Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povijesne riječi

Obama: Palestinci zaslužuju suverenu državu i kraj okupacije

barack obama (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
Autori: tli/VLM, ldp
21.03.2013.
u 07:57

Obama je dodao i da palestinski narod ne zaslužuje okupaciju kojoj je trenutačno podvrgnut na Zapadnoj obali te da SAD želi održati palestinsku državu uz bok izraelskoj

– Palestinci zaslužuju suverenu državu, kraj okupacije i svakodnevnih uvreda – povijesne su riječi koje je danas nakon susreta s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom izjavio američki predsjednik Barack Obama.

Obama je dodao i da palestinski narod ne zaslužuje okupaciju kojoj je trenutačno podvrgnut na Zapadnoj obali te da SAD želi održati palestinsku državu uz bok izraelskoj, javlja RT. Moguće je to postići, napominje Obama, i to pregovorima.

Američki predsjednik osudio je gradnju novih izraelskih naselja na palestinskim područjima.

– Rekao sam gospodinu Netanyahuu da američka politika ne smatra takve aktivnosti konstruktivnima, prikladnima ili onima koje će unaprijediti mir – kazao je kritički, no ujedno i priznao da je izraelska politika ''komplicirana stvar te da pitanje naselja ne može biti riješeno preko noći".

– Želim da obje strane (Izrael i Palestina) rade sve što mogu na gradnji osjećaja povjerenja. Nadam se da će im američka vlada pomoći u tome – poručio je Obama.

Mahmoud Abbas podsjetio je da Palestinci '' nikada nisu odustali od isticanja ilegalnosti naselja te da se nada kako će Izrael to jednog dana uvidjeti''. Podsjetio je i da UN izraelska naselja smatra neleganim te da je organizacija dosad izdala 13 rezolucija kojima osuđuje nasilje te traži da se ona uklone.

- Mi i dalje priznajemo Izrael kao državu, no ne vidimo ostvarenje naše države sve dok se ne uklone naselja - poručio je Abbas te Obami kazao da mir između Izraela i Palestine ne može biti postignut kroz nasilje i okupaciju.

Ispaljene rakete uoči susreta s Abbasom

Palestinski militanti ispalili su dvije rakete iz Gaze na jug Izraela, drugog dana posjeta američkog predsjednika Baracka Obame Bliskom istoku, javlja ABC News.

Jedna raketa pala je na polje, a druga je eksplodirala u dvorištu obiteljske kuće u gradu Sderotu i prouzročila materijalnu štetu, ali nitko nije stradao, potvrdio je glasnogovornik policije Micky Rosenfeld.

U to vrijeme Obama je bio kilometrima daleko, u Jeruzalemu, pripremajući se za posjet Izraelskom muzeju i palestinskom predsjedniku Mahmoudu Abbasu.

Obama je 2008. kao predsjednički kandidat boravio u Sderotu, gradu koji je često na meti raketnih napada s područja obližnjeg pojasa Gaze kojom od 2007. godine upravlja ekstremistička palestinska organizacija Hamas.

>>S jedne su strane izraelski tenkovi, s druge je more, a unutra Hamas

Komentara 9

Avatar Alfons_x
Alfons_x
08:18 22.03.2013.

21.03.2013. u 14:26h @rea je napisao/la: U 3. arapskoj generaciji je vjerojatno toliki broj. Ako se uračunaju židovi iz 3. generacije protjerane iz arapskih zemalja, dodje se do slične brojke. Jednostavna matematika, ha ? ++++++++++++++++ Rea barem ti i tvojioji najbolje poznajete matematiku....jer kako drugačije pojasniti 6 milijuna ubijenih, u populaciji koja je ukupno brojala nešto više od 5,5 milijuna ljudi.

OB
-obrisani-
16:27 21.03.2013.

21.03.2013. u 13:17h campa je napisao/la: Stvarno velikodušno.Prvo uzmu zemlju palestincima nasele se židovi … Iz ovoga bi mogao koješta zaključiti. Zanimljive su mi te vaše argumentacije o ‘starosjediocima’ i tko ima pravo na Palestinu(uostalom,zemljopisni pojam koje su Britanci reinkarnirali od Hadrijanusa kao politički). Tko se imalo zanima za antičku arheologiju ostaće praznih ruku tražeći tragove Arapa,dok su tragovi Židova prisutni na svakom koraku. Pa i ta čuvena Al Aksa na Tempelbergu stoji na temeljima Salomona i Heroda. Nema veze,samo vi trkeljajte,dobri ste.

NE
Nepokolebljiv
15:46 21.03.2013.

Ako netko zaista zeli istinu o Arapima u Izraelu googlajte "Arab citizens of Israel" pa cak i ako ne znate engleski cete razumjeti geografske karte i postotke stanovnistva a i nesto teksta. Arapi su preko 20% populacije i imaju sva prava, jednakost i drzavljanstvo a oni u "okupiranoj" "zapadnoj obali" imaju drzavljanstvo ako zele ili stalni boravak ako ne zele drzavljanstvo. Imaju pravo na rad i sve komunalije i sluzbe. A Arapi u Gazi nisu zeljeli dati nista od tih prava Zidovima koji su zivjeli medu njima i zato je izraelska vojska te Zidove nasilno izselila iz Gaze kada su se povlacili i prepustili Gazu Arapima na samoupravu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije