Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u kutini

FOTO Vandalizirali spomen kosturnicu na gradskom groblju: Sprejom iscrtali nacističke simbole

Facebook/KuTina.info
11.09.2023.
u 12:15

Oštećena je i skulptura, rad kutinskog akademskog kipara Ivana Milata, a policija traga za počiniteljima

Nepoznati počinitelji nacističkim simbolima su tijekom vikenda vandalizirali spomen kosturnicu antifašističkih boraca iz II. Svjetskog rata na gradskom groblju u Kutini. Sprejom su iscrtani kukasti križevi te drugi nacistički simboli. Oštećena je i skulptura, rad kutinskog akademskog kipara Ivana Milata. Policija je dobila informaciju o oštećenju, obavljen je očevid te se traga za počiniteljima. O ovome se oglasio i kutinski SDP.

- Gradska organizacija SDP-a Kutina najoštrije osuđuje vandalizam koji se dogodio na Spomen kosturnici na Gradskom groblju u Kutini. Zgroženi smo ovim činom koji su učinile neznalice i oni koji potiču mržnju i u stanju su učiniti ovakvo oskrvnuće nad grobom žrtava fašističkog terora u 2. svjetskom ratu. Nepoznavanje jezika i povijesti vlastitog naroda rezultira moralnim srozavanjem društva, što za posljedicu uvijek ima i smanjenje kvalitete života zajednice. Kako se više ne bi ponovili ovakvi vandalistički ispadi, molimo kustosicu Muzeja Grada Kutine da javno iznese podatke čuvane u Muzeju o kutinskoj kosturnici, njenom nastanku, pokopanim osobama i svrsi, a sve u cilju edukacije o tekovinama antifašizma koji je neupitno svijetla točka hrvatske povijesti i to bi svima trebalo biti jasno - ističe SDP Kutine u svom priopćenju.

VEZANI ČLANCI:

- Spomenik je autorsko djelo našeg uvaženog kutinskog slikara i kipara Ivana Milana i slovi kao jedan od najljepših spomenika u Hrvatskoj i zasigurno zaslužuje oštru reakciju na svako njegovo uništavanje. Od nadležnih struktura Grada i Policijske postaje tražimo hitnu istragu o počiniteljima, a Komunalne servise koji upravljaju grobljem, da što hitnije uklone ispisane grafite - zaključili su iz SDP-a Kutina. 

VIDEO Ovako će u budućnosti izgledati cestovni most preko Drave kod Križnice

Ključne riječi

Komentara 1

HO
homofobic
21:39 11.09.2023.

Da li se to meni samo cini ili netko “antifasisticke borce” kategorizira nevinim zrtvama fasizma. Pouceni smo da su tzv antifasisti pocinili nebrojene zlocine nad nevinim civilima tokom i godinama poslije rata. Ukratko da su “antifasisti” braca blizanci nacistima i fasistima kada se gleda u njihova djela protiv civila. Mozdab se ovdje radi samo o slobodi izrazavanja nekoga tko ima razloga ne previse vpljeti “antifasisti” koji nisu dovoljno temeljito odradili posao poslije rata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije