Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UNUTARNJI SAT

Nobelova nagradu za medicinu Amerikancima za tajne biološkog ritma

Nobelova nagrada za medicinu, Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash, Michael W. Young
Foto: nobelprize.org
1/6
02.10.2017.
u 13:43

Nagradu su dobili Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash i Michael W. Young

Nobelovu nagradu za medicinu u ponedjeljak su dobili američki znanstvenici Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash i Michael W. Young za otkriće kompleksnih molekularnih mehanizama čovjekova biološkog sata, objavio je Kraljevski institut u Stockholmu.


 

"Dobitnici ovogodišnje nagrade podigli su opću svijest o važnosti ispravne higijene spavanja", rekla je Juleen Zierath iz Vijeća za dodjelu Nobelove nagrade.

U objašnenju stoji da su trojica znanstvenika nagrađena za "otkrića kompleksnih molekularnih mehanizama koji kontroliraju dvadesetčetverosatni ciklus tjelesnih aktivnosti poznat kao cirkadijski ritam ili biološki sat", objavio je Karolinska institut.

Američki znanstvenici podijelit će nagradu u iznosu od 9 milijuna švedskih kruna (7 milijuna kuna).

Cirkadijski ritam čini niz bioloških ritmova unutar određenog perioda definiranog kao vrijeme potrebno da završi jedan ciklus od 24 sata, koliko treba Zemlji da se okrene oko svoje osi te ljudima omogućuje prilagodbu na različite dijelove dana i noći.

Biološki ritam je endogena pojava, što znači da započinje iznutra i samoodrživ je kako bi mogao održavati organizam pojedinca u istome stanju tijekom promjenjivih uvjeta u okolišu, primjerice tijekom svjetla ili tame. On omogućuje i ravnotežu potrebe za snom i hranom te prilagodbu krvnog tlaka i tjelesne temperature.  

Proučavajući voćne mušice, laureati su izolirali gen koji kontrolira biološki ritam. Dokazali su da taj gen šifrira protein koji se akumulira u stanici tijekom noći, a potom se tijekom dana razlaže.

Riječ cirkadijski potječe od latinskih riječi circa - oko i dies - dan.

 

Komentara 2

DU
Deleted user
12:00 02.10.2017.

Da. Da bi se dobila takva nagrada mora se istraživati. I konstantno raditi na istraživačkim temama. Ne mogu razumjeti zašto se neki čude da mnogi napuštaju Hrvatsku? I to je jedan od razloga. Ne samo trbuhom za kruhom.

Avatar mrTrobec
mrTrobec
13:39 02.10.2017.

Nema kod nas dugoročnog rada dok u Hazu sjede razne Aralice s opusom od dva​ romana,a ostali su protiv primanja ozbiljnih znanstvenika jer bi kraj njih izgledali kao senilna djeca s kojima ne možeš razgovarati bez kišobrana

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije