Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kriza eurozone

Njemački tisak: Draghijev potez znači da je euro gotov!

'euro'
Foto: ''
1/3
07.09.2012.
u 12:41

Njemački tisak optužio je predsjednika ECB-a Maria Draghija da je napisao ''bianco-ček'' prezaduženim članicama eurozone

Njemački konzervativni tisak optužio je danas predsjednika europske središnje banke Maria Draghija da je napisao ''bianco-ček'' prezaduženim članicama eurozone, što bi moglo dovesti u opasnost zajedničku europsku valutu, javlja Reuters.

Najtiražniji njemački list Bild upozorava da bi Draghijev potez mogao značiti da je euro ''gotov'' (kaputt). Predsjednik ECB-a objavio je jučer plan za snižavanje troškova zaduživanja državama eurozone poput Španjolske i Italije, tako što će kupovati njihove obveznice.

Njemačka središnja banka ne slaže se s potezima ECB-a, iako je kancelarka Angela Merkel podržala Draghija, istovremeno naglašavajući da su javne kritike šefa Bundesbanke Jesna Weidmanna u vezi s programom kupnnje obveznica također korisne.

Njemački konzervativni listovi, od kojih su mnogi zauzeli euroskeptični stav tijekom trogodišnje dužničke krize, navode da je Draghi s mjerama ovog puta otišao predaleko.

− Pomoć bez ograničenja za zemlje u krizi − piše na naslovnici Bilda. List dodaje da je Draghi potpisao bianco-ček i da njegova politika ugrožava neovisnost banke. List citira njemačke političare koji smatraju da je ECB prekoračila svoj mandat očuvanja stabilnosti valute

− Draghi je uključio alarme u Njemačkoj − naslov je konzervativnog dnevnika Die Welt. Poslovni dnevni list Handelsblatt, koji često piše o financijskom teretu koji paketi pomoći za zemlje eurozone predstavljaju za njemačke porezne obveznike i tvrtke, objavio je tekst o '' Rastu, padu i uskrsnuću Bundesbanke'' u kojem su se osvrnuli na upozorenja Weidmanna u vezi s planovima ECB-a.

Njemački ministar financija Wolfgang Schäuble ponovio je u četvrtak stav vlade u Berlinu da uporaba monetarne politike za rješavanje fiskalnih problema u eurozoni ne može biti trajno rješenje.

 

 

Komentara 191

JU
juma
17:54 07.09.2012.

Od pocetka izbijanja krize su samo velike njemacke i francuske banke iz zemalja duznika povukle privatni kapital u vrijednosti od preko 400 milijardi eura. Taj privatni novac koji se vratio u necije dzepove, zamijenjen je zajednickim novcem iz zastitnih fondova EU koji se povukle zemlje duznici. I ja bih rado nekome s placom od 5000 kuna posudio nekoliko milijuna kuna s kamatom od 10% do 15%. Onda bi mi nakon nekoliko godina kad je taj siromah od duznika na koljenima i pred zivcanim slomom i samoubojstvom, taj dug otkupila drzava. Kome bi ona u tom slucaju pomogla, meni koji sam povukao svoj rizicno ulozeni novac i zaradjene kamate ili duzniku ciji je dug ostao isti i ciji ce unuci jos morati odvajati od usta da bi ga vratili? To vam je sva mudrost u svezi europske duznicke krize - socijalizam za bogate bankare, a robovlasnistvo za europske zaposlenike i umirovljenike.

OB
-obrisani-
17:55 07.09.2012.

Ne blebeći! Ako netko radi, onda su to Židovi! - 07.09.2012. u 17:32h Rokko je napisao/la: 07.09.2012. u 16:21h Marsijanac je napisao/la: Njemacka NIJE nezavisna drzava ,nego je protektorat USA ( a ZNA seTKO vlada tom drzavom). Tajni sporazum jeje potpisan 1949 na 99 godina. +++++++++++ Isti tajni sporazum ima i Japan .Te dve države,koje su stvorilkle kult rada,morala i poštenja,pod upravom su nastranih cionističkih krvopija i parazita,koji nikad nisu radili,nego se napajaju tuđim znojem,mukom i radom.Kao krpelji,metilji i pijavice.

ZE
zeljkonl1
17:48 07.09.2012.

A negde i ima Boga....Ako euro i dolar propadnu,svi oni spekulanti,milijarderi ce isto morati u red za posao....Naravno ovo je fikcija,ali lepo bi bilo kad bi tako bilo.Novi pocetak?hehehehe....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije