Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTVARANJE PREMA SUSJEDIMA

Njemačko-austrijska granica ponovno otvorena od 15. lipnja

Controls at the German-Swiss border in Weil am Rhein
Foto: ARND WIEGMANN/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
13.05.2020.
u 11:30

Kurz je već dugo izuzetno aktivan što se tiče otvaranja granica Austrije sa susjedima i šire, sa zemljama koje uspješno drže koronavirus pod kontrolom. Ali najvažnije mu je da Njemačka otvori svoje granice prema Austriji zbog austrijskog turizma, koji je u golemoj mjeri ovisan upravo o njemačkim turistima

Zbog koronavirusa zatvorena granica između Njemačke i Austrije potpuno se otvara 15. lipnja. Tu vijest u srijedu ujutro objavili su gotovo svi austrijski mediji, pozivajući se na austrijsku novinsku agenciju APA, kojoj je informaciju potvrdilo austrijsko savezno kancelarstvo. Isti izvor navodi kako vijest o otvaranju granice Njemačke prema svojom susjedima, pa tako i Austriji, proizlazi iz telefonskog razgovora austrijskog saveznog kancelara Sebastiana Kurza i njemačke kancelarke Angela Merkel u utorak navečer. Ali i iz telefonskog razgovora austrijskog ministra unutarnjih poslova Karla Nehammera sa svojim njemačkim kolegom Horstom Seehoferom, istoga dana i na istu temu.

Kancelarka Merkel već je jasno dala do znanja svojim stranačkim kolegama u Bundestagu, ali i susjedstvu, da Njemačka priprema plan popuštanja mjera na svojim granicama postupno i „u dva stupnja“. Najprije, i to već danas, otvara njemačko-austrijsku granicu za pogranično stanovništvo, pa te osobe koji rade s druge strane granice od danas će moći putovati na posao. Prema dogovoru Merkel – Kurz, danas se otvara i više manjih njemačko-austrijskih graničnih prijelaza. Prvo onaj prema austrijskoj enklavi u Njemačkoj, najteže pogođenoj mjerama ograničenja njemačke vlade zbog teške dostupnosti tom prostoru, Kleinwalsertal (Vorarlberg), gdje se u srijedu navečer na otvaranju očekuje i kancelar Kurz.

Danas će se još otvoriti i granični prijelazi Breitenberg / Vorderanger i Vogau te Bad Füssing-Obernberg u Gornjoj Austriji, kao i granični prijelazi između austrijskih pokrajina Tirol (Reit am Winkl-Kössen i Oberjoch-Schattwald) i Salzburg (Großmain-Bayerisch Gman) prema Njemačkoj. Austrijski mediji izvještavaju kako je Ured saveznog kancelara Kurza potvrdio da će otvaranje granica biti postupno te da će se granične kontrole već od ovog petka provoditi na principu slučajnog uzorka. Merkel je istaknula kako je protivnica toga da granične kontrole i restrikcije traju beskonačno, stoga njemačka vlada namjerava postupno otvarati svoje granice „korak po korak“.

Kurz je već dugo izuzetno aktivan što se tiče otvaranja granica Austrije sa susjedima i šire, sa zemljama koje uspješno drže koronavirus pod kontrolom. Ali najvažnije mu je da Njemačka otvori svoje granice prema Austriji zbog austrijskog turizma, koji je u golemoj mjeri ovisan upravo o njemačkim turistima. Mediji to potkrepljuju i konkretnom brojkom s više od 30 posto njemačkih gostiju koji su prošle godine posjetili Austriju. Ističu kako će primjer Njemačke i Austrije sigurno slijediti i zemlje u njihovu susjedstvu, no da će još neko vrijeme potrajati dok će se opet smjeti putovati „u klasične zemlje za odmor“.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije