Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Njemački sud priznao da je 1570 kn socijale premalo – u nas je 400 kn

euri
Sanjin Strukić/PIXSELL
VL
Autor
Hrvoje Dečak
10.02.2010.
u 15:53

U Njemačkoj odrasli dobivaju 359 eura na mjesec, a djeca, ovisno o dobi, od 215 do 287 eura. u Hrvatskoj odrastao korisnik socijale dobije 400 do 500 kuna mjesečno, a dijete isto toliko.

Socijalna pomoć za milijun i 700.000 djece u Nemačkoj nije dovoljna za život, potvrdio je tamošnji ustavni sud i zaključio da država do kraja godine mora napraviti novi proračun socijalne pomoći za djecu. Oko sedam milijuna Nijemaca živi na račun države. Odrasli dobivaju 359 eura na mjesec, a djeca, ovisno o dobi, od 215 do 287 eura. Od socijalne pomoći živi i samohrana majka Steffi Ull s dvjema kćerima.

Što su "osnovne potrebe"?

– Ako novac koji dobivate od države pravilno rasporedite, može vam biti dosta za osnovne potrebe – kaže.

Međutim, u osnovne potrebe djece spadaju, osim hrane i doma, i knjige, bilježnice, odjeća, obuća i igračke, smatra skupina roditelja, korisnika socijalne pomoći, koji su tužili državu još prije pet godina zbog načina obračunavanja i visine socijalne pomoći za djecu.

Do prosinca novi obračun

Predsjednik Ustavnog suda Hans-Jürgen Papier ovaj je tjedan objavio konačnu presudu: „Obračunavanje osnovnih životnih troškova za odrasle i djecu nije u skladu s Ustavom.“ Država je dužna do kraja godine napraviti novi obračun socijalne pomoći. Bude li mjesečni iznos pomoći povećan 60 eura, na primjer, država će od sljedeće godine na mjesec morati izdvajati dodatnih deset milijardi eura.

Njemačka ministrica rada Ursula von der Leyen ima razumijevanja, kaže, za ovu raspravu. Država mora osigurati životni minimum za svako dijete i ulagati više novca u obrazovanje, ali istodobno mora uzimati još jednu činjenicu u obzir, poručuje ministrica i dodaje:

– Mi smo socijalna država i moramo spriječiti siromaštvo djece. Ipak, moramo misliti i na djecu radnika, čiji roditelji samostalno zarađuju plaću, koja također nije posebno visoka. Ne smijemo dopustiti da se radnik zapita: “Zašto bih uopće radio kad razlika između moje plaće i mjesečnog iznosa socijalne pomoći uopće nije velika!?“

Komentara 8

FR
friz
16:19 10.02.2010.

2650 kuna mnogi u Hrvatskoj imaju plaću,a jedan dio,u ovom času bivši Pevecovi radnici,ni ne dobivju već mjesecima.Vidimo dobr kako ih je vlada \"zaštitila\".Cijene života su \"pdmuklo i potiho porasle\",a vlast nam još sada i najavljuje poskupljenje i struje.Vlast see SVESRDO \"brine\" o građanima, povečavajući cijene gdje stigne.Ovaj cirkus sa naftnim derivatima 20 lipa gore 1 lipa dolje,je već prešao GRANICE PRISTOJNOG PONAŠANJA I UKUSA.Ispadamo kao 4,5 milijuna debila,koje šačica nečijih \"VAZALA i POSLUŠNIKA\" je...e i pravi budalama.Nadam se da će im se jednoga dana svakome ponasob, to inekako vratiti.

PJ
pIavo_jezero
20:06 10.02.2010.

naravno da nije dovoljna, zato se i zove socijalna pomoć zato što treba potaknuti ljude da se zaposle dokle god djeca žive kod roditelja i dobivaju ugodni džeparac, dotle nema razloga da se muče za siću kod privatnika, pola će te siće morati dati u kućni budžet, ostane im manje nego što im je iznosio džeparac, dijete onda pametno zaključuje da se rad ne isplati, roditelj ga u tome podrži, slože se da ga poslodavac izrabljuje, i da je gad, i da je društvo u komi, djete ne radi ništa, izlazi vani, pije s društvom, igra se igrice, ne izuči struku, ne nauči ništa, frustriran je, ne ženi se, nema djecu...

OB
-obrisani-
16:14 10.02.2010.

kod nas u međimurju romska populacija je od 90-te radi socijalnih pomoći i dječijeg doplatka porasla za oko 400% naravno niti 5 % nije zaposleno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije