Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
max donosi

Novi Hajduk: Sljedeće godine u ovo doba više nismo dužnici...

hajduk,portal (1)
Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL
1/4
20.06.2013.
u 10:35

Tudor se mora pomiriti da pojačanja neće biti, kaže na početku nove sezone predsjednik bijelih Marin Brbić

Kada jednog dana Marin Brbić (53) bude razmišljao o svojim životnim danima, ovo razdoblje u Hajduku imat će posebno mjesto.

Koliko vam se život promijenio u ovih godinu dana?

- Dosta se promijenio samim tim što svaki dan putujem dva i pol sata. Evo, u posljednjih šest mjeseci samo u automobilu prošao sam 40 tisuća kilometara. Inače, s ljudske strane nije se ništa dramatično promijenilo, samo mi se ljudi više obraćaju, prepoznaju me. Srećom, uglavnom su dobronamjerni, bilo bi gore da me počnu napadati - govori nam Brbić.

Godina je bila turbulentna, s puno događanja. Jedna godina na čelu Hajduka izgleda kao deset u nekom drugom životu.

- Financijski se nije puno promijenila, i dalje smo u teškoj situaciji, ali nekako se vidi svjetlo na kraju tunela. A na sportskom planu, iako ja uvijek kažem da može bolje, bilo je dobro. Osvojili smo trofej, plasirali se u Europu. Da mi je netko prije godinu dana rekao da ćemo ove sezone osvojiti trofej, rekao bih mu da se šali.

I kadrovski se Hajduk puno promijenio. Nema više Josipa Paladina, Sergija Krešića i Miše Krstičevića.

- Bila je to stresna godina, ali takav je život. Odluke se moraju donositi, mogu biti i pogrešne, ali moraju se donositi. Najviše mi je žao profesora Paladina, on je krasan čovjek i siguran sam da će sa sebe skinuti taj teret koji mu se stavlja. A Krešić i Krstičević, to je život, to se sutra može i meni dogoditi. Žalim za njihovim kasnijim istupima u kojima je bilo ružnih riječi, nije bilo tako kad smo se rastajali. Njihovi odlasci su zatvorena knjiga i na to se više ne treba vraćati.

Izvukao je dva najteža trenutka.

- S ljudske strane to je Krešićev odlazak, bio sam taj koji je dogovorio suradnju, nismo pogodili s njim. S poslovne strane bilo je teško dok smo ispunjavali uvjete za ostvarenje Uefina financijskog fair-playa, o niti nam je visilo igranje u Europi. Srećom, uskočili su prijatelji, pomogli kad je trebalo. Imena? Nisu bitna, oni ne žele u javnost, ali bili su tu kad nam je najviše trebalo.

A najljepši trenutak?

To se vidjelo na izrazu mog lica, osvajanje Kupa. Tada sam zapalio i bengalku, valjda neću platiti kaznu. Nadam se da će javnost razumjeti, bilo je to emotivno pražnjenje.

Kakav će Hajduk biti ove sezone?

- Vjerujem da ćemo napraviti još jedan korak dalje prema stabilizaciji financija. To nam treba da možemo početi normalno funkcionirati. Trenutačno, premda to struka traži, ne možemo kupovati pojačanja, ne bi bilo u redu da to radimo, a ne možemo normalno isplaćivati plaće. Želim da u ovoj sezoni što dulje trajemo u borbi s Dinamom, koji je favorit, da opet osvojimo kup, želim da pokažemo zube. A u Europi barem da dođemo do završne utakmice za ulazak u Europsku ligu.

Kada će se Hajduk izvući iz krize, kada navijači mogu očekivati Hajduk koji će u sezonu ući i kazati “idemo na titulu prvaka?

- Prema mojim procjenama, u ovo doba 2014. ne bismo trebali imati obveza i financijskih šokova, a za potpuni izlazak iz krize trebat će nam još dvije-tri godine. Trenutačno trošimo 50 milijuna kuna godišnje, s tim se možemo pokriti.

Znači, pred Igorom Tudorom je težak posao, neće mu biti lako. Nema pojačanja, nema novca...

- S Tudorom smo napravili pun pogodak, on je trener s karizmom koju je stekao kao igrač. Odgovoran je, odličan. Nadam se da ćemo s njim napraviti dugoročni posao. Znam da već dugo jedan trener nije ostao na klupi cijelu sezonu, čvrsto vjerujem da će Tudor biti taj. Volio bih da me nadživi u Hajduku, to bi značilo da smo napravili pravi potez.

Što je s Jensom Anderssonom, stiže li na mjesto sportskog direktora?

- Dogovaramo posljednje detalje. On stiže raditi, stvoriti europski Hajduk. Ne dolazi prodavati igrače, dolazi ustrojiti klub u svim segmentima što se tiče sporta. On je moj projekt, privukla me predodžba o radnim navikama Skandinavaca. Andersson će naš južnjački temperament malo ohladiti, to nam je potrebno.

Kakvi su odnosi s HNS-om, kad će Hajduk zauzeti poziciji?

- Ide to nekako, kopamo. Trebamo raditi mostove, a ne ih rušiti, moramo biti konstruktivni. Hajduk se mora uvažiti, u redovima HNS-a moramo biti aktivni sudionik, a ne pasivni promatrač. Ali, ne smijemo biti marginalizirani, Hajduk je puno više od percepcije koju neki imaju, mi ne smijemo biti marginalizirani.

>>Hajduk se ispričava zbog rasizma igrača: Više se neće ponoviti

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije