Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Statistika

Njemačke crkve: Nikad manje članova, nikad više novca

Foto: DPA/Pixsell
22.07.2017.
u 13:42

"Broj članova Njemačke katoličke crkve 2016. se smanjio za 180.000 a Protestantske crkve Njemačke za 350.000", prenosi javni servis ARD

Dvije njemačke crkve, katolička i protestantska i dalje gube članove ali istodobno ostvaruju rekordne prihode zbog povoljne gospodarske situacije koja se odražava i na prihode od crkvenog poreza, javljaju njemački mediji u subotu.

"Broj članova Njemačke katoličke crkve 2016. se smanjio za 180.000 a Protestantske crkve Njemačke za 350.000", prenosi javni servis ARD u subotu. Gubitak se najvećim dijelom odnosi na svjesne izlaske iz crkvenih zajednica a manjim zbog demografskih čimbenika. Tako je katoličku crkvu napustilo 162.000 vjernika a protestantsku 190.000.
 
Prema najnovijim podacima protestanata je bilo 21,92 a katolika 23,58 milijuna. Time 55 posto stanovništva pripada jednoj od dvije glavne crkve u Njemačkoj. 2005. je još 62 posto građana bilo članom neke od ovih crkvenih zajednica.
 "Sve nas je manje ali mi ne gubimo našu obvezu i misiju. Ljudi, društvo i država trebaju crkvu", rekao je tajnik Njemačke biskupske konferencije Hans Langendoerfer komentirajući najnovije statistike. Predstavnici crkava ističu da trend napuštanja crkvenih zajednica i dalje traje ali je 2016. usporen. Istodobno je blago povećan broj krštenja tj. novih ulazaka u okrilje crkve.
 
Usprkos rekordno niskom broju članova, katolička i protestantska crkva su u 2016. dobile najviše poreznog novca u svojoj povijesti. Porezni obveznici, koji su članovi jedne od dviju crkava, prošle godine su platili 11,6 milijardi eura. Od toga Katoličkoj crkvi pripada 6,15 a protestantskoj 5,45 milijardi eura. Rekordna suma, unatoč smanjenom broju članova, se objašnjava višim zaradama a time i porastu prihoda od poreza.

Komentara 7

SS
S.Savić
14:38 22.07.2017.

Njemačka će postati muslimanskim getom - davno je izgubila svoj identitet

MK
mkeca
14:35 22.07.2017.

Prije nekih tridesetak godina u Večernjem listu je objavljen jedan članak koji govori o samostanima, odnosno, manastirima, na gori Atos u Grčkoj. U članku je pisalo kako manastiri koji su liberalniji u svojim pravilima (za pravoslavne pojmove liberalniji) imaju problemaa s manjkom novih kandidata za redovnika. U isto vrijeme, manastiri koji su bili stroži u provođenju svojih pravila i koji su imali stroža pravila, imali su problem s viškom kandidata za redovnike. Pametnome dosta! Kada niste pospustljivi i ne prilagođavate se "svijetu" već inzistirate na vrijednostima koje su nasljeđivane stoljećima (i tisućljećima), onda, možda, nemate novaca i materijalnih sredstava, ali imate duhovnih vrijednosti! U Njemačkoj vidimo suprotan primjer. I, interesantno, liberalniji protestanti gube više vjernika od konzervativnijih, bolje bi bilo reći malo manje liberalnih pripadnika katoličke denominacije! Ništa neobično! Ova se logika može preslikati i na unutarnje odnose sama Katoličke crkve. VJerujem da bi se uočila sličnost i povezanost!

DU
Deleted user
16:07 22.07.2017.

Imaju bogatstvo a nemaju Boga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije