Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Američki prijatelj Nakon političkih veza SAD jača i gospodarske veze s Hrvatskom

Obama poziva Jadranku Kosor na proslavu godišnjice ulaska u NATO

obama, kosor
15.01.2010.
u 19:18

Hrvatska od kraja prošle godine više nije na američkom popisu zemalja u kojima se ne posluje bez zapreka

Američki politički vrh koji je nekoliko puta potvrdio snažnu potporu premijerki Jadranki Kosor planira predsjednicu Hrvatske vlade pozvati u Washington na početku travnja na proslavu prve godišnjice ulaska u NATO.

Službene pozivnice Hrvatskoj i Albaniji koje su zajedno postale članice euroatlantskog saveza poslat će predsjednik Barack Obama. Bit će to prvi službeni posjet Jadranke Kosor Obaminoj administraciji koja preko državne tajnice Hillary Clinton, ali i američkoga veleposlanika Foleya u Zagrebu, redovito šalje poticajne poruke Banskim dvorima za rješavanje problema s korupcijom i kriminalom te u odnosima sa Slovenijom i približavanjem EU.

Amerika čvrsto vjeruje kako će suzbijanje korupcije višestruko pomoći Hrvatskoj jer će se povećati konkuretnost, smanjiti porezi i znatno povećati učinkovitost Vlade. O službenom pozivu Bijele kuće premijerki Kosor razgovaralo se u Washingtonu od srpnja prošle godine kad je ona preuzela Vladu od Ive Sanadera, o čemu je izvještavao i Večernji list, ali predizborna predsjednička kampanja u Hrvatskoj odgodila je usklađivanje datuma.

Da Amerikanci žele potaknuti i gospodarske veze potvrđuje i odluka Ministarstva trgovine donesena potkraj prošle godine u kojoj stoji da vojne, tehnološke, farmaceutske i druge nacionalno-strateški važne tvrtke nemaju više zakonska ograničenja za izvoz u Hrvatsku. U dokumentu koji posjeduje Večernji list jasno stoji da je Ured za industriju i sigurnost pri Ministarstvu trgovine 23. prosinca 2009. prihvatio konačnu odluku prema kojoj Hrvatska nije više na popisu zemalja s kojima se ne može poslovati bez zapreka. Zainteresirane tvrtke pozvane su preko američke gospodarske komore da potaknu poslovanje s RH.

Ključne riječi

Komentara 32

DO
DoktorAmer
22:56 15.01.2010.

Grizzly, i Kosor i Josipovic dobivaju dobar press u Americi. Na nju se gleda kao na relativno nekorumpiranu i ne preveliku nacionalistkinju [to bi bio kardinalni grijeh u ocima americkih demokrata], i spremnu na kompromise [kardinalni plus]. Isto tako i Josipovic, malo lijevo od centra [ Ameri se ne boje crvenih u Hrvatskoj, ali crnih da], sto je demokratima simpaticno. Imas pravo da ne zele nestabilan Balkan, a to se najbolje rijesava sa \"Svi sto prije u EU\" .

JA
jaruzelskia
23:28 15.01.2010.

Hmm,da...\'Službene pozivnice Hrvatskoj i Albaniji\' ...vidi se gdje spadamo.

Avatar sebastian
sebastian
20:24 15.01.2010.

Albanija i Hrvatska, dobar duo, nezna se ko je koruptniji.....!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije