Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KREĆE NA POSLJEDNJU TURNEJU

Obama o Trumpu o Bijeloj kući: Jesam li zabrinut? Jesam

Donald Trump i Barack Obama
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
15.11.2016.
u 09:54

Američki predsjednik kazao je i da će njegova nasljednika u Bijeloj kući dočekati sudar sa stvarnošću bude li pokušao provesti neke od svojih kontroverznih prijedloga iz kampanje

Američki predsjednik Barack Obama krenuo je kasno u ponedjeljak na posljednju predsjedničku turneju, kojom će reći zbogom Europi te sudjelovati na azijsko-pacifičkom summitu.

Obama će najprije posjetiti Grčku. Ondje ga očekuju susreti s čelnicima te države i iznimne mjere sigurnosti s tisućama policajaca na ulicama Atene, u kojoj će promet za Obamina posjeta biti prekinuti na nekoliko sati.

Državni službenici, pripadnici ekstremne ljevice i anarhisti planiraju demonstracije dok Obama bude prolazio kroz glavni grad Grčke.

Obama potom putuje u Njemačku gdje će razgovarati s kancelarkom Angelom Merkel, koja je jedna od njegovih najbližih stranih partnera.

Potom će se u njemačkom glavnom gradu sastati s francuskim predsjednikom Francoiseom Hollandeom, britanskom premijerkom Theresom May i talijanskim premijerom Matteom Renzijem.

Lideri bi trebali razgovarati o krizama u Siriji i Ukrajini te borbi protiv Islamske države.

Kada je američki predsjednik Barack Obama najavio oproštajni posjet Europi u studenome, očekivao se bitno drugačiji ishod na američkim predsjedničkim izborima.

Europski politički čelnici računali su da će Hillary Clinton pobijediti Donalda Trumpa. A potom je njegov iznenađujući uspjeh diljem Starog kontinenta pobudio strah da će novi predsjednik redefinirati odnose koji su temeljni kamen poslijeratnog razvoja na zapadu. Zato će i NATO biti važna tema razgovora.

Obama je na tiskovnoj konferenciji u ponedjeljak navečer pokušao ublažiti europske bojazni. – Jedna od poruka koju mogu prenijeti jest da je on (Trump) privržen NATO-u i transatlantskom savezu – rekao je Obama, prepričavši svoj prvi sastanak s izabranim predsjednikom.

Trump se zauzeo za to da NATO bude snažan, rekao je Obama. 

Tijekom izborne kampanje Trump je dovodio u pitanje načela na kojima počiva Sjevernoatlantski savez. 

– Ti savezi nisu dobri samo za Europu, dobri su i za Sjedinjene Države – naglasio je Obama.

Trumpa čeka otrežnjenje

Američki predsjednik kazao je i da će njegova nasljednika u Bijeloj kući dočekati sudar sa stvarnošću bude li pokušao provesti neke od svojih kontroverznih prijedloga iz kampanje.

Redefiniranje odnosa s NATO-om, protjerivanje milijuna ilegalnih useljenika, opoziv trgovinskih sporazuma ili onih o borbi s klimatskim promjenama, nije tako jednostavno kao što se čini.

– Bez obzira na to kakvo iskustvo ili pretpostavke donosite sa sobom, ovaj ured ima svoj način kako da vas otrijezni – rekao je Obama. – Realnost ima svoj način kako da vam se nametne – kazao je.

– Jesam li zabrinut? Jesam. On i ja različito mislimo o mnogim pitanjima. Ali savezna vlada i naša demokracija nisu gliser, nego golemi prekooceanski brod – slikovito je rekao Obama.

>> Obama pozvao Trumpa da pruži ruku zabrinutim Amerikancima

>> Trumpova nova Amerika

Komentara 1

ZH
zlatko.harapin53
21:09 15.11.2016.

Gospodin Obama je vjerojatno zaboravio da 90% Zemljana posjeduje svega 10% svjetskog bogatstva, dok svega 10% Zemljana posjeduje 90% svjetskog bogatstva. I ta realnost ima svoj način kako da se nametne, ali ne samo gospodinu Trumpu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije