle godine objavio da je Dubrovnik najskuplji grad u Hrvatskoj, to jest nalazi se na 24 mjestu europske liste, slijedi Zadar 138 mjesto, Split 153 mjesto, Rijeka 159 mjesto, Zagreb 172 mjesto, Osijek 182. mjesto. Zanimljivo je da su naši mediji napisali stotine članaka o tome kako je Split treći najskuplji grad u Europi, a Split nije čak ni najskuplji grad u Hrvatskoj, a kamoli u Europi. Postavlja se pitanje da li naši mediji sustavno rade na raseljavanju Hrvata ?!

Avatar HajdukLika
HajdukLika
12:06 04.05.2022.

Zato toliki broj novih automobila na našim cestama, bezbroj apartmana i kuća na moru i bezbroj šoping centara …

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije