Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
amerikanci upozoravali

MORH: U postupku nabave zrakoplova izmijenili smo tisuće službenih i neslužbenih mailova

Damir Krstičević
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/4
15.01.2019.
u 15:06

Zbog odgovornosti odradili smo niz dodatnih konzultacija i sa američkom i izraelskom stranom, navodi se odgovoru MORH-a.

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske očitovalo se u utorak o postojanju e-mailova veleposlanstva SAD-a upućenih MORH-u istaknuvši da je tijekom postupka nabave borbenih zrakoplova na službenoj ili neslužbenoj razini izmijenjeno preko tisuću mailova, ali jedino je važno da nijednim službenim dokumentom američka strana nije zabranila prodaju izraelskih zrakoplova Hrvatskoj.

Nakon što je portal Index objavio drugi e-mail u korespondenciji između američkog veleposlanstva i pomoćnika ministra obrane Petra Mihatova, u kojem je veleposlanstvo Hrvatskoj poslalo non-paper za nabavu rabljenih F-16 aviona, na Hinin upit MORH je odgovorio kako je tijekom postupka nabave zrakoplova izmijenjeno preko tisuću mailova te da je bilo međusobne komunikacije na službenoj i neslužbenoj razini. 

"Tijekom postupka bilo je puno međusobne komunikacije na službenoj i neslužbenoj razini, kao i puno elemenata i pitanja koja smo rješavali u dogovoru s našim partnerima jer se radi o izrazito kompleksnom projektu. U ovako složenom procesu izmijenjeno je preko tisuću mailova, vođena je iznimno zahtjevna korespondencija na nekoliko razina. Zbog odgovornosti odradili smo niz dodatnih konzultacija i sa američkom i izraelskom stranom", navodi se odgovoru MORH-a.

No, ističe MORH, jedino je važno ono što kažu i svi službeni dokumenti - da je Država Izrael kao odabrani ponuditelj bila obvezna ishoditi odobrenje SAD-a i na to se službeno obvezala prilikom prihvaćanja ponude kada je priložila i prethodno odobrenje.

Iz MORH-a poručuju kako je jedino bitno da američka strana nijednim službenim dokumentom nije zabranila prodaju izraelskih zrakoplova Hrvatskoj, nego je izdala i službeno predodobrenje koje je bilo nužno za valjanost izraelske ponude.

"Kao što vam je poznato, Izrael nas je službeno izvijestio da suprotno preuzetoj odgovornosti, nažalost, ne može ishoditi odgovarajuće odobrenje SAD-a za isporuku izraelskih aviona F-16 Barak Hrvatskoj. Predstavnici Izraela su u Zagrebu jasno napomenuli da ne postoji odgovornost Hrvatske. Nikakva materijalna i nematerijalna šteta za Hrvatsku ne postoji", navodi MORH.

Do sada su mediji objavili sadržaj dva e-maila koje je američko veleposlanstvo razmijenilo s pomoćnikom ministra obrane Petrom Mihatovom, u kojima američka strana upozorava da Izrael nije ishodio dozvolu za prodaju borbenih aviona od SAD-a, te da je moguće neće niti dobiti.

>> Očitovanje države Izrael o propalom poslu s avionima

Komentara 103

Avatar Django
Django
14:57 15.01.2019.

Mene više zabrinjava što korespondencija ministarstva obrane curi na sve strane kao kroz izbužano barilo. I nije to prvi puta. Ali očito sam ja jedini u ovoj državi koga to brine, vidim nitko se ne uzbuđuje oko toga.

Avatar nekakav
nekakav
13:56 15.01.2019.

ajd sad da vidimo tko je imao pristup tim e-mailovima i kako su došli u medije. ovo je prilika raščistiti službe, jer ima očito puno miševa i štakora. ako jedan ovakav dokument, ako postoji uopće, nismo sigurni. može doći u medije, imamo problem sa nacionalnom sigurnošću! provjeriti sve zaposlenike koji su mogli imati pristup ovim dokumentima! nema ih baš puno. provjeriti na serverima aktivnost, kome se i što slalo, proslijeđivalo. ima se tu robe, ohoho! kako ih nije sram... ti ameri baš žele da mi kupimo direktno od njih!

MA
maloprekosutra
14:12 15.01.2019.

a gdje piše ako uopće išta piše, da Izrael nikada neće ishoditi odobrenje od SAD-a ?? Budući se Izrael obvezao na ishodovanje te dozvole !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije