Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posljedice

Novinarke HTV-a nakon opomene pred otkaz završile na bolovanju

gojan,hnd
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
Autori: ih/VLM, ic
07.05.2012.
u 11:55

U vezi s uručenjima opomena pred otkaz novinarkama HTV-a prosvjednim pismom oglasili su se Hrvatski P.E.N. centar, Kuća ljudskih prava – B.a.B.e., Centar za mirovne studije i Documenta

Tri HRT-ove novinarke kojima su uručene opomene pred otkaz – Maja Sever, Lela Knežević i Elizabeta Gojan – završile su na bolovanju. Maji Sever opomena je uručena uoči emitiranja emisije “Hrvatska uživo” koju je vodila. Zbog proživljenog stresa završila je na bolovanju kao i Elizabeta Gojan. Ona je opomenu zaradila zbog izjava za Deutsche Welle jer je rekla da na čelo HTV-a treba staviti ljude koji će se posvetiti programu, a ne krađi.

U vezi s uručenjima opomena pred otkaz novinarkama HTV-a prosvjednim pismom oglasili su se Hrvatski P.E.N. centar, Kuća ljudskih prava – B.a.B.e., Centar za mirovne studije i Documenta, centar za suočavanje s prošlošću.

– Podsjećamo na probleme i prijedloge rješenja iz apela upućenog Vladi i Hrvatskom saboru za uspostavu vjerodostojnosti javne funkcije HRT-a koji je još u siječnju 2012. godine potpisao veliki broj istaknutih strukovnih udruženja i organizacija civilnog društva, kao i na videoapel kreativnog osoblja HTV-a iz ožujka 2012. Na sve probleme na koje ogranak HND-a pri HTV-u, Sindikat novinara koji djeluje na HRT-u te zainteresirana javnost kontinuirano upozoravaju, Uprava ne reagira dijalogom i promjenama nego prijetnjama i ugrožavanjem novinarskih sloboda i radnih prava novinarki i aktivistica koje su podigle svoj glas u zaštitu HRT-a kao središnje hrvatske javne medijske institucije od partikularnih interesa i štetne poslovne politike – piše u pismu te se dodaje:

– Moramo konstatirati kako obećanja koja su dobivena od Ministarstva kulture, ali i više članova Odbora za medije Hrvatskog sabora za preuzimanje političke odgovornosti i rješavanje krize na HRT-u uglavnom još nisu ni približno ispunjena, dok se program, profesionalni standardi, suradnički odnosi i reputacija HRT-a sve dublje urušavaju.

– Tražimo od nadležnih institucija – prvenstveno Ministarstva kulture i Odbora za medije Hrvatskog sabora – da zaštite novinarske slobode na HTV-u te napokon razriješe krizu upravljanja na HRT-u. Krajnji je čas za smjenu Uprave koja je HRT dovela u ovakvo stanje te za novi programsku i poslovnu politiku koja će HRT-u vratiti na kolosijek demokratskog javnog medijskog servisa s vodećom ulogom i ugledom, ne samo u Hrvatskoj, već i u široj regiji – zaključuje se u pismu.

Komentara 27

GR
Gradinar
13:48 07.05.2012.

Stvarno \"impresivno\" hrvatske institucije i udruge! Još im fali Savo Štrbac!

OS
osica
14:05 07.05.2012.

eto kod nas na žalost sve fukcionira na opomena , pretnjama otkazom .....- a ne na profesionalnosti, obrani stavova, polemiziranju , pravu na drukčije mišljenje , drukčiji stav , pa da se iz toga \"izrodi ono najbolje\" ....... \" Zaštoašto su svugdje opasni i nepoželjni oni koji su drukčiji - i imaju stav ?. Pristati na poslušnost a zaboraviti profesionalnost mogu \" samo podobni , ali ne i profesionalni \"

DU
Dudek
12:18 07.05.2012.

Je ovoj slabo na slic. Dobar standar ima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije