Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napetosti oko cjepiva

Njemačka demantira pisanje svojih medija o neučinkovitosti cjepiva AstraZeneca kod starijih

FILE PHOTO: FILE PHOTO: FILE PHOTO: Vials and medical syringe are seen in front of AstraZeneca logo in this illustration
DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
26.01.2021.
u 13:00

"Čini se da su u medijskim napisima pobrkani neki pojmovi", priopćilo je u demantiju njemačko Ministarstva zdravstva. I ministar Jens Spahn je u razgovoru za javni servis ZDF rekao kako su napisi medija "iskrivljeni"

Ugledni njemački poslovni dnevni list Handelsblatt objavio je danas kako su njemačke javnozdravstvene vlasti utvrdile da cjepivo AstraZenece ima tek 8-postotnu učinkovitost kod oboljelih od Covida-19 starijih od 65 godina, no njemačko Ministarstvo zdravstva demantiralo je danas to izvješće.

Sve se to događa dok traju napetosti između Europske komisije i država članica s jedne strane te AstraZenece s druge strane. Napetosti su nastale nakon što je ta britansko-švedska farmacuetska kompanija u petak najavila da će zbog problema u lancu proizvodnje cjepiva protiv Covida-19 smanjiti - za čak do 60 posto - prve isporuke ugovorenih količina za EU. Odobrenje europskog regulatornog tijela za to cjepivo očekuje se krajem ovog tjedna, no nakon najave drastično manjih količina u prvim očekivanim isporukama Europska je komisija, zajedno s upravljačkim odborom sastavljenim od predstavnika svih 27 država članica, žestoko pritisnula AstraZenecu, tražeći objašnjenje i prijeteći tužbama i obvezom prijavljivanja svakog izvoza cjepiva protiv Covida-19 proizvedenog u EU. Ta nova obveza ne bi vrijedila samo za AstraZenecu, nego i za Pfizer i sve druge koji na tlu EU proizvode cjepivo protiv koronavirusa. 

U tom ratu živaca vijest njemačkog Handelsblatta odjeknula je sinoć i jutros poput bombe, a na sličnom tragu pisao je i tabloid Bild. Novinari obaju listova pozivali su se na neimenovane izvore u njemačkoj vladi, koji su im navodno potvrdili da je otkriveno da cjepivo AstraZenece ima samo 8 posto učinkovitosti među najugroženijom populacijom iznad 65 godina. Sada se, međutim, pokazuje da su se i novinari i njihovi izvori malo zaletili i da čuvena njemačka preciznost u ovom slučaju možda i nije tako čuvena. 

"Čini se da su u medijskim napisima pobrkani neki pojmovi", priopćilo je u demantiju njemačko Ministarstva zdravstva. I ministar Jens Spahn je u razgovoru za javni servis ZDF rekao kako su napisi medija "iskrivljeni", javlja agencija Hina. 

- Ne držim mnogo do ovih špekulativnih naslova - rekao je Spah.

AstraZeneca je u kompanijskom priopćenju odmah sinoć demantirala napise o 8-postotnoj učinkovitosti njihova cjepiva. Glasnogovornik te tvrtke kaže kako su u studenom objavili podatke koji pokazuju da je cjepivo 100 posto učinkovito među starijim odraslim osobama. 

Hrvatska je, kroz zajedničku nabavu EU, ugovorila 2,7 milijuna doza AstraZenecinog cjepiva, od čega je do kraja drugog tromjesečja 2021. trebalo biti isporučeno 1,7 milijun doza, što sada dolazi u pitanju s najavljenim 60 postotnim smanjenjem isporuka u prvim mjesecima. 

VIDEO Predsjednik Milanović cijepio se protiv koronavirusa: "Ljudi, cijepite se. To je bolje nego razboljeti se!"

 

Ključne riječi

Komentara 5

DU
Deleted user
13:48 26.01.2021.

I to je sredstvo u ratu , obmanjivati i širiti poluistine

SI
sisavac
13:48 26.01.2021.

mogli ste napisati da njemački političari pokušavaju demantirati medije. tko je taj koji će presuditi tko je u pravu? političarima se po defaultu ne smije vjerovati.

AA
aabbcc
14:45 26.01.2021.

Rezultati cijepljenja trebaju biti javni: oboljeli, umrli,zarazeni.. a ne da se kriju na stetu naroda radi biznisa nekih proizvodjaca cjepiva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije