Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RUSKA PRIJETNJA

Nova Željezna Lady upozorila Europu: 'Imamo od tri do pet godina da se pripremimo'

European Union leaders' summit in Brussels
Foto: JOHANNA GERON/REUTERS
1/9
16.01.2024.
u 08:39

Kallas se oslanja na izvještaj estonske vanjske obavještajne službe (VLA) u kojem se navodi da Moskva smatra Estoniju i druge dvije baltičke države "najranjivijim dijelom NATO-a" i njegovom najvjerojatnijom metom za napad.

Europa ima između tri i pet godina da se pripremi na to da će Kremlj postati ozbiljna vojna prijetnja zemljama istočnog krila NATO-a, rekla je estonska premijerka Kaja Kallas za The Times u ponedjeljak. Kallas, inače, mnogi još nazivaju i Željezna Lady jer je odbila kompromis s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

European Union leaders' summit in Brussels
1/9

– Naša obavještajna služba procjenjuje da će to biti za tri do pet godina, a to u velikoj mjeri ovisi o tome kako ćemo upravljati našim jedinstvom i hoćemo li zadržati stav prema Ukrajini – istaknula je. Kallas se oslanja na izvještaj estonske vanjske obavještajne službe (VLA) u kojem se navodi da Moskva smatra Estoniju i druge dvije baltičke države "najranjivijim dijelom NATO-a" i njegovom najvjerojatnijom metom za napad. 

VLA je objavila da će najveći prioritet Kremlja nakon okončanja borbi u Ukrajini biti brza obnova snaga u ruskom zapadnom vojnom okrugu, pored istočnih granica NATO-a. Estonska vanjska obavještajna služba navela je i da iz perspektive baltičkih država Rusija još uvijek ima dovoljno snage izvršiti vjerodostojan vojni pritisak u toj regiji.

Nakon niza ukrajinskih neuspjeha na bojnom polju, unutar Saveza raste zabrinutost oko toga za koliko vremena će se NATO možda morati pripremiti za ponovno pojavljivanje ruskih snaga na granicama, piše britanski list. 

VEZANI ČLANCI:

Kao rezultat toga, Estonija snažno zahtijeva od svojih zapadnih saveznika da udvostruče vojnu pomoć Ukrajini u nadi za odlučujući udarac na teritorijalne težnje Rusije u godinama koje dolaze, dodaje.

VIDEO Putin posjetio regiju Čukotka na ruskom Dalekom istoku

Komentara 5

RA
radijatori
11:26 16.01.2024.

Jaoo što se ovi natovski globalisti vole častiti titulama i pridjevima, te Zelenski "Novi Churchill", te ova "Nova željezna lady", a ona zapravo tek Schwabova, globalistička omladinka. Kao ona novozelandska premijerka koja je iskakala iz svake paštete kao "sposobna ii inteligentna", a otišla osramoćena. Neka Kaja poradi na natalitetu Estonaca, kao i da zaustavi njihovo iseljavanje, a ne da im uvodi LGBT ludosti. Također, neka ruskoj manjini prizna barem minimum prava prema općenitim standardima.

Avatar messerschmidt
messerschmidt
09:33 16.01.2024.

Naravno da se priprema napad na pripadnike ruske manjine kojih je ostalo prilično u tim Letva državama, a tu je i Kalinjingrad gdje se također mogu spremati diverzije i provokacije, nakon kojih će ničim izazvani, krvoločni Rusi odgovoriti.

Avatar NasaPosla
NasaPosla
10:09 16.01.2024.

Neka najprije Ukrajina donese (i provodi)pozitivne zakone o nacionalnim manjinama,koji su u skladu s zakonima EU-a.U tom slučaju ćemo se boriti,ako treba do zadnjega za EU i za pomoć Ukrajini.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije