Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tvrd stav

Novi summit o Brexitu: “Katastrofa Ujedinjene Kraljevine”

Britanski parlament odlučuje o Brexitu
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
22.03.2019.
u 10:50

Mark Rutte: Prijeti propast vaše ekonomije i imidža, ako ne prihvatite sporazum

Osam dana do zakonskog roka za izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije, britanska premijerka došla je jučer u Bruxelles na redovni, neki nagađaju možda i njezin posljednji, sastanak Europskog vijeća s molbom da joj ostalih 27 šefova država i vlada odobri odgodu Brexita i produljenje roka za izlazak do 30. lipnja. No, raspoloženje među 27-orkom išlo je u smjeru produljenja samo do 22. svibnja.

Na požarnom izlazu

Jer, izbori za Europski parlament koji se održavaju od 23. do 26. svibnja mogli bi biti poremećeni, a EU uvučena u dosad nezabilježenu pravnu nesigurnost svih njezinih odluka koje prolaze kroz EP, ako Britanci na dan izbora budu i dalje punopravni članovi EU, a ne organiziraju te izbore jer računaju da će izaći iz EU.

– Očekujem da ćemo odrediti neki datum produljenja, ali ne nužno u lipnju, nego u svibnju. I očekujem da ćemo raspravljati o određenim uvjetima koji idu uz produljenje – rekla je Dalia Grybauskaite, predsjednica Litve, na ulasku na summit.

Video - Brexit: Građani čekaju rezultate glasovanja

Glavni uvjet za produljenje roka izlaska Britanaca iz EU je da britanski parlament do kraja sljedećeg tjedna ipak, iz trećeg pokušaja, prihvati ispregovarani sporazum o povlačenju. Tek nakon što se to dogodi EU27 može odobriti produljenje jer shvaća da bi bilo potrebno još nekoliko tjedana za “tehničke” stvari i za preslikavanje prihvaćenog sporazuma u razne propise i odluke. Nitko ne želi produljiti Britancima rok za izlazak iz EU samo da bi se produljila neizvjesnost o tome hoće li kaotičan britanski parlament prihvatiti sporazum o Brexitu ili neće. Ne prihvati li britanski parlament ispregovarani sporazum koji mu nudi premijerka May do kraja sljedećeg tjedna, ostatak EU će se pripremiti na kaotičan Brexit u noći s 29. na 30. ožujka, s petka na subote sljedeći tjedan.

– Za Ujedinjenu Kraljevinu to će biti katastrofalno. Vidjet ćete. Za vaš ekonomski rast, za imidž UK-a u svijetu… – rekao je nizozemski premijer Mark Rutte britanskim novinarima na ulasku na summit jučer u Bruxellesu. On se nada da će parlament u Westminsteru “učiniti ispravnu stvar” sljedeći tjedan. Rutte ne krivi premijerku May za cijeli ovaj kaos, iako ju je prošloga tjedna usporedio s crnim vitezom iz skeča u filmu “Monty Python i Sveti gral”, koji izgubi obje ruke i obje noge u borbi s drugim vitezom i predlaže da borba završi neriješenim rezultatom.

– May je suočena s gotovo neljudskim uvjetima. Bori se s toliko puno ljudi i pokušava se pobrinuti da UK ne padne s litice sljedeći petak. Nije njezina greška da smo ovdje gdje smo danas. Nije ona namjerno ušla u tu konkretnu montypythonovsku scenu – rekao je Rutte, premijer države koja je tradicionalna saveznica Britanaca na kontinentu.

Britanski parlament odlučuje o Brexitu
1/12

Stav Hrvatske, rekao je premijer Andrej Plenković na ulasku na summit, je da želi čuti od premijerke May koji je njezin plan za usvajanje sporazuma, a onda odlučiti o produljenju roka za izlazak.

– Dakle, želimo čuti od Therese May ima li ona u ovom trenutku snage i postoji li politička volja među strankama u parlamentu da se ipak prihvati sporazum o povlačenju, a onda u tom kontekstu bi se razgovaralo o produljenju roka. Puno nas (u EU27, op.a.) je na tragu toga da je taj rok 22.-23. svibnja možda primjereniji jer bi se na taj način izbjegle sve eventualne nejasnoće oko organizacije europskih izbora – rekao je Plenković.

Prema novim propisima, koji su već usvojeni u očekivanju da će se Brexit dogoditi 29. ožujka, Hrvatska je među državama članicama koje, zbog Brexita, u novom sazivu Europskog parlamenta imaju više zastupnika nego sada: 12 umjesto 11 Hrvata. Produljenje roka za izlazak Britanaca iz EU iza 23. svibnja, ili još iza 2. srpnja kad se novi saziv EP-a konstituira, mogao bi stvoriti pravnu nesigurnost za funkcioniranje čitave Europske unije. EU ne želi uvesti političku nestabilnost s britanske političke scene u svoje EU institucije.

Ono što EU želi, i u čemu želi pomoći Britancima, je pronaći izlaz iz ove kaotične situacije u kojoj je sporazum o povlačenju ispregovaran, prihvaćen od strane britanske vlade i vlada svih 27 država članica koje ostaju u EU, ali onda dvaput odbijen u britanskom parlamentu. I sve to dok vrijeme curi, a zakonski rok za izlazak iz EU je u noći s petka na subotu sljedeći tjedan, kada će se, ne bude li produljenja i ne prihvati li se sporazum, dogoditi kaotičan Brexit bez ikakvog dogovora o međusobnim odnosima. Očajnički se traži izlaz ili, kako je to sročio luksemburški premijer:

– Normalna vrata za izlaz iz ove situacije više zapravo ni ne postoje. Više je to sad kao da smo na požarnom izlazu i tražimo rješenje - rekao je Xavier Bettel.

Video - Protivnici Brexita slave odluku Parlamenta

Opcija dulje odgode

Premijerka May u svome je pismu Europskom vijeću zatražila izrijekom kratku odgodu Brexita, pa se članovi Europskog vijeća drže tog zahtjeva kojeg imaju pred sobom i ne spekuliraju o drugoj opciji, a to je dulja odgoda, na godinu ili dvije, uz uvjet da Britanci u tom razdoblju ponovo idu na referendum o ostanku u Europskoj uniji. Moguće je da će opcija dulje odgode Brexita tek biti zatražena i da će se o njoj odlučivati sljedećeg tjedna, kako se bude približavao još uvijek važeći zakonski rok za Brexit - 29. ožujka.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar lip_ko_nadan
lip_ko_nadan
11:03 22.03.2019.

Van !!

DU
Deleted user
12:35 22.03.2019.

Za uho, do ulaza i vritnjak!

NI
NikoCro
12:52 22.03.2019.

Neka vrate novce koje su duzni i van iz EU, na svoj otok

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije