Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Milanović pisao Ceraru

Vesna Pusić pisala Arbitražnom sudu: Izlazimo iz arbitraže

Vesna Pusić
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
1/2
31.07.2015.
u 17:50

U pismu je naglašeno da je Hrvatski sabor jednoglasno donio zaključak kojim je obvezao Vladu Hrvatske da pokrene postupak prestanka Sporazuma o arbitraži zbog bitne povrede odredbi koje su presudne da bi se ostvarila svrha tog Sporazuma

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić danas je uputila pismo Arbitražnom sudu u kojem ga je izvijestila da je Vlada Republike Hrvatske zaključila kako je arbitražni postupak u sporu o granici između Hrvatske i Slovenije nepovratno kompromitiran tako da Arbitražni sud u tom sporu nije sposoban odlučiti nepristrano, bez obzira na izmjene u njegovom sastavu koje su uslijedile nakon ostavke slovenskog arbitra koji je sa slovenskom zastupnicom djelovalo protupravno, neetično i nespojivo sa načinom na koji se arbitri i zastupnici država moraju ponašati i raditi, kažu iz MVP-a.

U pismu je naglašeno da je Hrvatski sabor jednoglasno donio zaključak kojim je obvezao Vladu Hrvatske da pokrene postupak prestanka Sporazuma o arbitraži zbog bitne povrede odredbi koje su presudne da bi se ostvarila svrha tog Sporazuma, a one se tiču povjerenja i nepristranosti koje je Republika Hrvatska očekivala od sudaca pri ispunjavanju svoje ozbiljne zadaće.

U pismu je također naznačeno da je Hrvatska, u skladu sa Bečkom konvencijom o pravu međunarodnih ugovora, notificirala Sloveniji kako su se stekli uvjeti za prestanak Sporazuma o arbitraži između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije zbog bitne povrede odredaba Sporazuma, te da je obavijestila Sloveniju da prestaje s primjenom Sporazuma o arbitraži, kao i da je o tomu obavijestila i glavnog tajnika Ujedinjenih naroda.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović poslao je danas pismo predsjedniku Vlade Republike Slovenije Miri Ceraru u kojem ga je izvijestio o aktivnostima koje su Vlada i Hrvatski sabor poduzeli nakon što je objavljeno protupravno i neetično djelovanje agentice Republike Slovenije i arbitra imenovanog od Republike Slovenije u arbitražnom postupku.

Milanović u svom pismu podsjeća kako je „za Republiku Hrvatsku ovaj arbitražni postupak nepovratno kompromitiran“ te da je „Republika Hrvatska uvjerena da se postupak pred ovim Sudom ne može nastaviti, bez obzira na izmjene u njegovu sastavu“.

Nadalje, predsjednik Vlade kaže kako „poduzete aktivnosti ne smiju biti nepremostiva prepreka nastavku traženja rješenja za utvrđivanje zajedničke granice“ i „da zajednička nastojanja Republike Hrvatske i Republike Slovenije da pronađu novi način rješenja ovog pitanja nemaju alternativu“.

Zaključno, imajući u vidu važnost istinskog partnerstva i savezništva dviju susjednih država u Europskoj uniji i NATO-u, predsjednik Vlade Zoran Milanović u pismu predlaže predsjedniku Vlade Republike Slovenije Miri Ceraru sastanak „kako bismo raspravili buduće zajedničke korake u iznošenju našeg bilateralnog problema pred odgovarajući međunarodni forum“ te izražava spremnost organizirati sastanak u Hrvatskoj ili otići na sastanak u Sloveniju.

>> Amerika uz Hrvatsku: Dogovorite se kako dalje. Arbitraža nije jedino rješenje

Komentara 71

SH
Shpangica
17:17 31.07.2015.

Neka, i treba sad ostaviti dojam da smo civilizirani i želimo pronaći rješenje, kad nas već proglašavaju histeričnim balkancima. Sada čekamo Cerarov odgovor ;)

DU
Deleted user
17:28 31.07.2015.

pisao mu je sve sto treba i kako to treba: arbitraza ne dolazi vise u obzir. niti ovaa, niti jedna buduca. mozemo zajedno na sastanak tako da rijesimo pitanje granice cim prije putem meduonarodnog suda ili suda mora. cerar moze pristati na sastanak i pokazati da im je u interesu rijesiti granicu sa hrvatskom cim prije ili ostati sam na arbritazi i sa time pokazati da je isto tako pokvaren ko onaj sud.

DU
Deleted user
17:31 31.07.2015.

Očekujem od Zokija drskost (opravdanu) i nepokolebljivost u interesu jedine nam domovine, onako kako on to zna i može. NEMA USTUPAKA.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije