Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kim Jong Un sve promatrao

Obilježena 75. godišnjica utemeljenja Sjeverne Koreje: Održana velika parada

The civil defense military parade commemorating the 75th anniversary of the founding of the Democratic People's Republic of Korea is held in Pyongyang
Foto: KCNA/REUTERS
1/6
09.09.2023.
u 07:57

Sjeverna Koreja nadopunjuje svoju već veliku vojsku raznim paravojnim, rezervnim i sigurnosnim skupinama kao što je radničko-seljačka crvena garda (WPRG) povezana s vojskom

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un obilježio je 75. godišnjicu utemeljenja zemlje paradom paravojnih skupina i diplomatskom razmjenom u kojoj je obećao produbljivanje veza s Kinom i Rusijom, javlja Reuters. Kim je promatrao paradu u Pjongjangu i razgovarao s gostujućim kineskim izaslanstvom, izvijestila je u subotu državna novinska agencija KCNA. U paradi su se između ostalog mogli vidjeti raketni bacači u dostavnim kamionima, a naglasak je bio i na ulozi milicije kao gerilskih boraca u ratu. 

Kineski predsjednik Xi Jinping poslao je pismo u kojem je izrazio spremnost za jačanje strateške komunikacije i suradnje. Ruski predsjednik Vladimir Putin također je poslao pismo Kimu, rekavši da će dvije zemlje proširiti bilateralne veze kako bi osigurale sigurnost i stabilnost na Korejskom poluotoku i sjeveroistočnoj Aziji.

VEZANI ČLANCI:

"Rastuća suradnja Kine, Rusije i Sjeverne Koreje i Xijevo 'preskakanje' samita G20 u Indiji stvaraju dojam sve veće pukotine u azijskom geopolitičkom krajoliku", izjavio je za Reuters Leif-Eric Easley, profesor na Sveučilištu Ewha u Seulu.

"Većina dionika u regiji želi izbjeći novi Hladni rat, ali to izgleda sve teže jer Peking i Moskva podupiru Pjongjang, a Sjeverna Koreja se slaže s izazovima Kine i Rusije prema međunarodnom poretku", ocijenio je Easley.

VEZANI ČLANCI:

Godišnji dvodnevni samit G20 počinje u subotu u New Delhiju u Indiji i njime će dominirati Zapad, a preskočit će ga kineski predsjednik Xi Jinping, a neće biti ni ruskog predsjednika Putina. Očekuje se da će Kim ovog mjeseca otputovati u Rusiju gdje će s Putinom razgovarali o opskrbi Moskve oružjem kako bi se podržala njena invazija u Ukrajini.

Sjeverna Koreja nadopunjuje svoju već veliku vojsku raznim paravojnim, rezervnim i sigurnosnim skupinama kao što je radničko-seljačka crvena garda (WPRG) povezana s vojskom, primjećuje Reuters.

VIDEO Rusija navodi da je oboren ukrajinski raketni sustav, dok Ukrajina tvrdi da napreduje na jugu

Komentara 4

A2
a200
09:24 09.09.2023.

Jbt koja EKIPA ...

FU
Fusnota
14:23 09.09.2023.

Neka vječno živi jedinstvena Koreja. Divim im se

DJ
DjuroPucar
11:30 10.09.2023.

Bolje je imati svoju diktaturu, nego biti demokratski opljackan od amera i Engleza.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije