Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POZVAO RODITELJE NA RAZGOVOR

Mate Uzinić o slučaju krštenja djeteta lezbijskog para: 'Razlog župnika nije bio dovoljan za odbijanje'

U svetištu Majke Božje Trsatske proslavljena je svetkovina Velike Gospe
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/3
01.09.2022.
u 18:42

Mons. Uzinić kaže kako je iznevjereno povjerenje spomenutih osoba objavom na društvenim mrežama pa su one izložene neprimjerenim komentarima i medijskom senzacionalizmu

– Istospolni par koji je tražio krštenje rado bih osobno susreo i s njima razgovarao te se mogu, ako žele, javiti u Ured koadjutora Riječke nadbiskupije – objavio je danas mons. Mate Uzinić, nadbiskup koadjutor Riječke nadbiskupije u svojoj reakciji na slučaj krštenja djeteta u lezbijskoj obitelji, koji je već nekoliko dana u središtu pažnje naše javnosti.

Naime, kao što je poznato, riječki župnik vlč. Kristijan Zeba dobio je upit o krštenju djeteta iz istospolne zajednice i podijelio ga na svojim Facebook stranicama, nakon čega je cijeli slučaj dospio u javnost. Župnik Zeba htio je o tome slučaju razgovarati u duhu aktualnog sinodalnog hoda koji se odvija u Crkvi, a slučaj je izazvao pravu buru u javnosti.

Osobito zbog toga što je vlč. Zeba pojasnio da dijete neće moći krstiti jer je začeto umjetnom oplodnjom i dvije mame žive u teškom grijehu i zajednici koju Crkva ne priznaje, jer je priznat brak samo muškarca i žene.

Velika uloga kuma

Mons. Uzinić upoznao se s detaljima slučaja, susreo se s vlč. Zebom koji mu je obrazložio zašto ne može krstiti dijete. No nadbiskup je rekao kako, "da bi se došlo do takvog odgovora, bilo je potrebno prethodno ispitati ispravnost njihovih nakana i provjeriti postoji li mogućnost da se i u takvim okolnostima djetetu osigura odgoj u katoličkoj vjeri i tek nakon toga donijeti odluku treba li dijete biti kršteno ili ne".

Mons. Uzinić kaže kako je iznevjereno povjerenje spomenutih osoba objavom na društvenim mrežama pa su one izložene neprimjerenim komentarima i medijskom senzacionalizmu kojemu smo proteklih dana svi mogli svjedočiti. Pozvao je na prihvaćanje različitih, a znak toga prihvaćanja su gostoljubivost, otvorenost i dobrodošlica.

– Tek nakon toga može i treba uslijediti razlučivanje pojedinih zamolbi te donošenje odluka u skladu s naukom, zakonom i praksom Crkve. Uvijek je važno prethodno upoznati konkretne ljude i konkretnu situaciju i tek nakon toga razlučiti i donijeti odluku – pojasnio je nadbiskup Uzinić, dodavši kako će se "ponekad nekome, iz nekog razloga, uskratiti sakrament dok se ne uklone razlozi koji priječe njegovo primanje", no kako je prije svega potrebno pažljivo razlučivanje.

– Osobito to vrijedi kada se radi o krštenju djece koje se, ako ga se traži s pravom nakanom i prihvaćanjem obveza koje iz toga proizlaze, ne bi smjelo uskratiti – rekao je mons. Uzinić i citirao papu Franju koji je rekao kako je "krštenje djeteta za njega je čin pravde… jer mi mu u krštenju dajemo blago, mi mu u krštenju dajemo zalog Duha Svetoga.

Dijete izlazi [iz krštenja] sa snagom Duha u sebi: Duha koji će ga braniti, pomagati mu kroz cijeli život. Zato je tako važno krstiti ih kao djecu, kako bi rasla snagom Duha Svetoga". Papa Franjo 2014. godine u Vatikanu krstio je djevojčicu čiji roditelji nisu bili crkveno vjenčani.

Što se tiče ozračja života djeteta u obitelji, mons. Uzinić kaže kako je najbolje ono koje je u skladu s kršćanskim naučavanjem, a to je obitelj jednog oca i jedne majke. No, kako kaže, u stvarnosti je sve više djece koja ne žive u takvom ozračju.

– Činjenica da su u ovom slučaju spomenute osobe sklopile životno partnerstvo ne može i ne smije nas automatski dovesti do zaključka da nemaju pravu nakanu i da ne prihvaćaju obvezu odgoja djeteta u vjeri. Postoje i drugi slučajevi u kojima osobe ne žive posve u skladu s katoličkim naukom o braku, a vjernici su i odgajaju djecu u vjeri. Kao što postoje i oni koji su sklopili katoličku ženidbu i krstili djecu, a ne odgajaju ih u vjeri iako su se na to obvezali – poručio je mons. Uzinić i naglasio ulogu kuma pri krštenju, koji preuzima obvezu pomoćnika u odgoju djeteta, kao i ulogu rodbine i prijatelja.

Žali zbog povrede diskrecije

– Uz njih je, ako te osobe ostanu povezane s Crkvom te se nađe način njihove integracije u župnu zajednicu, također i čitava župna zajednica koja kod krštenja na sebe preuzima i odgojnu obvezu, a veliku pomoć roditeljima u odgoju pruža i vjeronauk u školi – rekao je mons. Uzinić naglašavajući kako "u trenutku kada netko traži krštenje potrebno je u osobnom susretu preispitati nakane, pomoći roditeljima i kumovima da dobro razumiju obvezu odgoja djeteta u vjeri te ih potaknuti da se trude u skladu s njom živjeti".

On je izrazio žaljenje zbog povrede diskrecije istospolnog para, osobito zbog izlaganja brojnim neprimjerenim komentarima, koji "iako ponekad dolaze od vjernika, u svojoj su biti duboko nekršćanski".

– U duhu Amoris laetitia, br. 250 (postsinodalna apostolska pobudnica pape Franje koja se bavi pastoralom obitelji), dužni smo svaku osobu, bez obzira na njezinu seksualnu orijentaciju, poštivati u njezinu dostojanstvu i prihvaćati s poštovanjem te pomnjivo izbjegavati svaki znak diskriminacije, posebice bilo koji oblik agresije i nasilja – poručio je mons. Uzinić.

>> VIDEO Kraj klimatološkog ljeta! Vakula: 'Mogli bismo zapjevušiti 'Jesen u meni caruje', no ovo nije kraj vrućim danima'

Komentara 147

LL
lijepa_li si
15:48 01.09.2022.

uz župnika su župljani.. uz biskupa, većinom oni koji u crkvu ne idu.

DU
Deleted user
15:59 01.09.2022.

Sad je razvidno zašto je Dotičnik munjevitom brzinom napredovao u crkvenoj hijerarhiji pod Bergogliom.

BO
Boromeus
17:08 01.09.2022.

Preuzvišeni, nije fer tako javno pomesti svog svećenika i to u pitanju gdje se izložio i gdje je vjerojatno u pravu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije