Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JAVNE SLUŽBE

Novi šok: Sindikati su ugovorili 1,7 milijardi kuna povišice u 2013.

praznik rada,sindikati (1)
Boris Ščitar/VLM/PIXSELL
07.09.2012.
u 13:00

Riječ je o povećanju osnovice plaće za 4,2 posto, koju je Vlada trebala isplatiti još preklani, ali sindikati su to pravo potegnuli potkraj 2011.

Ni dan nakon što je kreditna agencija Fitch Vladu pohvalila i zbog otvaranja mogućnosti za rezanje troškova zaposlenih u javnom sektoru, iz ormara je ispao još jedan predizborni dogovor sindikata i Vlade.

Usklađivanje pariteta

Sindikati su s vladom Jadranke Kosor dogovorili da će im se svi zaostaci za ‘paritete’, odnosno usklađivanje plaća javnog sektora s onima u državnom sektoru, isplatiti u 2013. Od 2008. do danas na ime ‘pariteta’ skupila se povišica koja će proračunu donijeti opterećenje od 1,7 milijardi kuna. Riječ je o povećanju osnovice plaće za 4,2 posto, koju je Vlada trebala isplatiti još preklani, ali sindikati nisu potezali to pravo. Da imaju pravo na tu povišicu sjetili su se potkraj 2011., točnije u studenom, a u posljednjim tjednima mandata Jadranka Kosor potpisala je sporazum po kojem Slavko Linić mora naći novih 1,7 milijardi kuna za 190.000 zaposlenika javnih službi.

Državni službenici, čiji su sindikati ugovorili novi Temeljni kolektivni ugovor, odrekli su se prava na ‘paritet’, a Ministarstvo rada i mirovinskog sustava uskoro će otvoriti pregovore o toj temi.

– Nadamo se da ćemo s druge strane stola imati razumnog partnera, jer za dodatni trošak od 1,7 milijardi kuna realno gospodarstvo nema snage i država ga stoga ne može ostvariti – poručio je sindikatima resorni ministar Mirando Mrsić te istaknuo da će, kao i dosad, pregovarati u skladu s pravnim standardima. U Ministarstvu ističu da je sporazum napravljen tako da je u slučaju neslaganja među sindikatima arbitraža – obvezna.

A to znači da će prije nego što se riješi trakavica oko Temeljnog kolektivnog ugovora za stol ponovno sjesti zaraćene sindikalne strane. S jedne strane bit će liječnici, medicinske sestre, kultura i socijalna skrb, a s druge sindikati okupljeni u Maticu.

Spremni smo razgovarati

– Ja taj sporazum 2011. nisam htjela potpisati i zato su ga slali na arbitražu. Već je tada bilo jasno i meni i dijelu Vladinih pregovarača da to nijedna vlast neće moći isplatiti – kazala je Spomenka Avberšek, predstavnica Samostalnog sindikata u zdravstvu.

Sindikalac Vilim Ribić kaže da je spreman razgovarati.

– Spremni smo o tome razgovarati, ali će se vlast morati civilizirati – poručio je uoči novog ciklusa pregovora Ribić, koji će odustati od ‘pariteta’ jedino ako Vlada učiteljima i nastavnicima u srednjim školama vrati uredbu o povećanju plaće 3,5, 7 ili 9 posto, što su, kako kaže – divljački oduzeli.

>> Vlada i sindikati državnih službi potpisali novi kolektivni ugovor

Ključne riječi

Komentara 30

AB
al_bundy
13:12 07.09.2012.

počet će se rješavati kad svi privatnici počnu plaćati poreze i prikazivati dobit kakva je....

OB
-obrisani-
13:12 07.09.2012.

Jadranka Kosor na kraju mandata obvezu prebacila Liniću

RU
rus4
13:04 07.09.2012.

U ovoj državi kao da ne postoji niti jedan problem osim DRŽAVNIH SLUŽBENIKA.Popeli ste nam se na K......... Kad će se početi sređivati stanje u plaćanjima...fol 60 dana ..a ko se toga drži?????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije