Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRINC BERNHARD

Nova istraživanja otkrila: Djed nizozemskog kralja bio je član nacističke stranke

King Willem-Alexander opens WattHub Photo: Albert Nieboer / Netherlands OUT / Point de Vue OUT
Foto: Albert Nieboer
1/3
04.10.2023.
u 17:21

Sve činjenice moraju napokon biti stavljene na stol, rekla je direktorica CIDI-ja Naomi Mestrum za radio postaju NOS

Pokojni nizozemski princ Bernhard, djed sadašnjeg kralja Willema Alexandera, bio je član nacističke stranke u Nizozemskoj, otkrila su nova istraživanja gotovo dva desetljeća nakon njegove smrti. Povjesničar je pronašao njegovu originalnu člansku iskaznicu u Arhivu kraljevske kuće, objavio je u srijedu dnevni list NRC.

Povjesničar, Flip Maarschalkerweerd, bio je direktor arhiva, a iskaznicu je otkrio u prinčevim privatnim dokumentima.  Iskaznica je jasan dokaz da je on bio član stranke, rekao je. Ali zašto je princ nije uništio, ostaje nepoznanica.

Prožidovska organizacija CIDI pozvala je nizozemsku vladu da naloži detaljnu povijesnu istragu prinčeve prošlosti. Sve činjenice moraju napokon biti stavljene na stol, rekla je direktorica CIDI-ja Naomi Mestrum za radio postaju NOS.

POVEZANI ČLANCI:

"U pitanju je kredibilitet Nizozemske i kraljevske kuće", rekla je. Kraljevska kuća i premijer Mark Rutte vijest još nisu komentirali. Uoči smrti princ Bernhard je u nizu intervjua za list De Volkskrant rekao da može "s rukom na Bibliji reći: Nikada nisam bio nacist. Nikada nisam plaćao članarinu, nikada nisam imao člansku iskaznicu."

Princ Bernhard zu Lippe-Biesterfeld (1911.-2004.) rođen je u Njemačkoj. Kada se zaručio s prestolonasljednicom Julianom 1936. prekinuo je članstvo u nacističkoj stranci, što se vidi po razmjeni pisama.  Godine 1996. povjesničari su u New Yorku pronašli kopiju članske iskaznice, no princ je rekao da je krivotvorena, premda je priznao da je u Njemačkoj bio član posebne postrojbe SS-a. Njemačka je okupirala Nizozemsku 1940. Princ Bernhard je otišao u egzil u London s kraljicom Wilhelminom, koja ga je imenovala glavnim zapovjednikom  nizozemskih oružanih snaga i prema tome otpora nacistima.

>> VIDEO Autobus sletio s nadvožnjaka kod Venecije

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar Križari
Križari
18:14 04.10.2023.

Pa kaj onda.

DU
Deleted user
17:26 04.10.2023.

nacisticka stranka....vjerodostojnije zvuci nacionalsocijalisticka stranka...

Avatar Tombstone
Tombstone
17:58 04.10.2023.

Bio je socijalist? I kod nas ih ima puno kaj su bili...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije