Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
analizirano 137 studija

Novo istraživanje otkriva je li koronavirus utjecao na psihičko zdravlje ljudi

Dolaskom hladnijeg vremena povećan broj testiranja na koronavirus u Šibeniku
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/3
11.03.2023.
u 22:21

Analiza je obuhvatila samo studije napravljene u bogatijim europskim i azijskim zemljama te nije obuhvatila neke rizične skupine

Općenito se simptomi pogoršanja psihičkog zdravlja ili anksioznosti gotovo uopće nisu pojavljivali za vrijeme pandemije, tvrdi se u novoj studiji objavljenoj u časopisu British Medical Journal. Riječ je zapravo o metaanalizi kojom je analizirano 137 studija napravljenih ponajviše u bogatijim europskim i azijskim zemljama.

Prema studiji, ispada da su ljudi doista otporni te da su znali kako izvući najbolje iz sebe u teškoj situaciji. Nešto je više depresije primijećeno kod žena, starijih osoba, studenata i pripadnika seksualnih i spolnih manjina, objavljeno je u studiji. S time da je i u drugim studijama primijećena veća sklonost žena depresiji kao posljedici pandemije. Ipak, iako mali, ti su učinci i dalje primjetni u društvima svijeta pa autori studije preporučuju vladama da i dalje ulažu u psihičko zdravlje stanovništva.

K tome, spomenuta metaanaliza ne obuhvaća siromašnije zemlje niti se posebno bavi djecom, mladima i onima s otprije postojećim kompatibilnim problemima, a to su skupine čije je psihičko zdravlje možda i najviše pogođeno. Britanski National Health Services (NHS) u svojem je istraživanju ustvrdio da su lani jedan od sedam 16-godišnjaka i jedan od četvero mladih starih od 17 do 19 godina vjerojatno psihički oboljeli. U BBC-jevoj analizi navodi se i da je NHS utvrdio da je broj djece koja su bila u kontaktu s nekom zdravstvenom službom zaduženom za psihičko zdravlje porastao za gotovo 30 posto u 2020. i 2021., riječ je o gotovo milijun britanske djece.

Dobrotvorna zaklada Mind provela je 2021. istraživanje prema kojem oko trećina odraslih i mladih kaže da im je psihičko zdravlje znatno narušeno od ožujka 2020. Zaključuje i da su oni koji su imali najviše problema sa psihičkim zdravljem za vrijeme pandemije, i prije imali neko slično oboljenje. Opći je zaključak da je potrebno još studija kako bi se došlo do pravih saznanja o utjecaju pandemije na psihičko zdravlje ljudi.

VIDEO Znanstvenici u šišmišima pronašli novi koronavirus; Otporan je na postojeća cjepiva

Komentara 4

BI
Biouskoli91
07:23 12.03.2023.

Nije pandemija/korona imala utjecaj na psihu, vec 'mjere' koje su provodile vlade/vladajuci diljem svijeta.

WT
WTF!
07:09 12.03.2023.

Ajmo malo o prisilnom "dobrovoljnom" cijepljenju bez informiranog pristanka i kako je to djelovalo na psihofizičko zdravlje! Sam koronavirus je najbenignija stavka u priči o kontroli i ugnjetavanju stanovništva. Kad će studija o nuspojavama "sigurnog i učinkovitog" covid pripravka i kako iste djeluju na psihofizičko zdravlje?!? Još uvijek 🤐🤫🤐???

Avatar Bongozg
Bongozg
23:13 11.03.2023.

corona virus nije mogao utjecati na stanje nezarazenih, ali zato karantena/lockdown je

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije