Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ovo moraju ispuniti

Njemačka uvodi blaže mjere, ali samo pod jednim uvjetom: 'Oni ne prenose zarazu'

Njemačka policija
Foto: Matthias Balk/DPA/PIXSELL
1/2
04.04.2021.
u 12:29

Prema mišljenju istog instituta, osobe koje su primile i drugu dozu cjepiva, trebale bi biti oslobođene obaveznih testova i karantene.

Njemački epidemiološki institut Robert Koch objavio je kako kod cijepljenih protiv koronavirusa nema nekog rizika od prijenosa zaraze nakon čega je njemački ministar zdravstva u nedjelju najavio ublažene mjere za cijepljene.

"Tko je u potpunosti cijepljen njega se u budućnosti mora tretirati kao i osobe sa svježim negativnim testom na koronavirus", rekao je ministar zdravstva Jens Spahn u razgovoru za nedjeljno izdanje dnevnika Bild. Spahn se pritom poziva na izvješće državnog epidemiološkog instituta Robert Koch iz kojeg proizlazi da je kod osoba koje su u potpunosti cijepljene mogućnost prenošenja koronavirusa manja nego kod osoba koje su testirane negativno.

"Prema najnovijim spoznajama rizik prijenosa koronavirusa kod osoba koje su cijepljene, najkasnije 15. dana nakon primanja i druge doze cjepiva, manja je nego kod osoba s negativnim testom na koronavirus", proizlazi iz izvješća instituta Robert Koch.

Prema mišljenju istog instituta, osobe koje su primile i drugu dozu cjepiva, trebale bi biti oslobođene obaveznih testova i karantene.

Ministar zdravlja je rekao kako je izvješće Robert Koch instituta poslano saveznim pokrajinama u subotu te kako bi se što prije trebalo cijepljene osloboditi obveze testiranja i samoizolacije. Cijepljeni bi tako mogli imati pristup uslugama poput frizera ili ulaska u trgovine ili muzeje gdje se zahtijeva aktualni negativni test.

"Mi bismo u sljedećim tjednima u razgovoru s pokrajinskim vlastima trebali nove mjere provesti u djelo", rekao je Spahn.

Prema izvješću Instituta Robert Koch sedmodnevna incidencija na razini zemlje je u laganom padu ali je još uvijek sa 127 iznad granice od 100 ispod koje su, prema dogovoru saveznih i pokrajinskih vlasti, moguća popuštanja mjera zatvaranja.

Ključne riječi

Komentara 18

LU
Ludwik
12:53 04.04.2021.

Apartheid u Južnoafričkoj Republici mogao bi poslužiti kao primjer kako razdvajati cjiepljene i necijepljene... Postoji još niz primjera u povijesti, pogotovo u Njemačkoj, kako označiti one drugačije...

CR
crna.rupa
13:46 04.04.2021.

Znači nema veze što imaš koronu i širiš je, bitno da si cijepljen.

Avatar NiceGuy
NiceGuy
13:27 04.04.2021.

još jedna prilika da označuju i segregiraju ljude, tom narodu u srži ionako.. samo ne razumjem zašto toliko tema objavljujete iz te eko-boljševističke diktature ? Da nebi možda slavili mi u HR tuđu "policiju" i povodili se u "švapske debate"" .. ili što bi smo trebali zaključiti čitajući ove importirane bljezgarije i ...koga briga za mišljenje nekog udebljalog berlinskog analno-fiksiranog ministra špana.. ? vi ne znate u kojoj ste državi i taj problem bi trebalo rješavati kao primarni ..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije