Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POGINULO 133 LJUDI

Obilježena 30. obljetnica stradanja branitelja i civila Bogdanovaca

Foto: Grad Vukovar
1/4
10.11.2021.
u 12:29

Bogdanovci su udaljeni svega nekoliko kilometara od Vukovara, a tzv. "kukuruzni put" bila je jedina veza vukovarskih branitelja s slobodnim područjem

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća danas je obilježena 30. obljetnica stradanja branitelja i civila iz Bogdanovaca, naselja nedaleko od Vukovara. Tom prilikom je zapovjednik obrane Bogdanovaca Ivan Matković Lasta rekao kako se slomom obrane Bogdanovaca Vukovar našao u potpunom okruženju kao i da je tijekom tri mjeseca borbi poginulo ukupno 133 civila i branitelja. 

- Bogdanovci su udaljeni svega nekoliko kilometara od Vukovara, a tzv. "kukuruzni put" bila je jedina veza vukovarskih branitelja s slobodnim područjem. Danas, 30 godina poslije, možemo reći i da smo zbog nekih stvari možda nesretni ali zato kada vidimo da imamo svoju državu i da smo se uspjeli izboriti da naša djeca i mi živimo u slobodi moramo biti zadovoljni, istakao je Matković.
Povodom obljetnice sloma obrane Bogdanovaca načelnik Općine Bogdanovci Marko Barun podsjetio je kako je među 133 stradale osobe bilo 89 mještana sela. 

- Među njima je bilo i sedam pripadnika albanske nacionalne manjine. I danas se na popisu nestalih nalazi 17 osoba. Krivce znamo, ali nažalost do njih ne možemo doći kako bi ih stigla zaslužena kazna, rekao je Barun.

Inače, poslije okupacije Bogdanovaca to selo je bilo potpuno uništeno. Niti jedna kuća nije bila naseljena niti je se u njoj moglo živjeti. 

>> VIDEO Afera Softver: Uhićena Gabrijela Žalac i još tri osobe

Komentara 2

IL
ilustrator
14:43 10.11.2021.

rodbinu bih trebalo odvest na premijeru južnog vjetra.

IL
ilustrator
14:31 10.11.2021.

89 mještana poginulo! o bože moj dragi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije