Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Obilježavanje Dana sigurnijeg interneta

Dan sigurnijeg interneta
Foto: Promo
06.02.2018.
u 14:54

Vipnet u sklopu suradnje s Centrom za nestalu i zlostavljanu djecu potpisao Povelju o sigurnosti na internetu

U cilju promicanja boljeg i sigurnijeg interneta te sigurne upotrebe online tehnologije i mobilnih uređaja među djecom i mladima u utorak 6. veljače održava se tradicionalni Dan sigurnijeg interneta uz brojne aktivnosti u školama i organizacijama diljem Hrvatske.

Povelju o sigurnosti djece na internetu potpisali su Vipnet i drugi telekom operatori, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, Centar za sigurniji internet i Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM). Povelja o sigurnosti na internetu potpisana je u sklopu sklopu projekta sufinanciranog od strane Europske unije, „Safer Internet Center Croatia: Making Internet a good and safe place“ (2015-HR-IA-0013), kojeg provodi Cen tar za nestalu i zlostavljanu djecu u suradnji s Fakultetom za odgojne i obrazovne znanosti Osijek, Gradom Osijekom i Vipnetom uz potporu Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Cilj potpisivanja Povelje o sigurnosti djece na internetu je podizanje svijesti javnosti i roditelja o ovoj važnoj temi, a istovremeno pokazivanje odlučnosti i spremnosti na sudjelovanje u stvaranju boljeg i sigurnijeg okruženja za djecu na internetu te promicanju zaštite djece i mladih.

Istraživanje potvrdilo nužnost edukacije mladih o sigurnosti u online okruženju

Prilikom potpisivanja Povelje predstavljeni su rezultati istraživanja koje je proveo osječki Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, u kojem je sudjelovalo preko 3000 srednjoškolaca iz cijele Hrvatske. Rezultati ukazuju na zabrinjavajuće ponašanje i znanje mladih korisnika informacijskih sustava. Čak 31% učenika svojevoljno su napisali vlastitu lozinku koju koriste za privatni mail. Na cjelokupnom nacionalnom uzorku prosječno rizično ponašanje učenika kao računalnih korisnika procijenjeno je visokorizičnim (4 od 5), dok je znanje procjenjeno tek kaoprosječno (3 od 5).

Iznimno je važno da djeca od svog prvog susreta s internetom osim svih prednosti koje donosi, dobivaju i informacije o potencijalnim opasnostima u digitalnom svijetu. Zajedno i sustavno, ponajviše kroz edukacije, trebamo stvarati sigurnije okruženje za djecu na internetu. U taj proces moraju biti uključeni i roditelji, koji trebaju dobiti potrebne informacije kako bi kroz dijalog sa svojom djecom kojima je internet generacijski prirodnije okruženje nego njima, mogli pomoći da se bolje snađu u online okruženju. - izjavila je Martina Rizman Matić, direktorica Korporativnih komunikacija Vipneta prilikom potpisivanja Povelje o sigurnosti na internetu.

Sa Centrom za nestalu i zlostavljanu djecu Vipnet surađuje od 2016. godine. U prošle godine zajedno predstavili aplikaciju netHELP koja nudi mogućnost anonimne prijave nasilja na internetu i razgovor ili chat sa stručnjacima u realnom vremenu a koju je Vipnet predinstalirao na nekoliko modela mobilnih uređaja u prepaid ponudi (LG K10 2017 DS, ZTE Blade A512, ZTE A520, Alcatel U5).

Pomogli smo opremiti zagrebački Centar za sigurniji internet koji zajedno želimo pretvoriti u središnje mjesto za sva pitanja o sigurnosti djece na internetu i za usvajanje novih znanja iz digitalnog svijeta. Vipnetovci su kao volonteri vodili dio dosad održanih edukacija i radionica u Centru o sigurnom korištenju interneta za osnovnoškolce te edukativne radionice digitalne pismenosti za osobe treće životne dobi. Kako bi obilježili Dan sigurnijeg interneta u Vipnetu, u suradnji s CNZD-om, ovaj tjedan za naše Vipovce i njihovu djecu organiziramo edukacije o sigurnijoj i odgovornijoj upotrebi online tehnologija i mobilnih uređaja. – zaključila je Martina Rizman Matić.

Za informacije o nadolazećim edukacijama o sigiurnosti na internetu u zagrebačjkom Centru za za sigurniji internet u ulici Andrije Hebranga 18, pratite najave i vijesti na web stranici Centra za nestalu i zlostavljanu djecu

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije