Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZDRAVLJE Ministarstvo zdravstva HNŽ-a utvrdilo novu listu lijekova na teret ZZO-a

Nova lista proširena za 54 lijeka i svi će biti besplatni

11.05.2009.
u 23:00

Nova lista lijekova koji se propisuju i izdaju na teret Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a proširena je za čak 54 lijeka, pa će umjesto dosadašnjih 90, na njezinu popisu biti čak 144 medikamenta, od kojih i mnogi najnoviji lijekovi s velikom učinkovitošću, potvrdio nam je to danas ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a Luka Faletar.

Stres i dijabetes
Naime, upravo je njegovo Ministarstvo, prema odluci resornoga federalnog ministarstva, utvrdilo tu županijsku listu. Ipak, kako ističe Faletar, od proširenja liste važnija je činjenica kako će svi lijekovi biti potpuno besplatni.

- ZZO će u potpunosti snositi cijenu lijekova s nove liste, a neće, kao do sada, bolesnici plaćati 30, 40 ili 70 posto cijene lijeka – kazao je Faletar.

Liječnici i stručnjaci koji su radili na njezinoj izradi tražili su uvrštavanje onih lijekova koji se najviše koriste, pa je uvršteno dosta novih lijekova za kronične bolesti poput šećerne, ali i bolesti kardiovaskularnoga sustava, visoki krvni tlak, stres, probleme sa štitnjačom, prostatom, infekcije dišnih putova, neurološke poremećaje. Prema ministrovim riječima, na novoj je listi i 24-satni inzulin lantus, čije su uvrštavanje dugo tražili i roditelji djece oboljele od dijabetesa.

Faletar ističe kako su prvi put na listi inzulini srednjega, dugog i brzog djelovanja. No, tu je i jako skupi lijek serotid koji se kao inhalator koristi kod astmatičara, aciklovir za virusna oboljenja poput herpesa, alopurinol koji liječi giht, odnosno smanjuje stvaranje mokraćne kiseline i time i njezino izlučivanje u urin...

Lista je pojačana i lijekovima protiv Parkinsonove bolesti, antibiotika je također više, ali i lijekova protiv reume, težih duševnih oboljenja, za liječenje probavnog trakta, gljivičnih bolesti, oboljenja oka, uha, ginekološke probleme. ZZO HNŽ-a je dosad za lijekove s liste izdvajao od 4,5 do 5 mil. KM godišnje, a sada bi to moglo biti oko 10 milijuna.

Slijedi tender
ZZO HNŽ-a treba raspisati natječaj za dobavljača. Ministar vjeruje da će procedura oko tendera biti u najkraćem mogućem roku te da će do kraja ljeta nova lista biti u funkciji, odnosno za dva-tri mjeseca.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije