Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MUKOTRPAN PUT

Obitelj Horvat život u izoliranom romskom naselju zamijenila 'civilizacijom'

Obitelj
Foto: DW
08.04.2017.
u 14:50

'Viđala sam po novinama kako mještani pišu peticije jer ne žele živjeti pokraj Cigana'

2007. godine obitelj Horvat odlučila je napustiti romsko naselje Kuršanec u Međimurju te svoju sreću potražiti među stanovnicima sela Strahoninec, nadomak Čakovca. Njihov dosadašnji put je bio težak i mukotrpan.

Uprkos tome, sretni su što su za svoju zajednicu - već postali uzor. Peteročlana je obitelj u novom domu jako dobro primljena. Kad su kupili staru kuću uhvatio ih je strah - što ako ljudi iz sela budu neprijateljski raspoloženi? Reportažu donosi Deutsche Welle

"Viđala sam po novinama kako mještani pišu peticije jer ne žele živjeti pokraj Cigana. Ali vjerovala sam da će, ako mi budemo pristojni i pošteni, sve biti u redu. I doista jest - priča Snježana. U odličnim je odnosima sa susjedima, nikad nije doživjela ružnu riječ.

Težak izlazak iz geta

"Bijeda, kriminal i nemogućnost da se izađe iz takvog začaranoga kruga karakteriziraju svakodnevicu većine Roma. Mnogi iz "geta" skloni su sitnom kriminalu, mnoga djeca u školu idu musava i zapuštena. Nastavu ne mogu pratiti, jer ne poznaju niti osnove hrvatskog jezika. U svakom od romskih naselja jedva da ima jedan posto zaposlenih. 

Cijeli članak možete pročitati OVDJE.

>> Od Hrvatske traže 3,5 milijardi dolara odštete za Srbe, Rome i Židove žrtve NDH

>> 'Za našeg kolegu rekli ste da je srpski Ciganin. Da imate imalo srama, pokrili biste se po glavi'

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar germanikus
germanikus
15:44 08.04.2017.

ObiteljHorvat moze biti ponosna i uzor ne samo Romima!Cestitke!

DU
Deleted user
17:35 08.04.2017.

Ima li možda ova vijest neke veze sa onom od neki dan kad je cigo upucao babu susjedu? (isto je bilo ja mislim u Međimurju)

AM
AMD------------------------
15:33 08.04.2017.

bravo obitelji horvat i njihovim susjedima !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije