Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OGLASILA SE PRAVOBRANITELJICA

Nova afera na ADU: 'Akademija i dekan žele zaštititi zlostavljače od studenata'

Zagreb: Studenti dramske umjetnosti prosvjeduju i traže otkaz dekana
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/12
16.03.2024.
u 22:26

Prema tom nacrtu, verbalno seksualno uznemiravanje bi se tretiralo kao ''lakšu povredu'', dok bi se zabranilo i anonimno prijavljivanje spolno uznemiravanje

Nedavno je na Akademiji dramske umjetnosti izbila na afera nakon što su isplivali slučajevi seksualnog uznemiravanja. Sada, pet mjeseci nakon, na Akademiji je objavljen Pravilnik o stegovnom postupku za zaposlenike, a već je prošao savjetovanje te se čeka mišljenje i glasovanje na Vijeću. Prema tom nacrtu, verbalno seksualno uznemiravanje bi se tretiralo kao ''lakšu povredu'', dok bi se zabranilo i anonimno prijavljivanje spolno uznemiravanje. 

- Ono što je najproblematičnije to je tretman anonimnih prijava, studenti već sad nemaju povjerenja u sustav, a kada se uskrati mogućnost anonimnih prijava, to povjerenje će još i više nestati - smatra Karla Jelić iz ''Nismo tražile''. Iz udruge su zabrinuti kako Akademija štiti zlostavljače od studenata, dok dekan Davor Švaić s druge strane ne vidi ništa sporno. 

- Zakon o visokom obrazovanju isto tako propisuje Etički kodeks, kojim se vodimo, dakle etička postupanja, uzimamo i Pravilnik koji smo sami donijeli, a koji mnogi fakulteti nemaju. To je Pravilnik koji se bavi prevencijom i slučajevima uznemiravanja, i uz to imamo Pravilnik koji je propisan Zakonom o radu. Sastavili smo ga po uzoru na druge fakultete i onako kako smatramo da je primjereno našoj instituciji - poručio je, prenosi HRT.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić potvrdila je kako će se još oglasiti o ovome.

POVEZANI ČLANCI:

- Još uvijek nisu obuhvaćene sve smjernice institucije Pravobraniteljice koje smo posljednjih godina upućivali Akademiji i jedna od naših primjedbi je da ne postoji otvoreni kanal za razmatranje anonimnih prijava - navela je. 

>> GALERIJA Studenti dramske umjetnosti prosvjeduju i traže otkaz dekana

Zagreb: Studenti dramske umjetnosti prosvjeduju i traže otkaz dekana
1/12

Komentara 2

NO
nogobus2
06:33 17.03.2024.

Zasto ne pisete da je Plenkovic dobio kaznenu prijavu od DP-a zbog pustanja migranata u Hrvatsku?

Avatar rubinet
rubinet
23:33 16.03.2024.

"dok bi se zabranilo i anonimno prijavljivanje spolno uznemiravanje." A to bi značilo što? Ne ide vam sklonidba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije