Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRAJ ŠKOLE

Norijade su se 'uhvatile' na kontinentu, ali više nisu stihija

16.05.2014., Rijeka - Maturanti na Korzu proslavljaju kraj skolovanja. Na zajednickoj norijadi prosetali su gradom zasipajuci prolaznike brasnom.  Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
1/5
19.05.2015.
u 17:00

Ludiranje karakteristično za Zagreb preselilo se u Slavoniju, a u Dalmaciji je zaživjelo samo u Zadru

Razbijeni tramvaji i izlozi, brašno po ulicama i građanima koji su se učenicima slučajno zatekli na putu, opijanje, tučnjave, skakanje u fontane, ozljede – sve to godinama je obilježavalo zadnji dan škole za maturante u Zagrebu. Priča o divljanju ili norenju, ludiranju zagrebačkih maturanata, polako se selila prema istoku i zapadu zemlje pustivši nešto jače korijenje na riječkom i slavonskom području, dok je prema jugu u određenoj mjeri zaživjela u Zadru. Međutim, i to što se u Zadru događalo nije bilo ni približno onome što bi priredili zagrebački maturanti.

– Ranije je to bila stihija, bilo je razbijenih glava, tramvaja i izloga, svatko je radio što je htio. Brašna je bilo posvuda. A onda smo prije petnaestak godina odlučili maturantima organizirati zabavu. Nekoliko se godina održavala na Jarunu, a posljednjih sedam-osam je na Bundeku. Model proslave inicirao je gradonačelnik Milan Bandić, a maturanti su ga prihvatili. Sad se brašno ne prosipa po ulici, nego donira u humanitarne svrhe – kaže nam pročelnik zagrebačkog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić.

Zašto bih divljala?

Organizirana proslava smanjila je nerede, ali strah od mogućeg širenja norijade, odnosno divljanja po ulicama grada, prije tri je godine zavladao Splitom. Te je godine Parlament mladih Splitsko-dalmatinske županije putem oglasa tražio volontere koji bi organizirali prvu norijadu.

A kolege u splitskim medijima pisali su: "Nemreš bilivit, pa to je čist za ponoreti – u nevjerici se ori splitskim pjacama i kaletama. Naraštaj kojemu je 'ludilo, brale' životna fiksacija, sada bi htio, ni od koga tjeran, slobodnom voljom, malčice 'ponoreti'."

No, pokušaj "norenja" nije uspio.

– Na Sustipan i Zvončac, gdje smo organizirali koncert, osigurali piće, zabavu i vatromet došlo je malo maturanata. Većina je radije otišla na Rivu i Bačvice, što je karakteristično za splitske maturante. Ondje se druže, piju, okupaju – kaže nekadašnji pročelnik ureda za obrazovanje Splitsko–dalmatinske županije Zdravko Omrčen. Tako će u Splitu biti i ove godine.

– Uvijek je isto, maturanti malo proslave u školi uz kolače, pjesmu i piće. Odu na rivu ili Bačvice, nekad im se organizira koncert – govori ravnateljica splitske Treće gimnazije Mirjana Matijević.

– Ono što se događa u Zagrebu prestrašno je, ostavlja sliku razularenosti – dodaje. Splitska maturantica Sandra slično misli. – Što bih divljala ako se mogu zabavljati – pita se.

Samo šetnja i pjesma

Maturanti Osječko-baranjske županije imali su obrazac ponašanja i zabave sličan zagrebačkim kolegama. No, posljednjih godina i za njih je zabava organizirana, a umjesto divljanja, pleše se quadrilla i organiziraju humanitarne akcije. U srijedu će im se na lijevoj obali Drave u Osijeku organizirati koncerti.

Slično je i u Rijeci, gdje su maturanti ove godine dali krv i tako, uz koncerte i organiziranu zabavu, koja će se održati zadnjeg dana škole, obilježavaju svoj odlazak iz školskih klupa. U Dubrovniku, kao i većini Dalmacije, maturanti će proći gradom, pjevati, družiti se. A zagrebačke će maturante s Trga bana Jelačića prema Bundeku, gdje će biti proslava, povesti gradonačelnik Bandić.

Sveučilišna profesorica Mirjana Nazor zagrebačka je maturantica. U njezino vrijeme nije bilo "norenja", bila je šetnja gradom, pjesma i ples.

– U ponašanju zagrebačkih maturanata ima malo metropolskog u stilu: "Mi smo posebni, pa možemo drugačije i slaviti" – kaže prof. Nazor te dodaje da je "ponašanje maturanata manifestacija straha pred neizvjesnom budućnosti".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije