Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GENERALNA SKUPŠTINA

Njemačka i Brazil UN-u predale rezoluciju protiv prisluškivanja

obama, merkel
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/3
02.11.2013.
u 09:00

Rezolucijom se ne optužuje ni jednu zemlju, no diplomati UN-a rekli su kako je jasno da je uperena protiv SAD-a

Njemačka i Brazil u petak su UN-ovoj Generalnoj skupštini predale nacrt rezolucije kojom bi se stalo na kraj pretjeranom elektroničkom praćenju, prikupljanju podataka i drugim tehnikama prisluškivanja, javlja Reuters. Rezolucijom se ne optužuje ni jednu zemlju, no diplomati UN-a rekli su kako je jasno da je uperena protiv SAD-a, koji je nedavno osramoćen otkrićima o prisluškivanju stranih državnika, uključujući i čelnice upravo Njemačke i Brazila - Angelu Merkel i Dilmu Rousseff.

Generalna skupština ovom bi rezolucijom izrazila duboku zabrinutost kršenjem i zlouporabama ljudskih prava koje proizlaze iz prisluškivanja te bi pozvala članice UN-a da poduzmu mjere kojima bi se spriječila takva kršenja prava. Očekuje se da će Treći odbor skupštine, koji se bavi ljudskim pravima, glasovati o nacrtu krajem ovog mjeseca, a potom bi skupština još jednom trebala glasovati tijekom idućeg mjeseca, kažu diplomati.

Više diplomata reklo je da bi bili iznenađeni ako ova rezolucija ne bi dobila podršku velike većine članica UN-a. Iako odluke Generalne skupštine nisu obvezujuće, u slučaju da dobiju veliku međunarodnu podršku mogu imati veliku moralnu i političku težinu.

Komentara 5

SJ
Sve je uzalud
16:11 02.11.2013.

.....sjajna prilika da svi Amerikancima okrenu leđa i da njemci skinu stigmu sa dru.svj.rata koju im amerikanci kroz lobi guraju.............

NE
Nepokolebljiv
13:19 02.11.2013.

Prisluskivanje tudih razgovora i u tramvaju "nije pristojno" UN ga moze i zabraniti ali ukoliko mi netko ne stavi cepice u usi ja cu ipak cuti sto netko GLASNO kaze u tramvaju! Slicno je i s radiovalovima: kada netko nesto preda "elektronici" mobilnog telefona to je u prostoru i to svatko moze cuti. Sve drzave zele znati sta politicari drugih drzava misle tako da se prema tome i oni mogu ponasati u javnosti a boljeg nacina nema nego slusati sto govore ljudi na visokim pozicijama. Razgovor kumica na placu nije sigurno nikome interesantan ali sta kaze Puti, Merkel ili Obama ja vazno i sigurno da onda tko moze i zna to zeli i cuti!

Avatar Sunčica
Sunčica
15:41 03.11.2013.

Njemačka je reagirala brzo i efikasno....bez nepotrebnog politiziranja...svaka čast.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije