Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pomoć liječnicima

'Njuši' dim: Novi kirurški nož u tren oka 'prepoznaje' rak

kirurški nož (1)
Foto: Reuters/Pixsell
1/4
18.07.2013.
u 22:37

Informacije o tkivu odmah se pojavljuju na ekranu: zeleno znači da je tkivo zdravo, crveno da je kancerogeno, a žuta da ga ne može odrediti.

Novi eksperimentalni kirurški nož može pomoći liječnicima da budu sigurni da su uklonili cijelo kancerogeno tkivo, piše Huffington Post.

Kirurzi uglavnom koriste noževe koji tijekom rezanja spaljuju tkivo, što kao produkt proizvodi smrdljivi dim. Novi nož analizira dim i može odmah \"javiti\" liječniku reže li zdravo ili kancerogeno tkivo. Liječnici sada, bez ovog noža, šalju tkivo u laboratorij i moraju čekati rezultate.

Dr. Zoltan Takats sa Imperial College London je sumnjao kako bi dim koji se stvara tijekom operacije raka mogao sadržavati neke važne \"informacije\" o tkivu. Potom je dizajnirao nož sa spojenim uređajem koji analizira dim iz tkiva koje se reže.

Zeleno je zdravo tkivo, a crveno kancerogeno

Informacije o tkivu odmah se pojavljuju na ekranu: zeleno znači da je tkivo zdravo, crveno da je kancerogeno, a žuta da ga ne može odrediti. Kako bi bili sigurni da su uklonili tumor, liječnici sada šalju uzorke u laboratorij dok pacijent čeka na operacijskom stolu. Rezultat analize u najboljim bolnicama može se čekati i do pola sata, ali niti tada kirurzi nisu potpuno sigurno pa najčešće odstrane još malo tkiva nego što bi mislili da je potrebno.

Pacijenti moraju ići na još jednu operaciju ili prolaziti kemoterapiju ili tretman radijacijom ukoliko neke kancerogene stanice ostanu nakon prve operacije.

>>13-godišnjakinja koja je inspirirala svijet preminula od raka

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije