Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRŠTENJE DJETETA LEZBIJSKOG PARA

Nižu se reakcije na Uzinićevo priopćenje, popularni isusovac: 'U načelu je sasvim ispravno'

U biskupijskom marijanskom svetištu Vrpolju trodnevnicu je predvodio pater Ike Mandurić
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/3
01.09.2022.
u 19:37

Vjernicima smeta to što je mons. Uzinić izjednačio krštenje u istospolnoj zajednici s krštenjem u obitelji crkveno nevjenčanih roditelja, muškarca i žene, kojega je 2014. krstio papa Franjo, a što je naveo mons. Uzinić

Nakon objave priopćenja o krštenju djeteta u istospolnoj zajednici iz Ureda nadbiskupa koadjutora mons. Mate Uzinića zaredale su se reakcije i objave katoličkih vjernika i svećenika na društvenim mrežama.

„Pročitah priopćenje. Mogu mu naći neke zamjerke, ali meni je u načelu sasvim ispravno. Ma koliko s pravom zazirali od istospolnog partnerstva, i spravom ga smatrali devijantnim, kao i homoseksualnu sklonost uopće, a praksu još više; i takvim slučajevima treba pristupati individualno, s poštovanjem, i kroz razgovor bratski prigrliti svaku takvu osobu, navijestit joj kršćansku, Kristovu ljubav - i njegov moralni zakon, iskazati poštovanje, i saslušati; i na koncu u toj ljubavi priopćiti stav Crkve - koji je i iskaz te ljubavi i skrbi i za njihove duše, makar bio i odbijanje. Shvatio sam da je to Uzinićeva poruka“, napisao je popularni isusovac p. Ike Mandurić, kao komentar na objavu bivšeg urednika Bitno.net Gorana Andrijanića, koji je mons. Uzinića komentirao: „Ono kada misliš, pa neće valjda, a oni naprave baš to čega si se pribojavao. Jako, jako loše i opasno priopćenje“.

Vjernicima smeta to što je mons. Uzinić izjednačio krštenje u istospolnoj zajednici s krštenjem u obitelji crkveno nevjenčanih roditelja, muškarca i žene, kojega je 2014. krstio papa Franjo, a što je naveo mons. Uzinić u svojem priopćenju.

Također, smeta ih i činjenica da je javno stao iza anonimnih gospođa, a ne iza svojega svećenika vlč. Kristijana Zebe, koji je u javnosti nastupio imenom i prezimenom, tražeći u duhu sinodalnog hoda odgovor na delikatno pitanje krštenja djeteta u obitelji s dvije majke.

To je priznao i sam p. Ike, kojemu je Uzinićevo priopćenje u načelu sasvim ispravno, no na upit „zar je individualni pristup kritizirati javno svog svećenika kojeg poznaješ da bi branio gospođe koje ne poznaješ? Zar nije pravo upravitelja župe da takve odluke donosi? Ovo je biskup mogao riješiti u tišini za dobro svih - razgovarati sa svećenikom i gospođama i naći mudro i mirno rješenje... Ali ovo je aktivizam“, p. Ike je ipak malo reterirao i napisao: „Taj argument stoji“.

Za očekivati je da će objava nadbiskupa Uzinića izazvati ovih dana još mnogo osvrta u crkvenim krugovima, ali i izvan nje.

>> VIDEO Gdje će završiti rekordno zaplijenjeni novac? Odvjetnik Nobilo otkriva: Moguća su dva scenarija


 

Komentara 136

LL
lijepa_li si
20:30 01.09.2022.

iznutra i izvana, već dvije tisuće godina, raznorazne "lučonoše" iznova ne uspijevaju vjeru u boga trojedinog zatrti!

Avatar Tombstone
Tombstone
20:03 01.09.2022.

Ne znam tko I zasto inzistira na izrazu "dvije majke" odnosno "dva oca" kada znamo da je to nemoguce. Apsolutno svaki covjek, odnosno svaki sisavac ima jednu majku I jednog oca, I nista to ne moze promijeniti. Niti istospolni brakovi niti suluda tumacenja rodova danasnje lgbtqpitd zajednice. No to je manje bitno, posto mene I ljude koji misle kao ja nitko ne moze uvjeriti da smo u krivu, jednako kao sto ne moze niti drugu stranu. Bitno je da je u ovoj prici "stradao" nevin djecacic ili djevojcica, I sto je po mom misljenje svecenik pogrijesio ne pokazavsi bar samilost prema bebi.

Avatar Narod
Narod
22:44 01.09.2022.

Mi Mostovci smo za Uzinica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije